Állami támogatás megújuló energiaforrásra

hh

Ha egy családi ház tulajdonosa vagy egy panelház lakói úgy döntenek, napelemeket szerelnek a háztetőre, vagy biomasszakazánt szereznek be, a költségek egy részét állami támogatásból lehet fedezni.

Az Európai Unió a megújuló energiahordozók fokozottabb hasznosítását szorgalmazza, és a tagországoknak a közeljövőben a jelenlegi energiafogyasztást az ötödével kellene csökkenteniük. Ezzel összhangban Szlovákiában idén is lehet napkollektorokra és biomasszakazánokra nyújtott állami támogatásért folyamodni, ez nemcsak a cégekre és állami intézményekre, hanem a lakosokra is – családiház-tulajdonosokra és a panelházak lakóira egyaránt – vonatkozik.

A kormány még 2014-ben döntött úgy, hogy támogatásban részesíti azokat, akik környezetbarát energiaforrásokat használnak – 2019 és 2023 között e célra 48 millió euró áll rendelkezésre. Az elképzelések szerint az elkövetkező pár évben csaknem bárkit támogatásban részesíthetnek, ha környezetbarát energiaforrásra áll át, vagyis napkollektort vagy szélturbinát szerel fel a házára, esetleg hőszivattyút vagy biomasszakazánt vásárol.

A program fordulói

A polgárok a támogatási program egyes fordulóiban pályázhatnak. Egy-egy forduló mindössze egy-két napig tart, viszont hetente-kéthetente hirdetnek újabb fordulót, úgyhogy az időpontokat és a határidőket érdemes nyomon követni a www.zelenadomacnostiam.sk honlapon. Ha lekésünk egy határidőt, máris lehet készülni a követlező fordulóra: hatástanulmányt készíttethetnek, előre érdeklődhetnek a konkrét berendezésekről, szakemberek véleményét kérhetik ki arról, konkrét esetben milyen megoldást tartanak a leghatékonyabbnak. Akik zöldenergia-forrás beszerelésén gondolkodnak, azoknak tanácsos a támogatható berendezések regisztrációját figyelemmel kísérni, hogy biztosak legyenek benne, hogy az általuk kitippelt berendezés szerepel a listán. A szereléssel sem bízhatunk meg akárkit. Kivetelező csak az lehet, aki megfelelő jogosultsággal rendelkezik a berendezések szakszerű beszerelésére. A jogosultságot úgy kell bizonyítani, hogy a cég munkatársai, a berendezések szerelői sikeresen abszolválták a megfelelő vizsgákat. A berendezések és a kivitelezők jegyzéke a www.zelenadomacnostiam.sk honlapon hozzáférhető. Támogatást csak e hivatalos listán szereplő berendezésre és kivitelezőkre hagyhatnak jóvá.

Ügyintézés

A dolog úgy működik, hogy a SIEA-hoz kérvényt kell benyújtani – elég elektronikus nyomtatványt kitölteni és az interneten elküldeni. A kérvényt 30 napon belül elbírálják, majd az igénylőnek e-mailben elküldenek egy pénzutalványt – ez az utalvány a dotáció. Közben a polgár kiválaszt valamilyen támogatható berendezést és egy kivitelezőt, majd miután megkapta az utalványt, felveszi a kapcsolatot a kivetelezővel, akinek szerződésben kell állnia a SIEA-val. A háztartások az utalványokat közvetlenül a kivitelezőnél fogják érvényesíteni. Az utalványok a költségeknek csak egy részét fedezik. Az egyes berendezések esetében meghatározták a támogatás teljesítmény szerinti felső határát, úgyhogy a konkrét összeg az energiaforrások fajtájától függ majd. A legnagyobb érdeklődés a napkollektorok iránt van, egy-egy háztartás ezekre nagyjából 1500 eurós támogatást kaphat. A dotáció az esetek többségében a kiadások 3050 százalékát fedezi, vagyis a nagyobbik részt maguknak a háztartásoknak kell állniuk. Az összköltségek csak a berendezés teljes beszerelése után kiállított számlából fognak kiderülni. Mivel az állam legfeljebb a tényleges kiadások 50%-át térítheti, előfordulhat, hogy az utalványon ennél nagyobb összeg szerepel majd, és ilyen esetben az utalványt nem teljes mértékben írják jóvá, hanem csak a költségek 50%-ának megfelelő összeget utalnak át. Ilyen helyzet főleg az olcsóbb berendezések telepítésekor fordulhat majd elő. Ilyen esetben a kivitelezőnek is előre figyelmeztetnie kell a megrendelő családot, hogy az állami támogatás mértéke kisebb lesz, mint az utalványon feltüntetett összeg. A támogatási program 21. fordulójában, mely szeptember 17-én zárult le, napkollektorokra lehet pénzt kérni. A SIEA 434 utalványt bocsátott ki, összesen 700 000 eurót osztottak szét. A 22. fordulóban, mely október 8-áig tartott, fotovoltaikus napelemek szerelésére lehetett támogatást igényelni. E célra 400 000 eurót különítettek el, s még tart a kérelmek elbírálása.

Érdekes

Az állami támogatás feltételei

  • Csak a hivatalos listán szereplő berendezésre igényelhető támogatás.

  • A programba csak olyan családi vagy panelház kapcsolódhat be, mely (társ)tulajdonosa nem jogi személy, nem képezi semmilyen vállalkozás vagyonát, valamint az alapterület 15%-ánál nagyott területet nem lehet bérbe adni vállalkozás céljából.

  • Az igénylőknek igazolniuk kell majd, hogy nincsenek adóelmaradásaik az állammal szemben, és a vásárolt napkollektort vagy kazánt bebiztosították.

  • Az igénylő kötelezi magát, hogy a zöldenergia-forrást legalább három évig üzemelteti. Ha a feltételeket az igénylő megsérti, a támogatást visszakövetelhetik tőle.

Kifizetődő befektetés

Noha a megújuló energiaforrásra való áttérés nem olcsó mulatság (a napkollektor 67 ezer euróba kerülhet, és viszonylag magas önrészt kell biztosítani), érdemes fontolóra venni. A napkollektor vagy biomassza üzemelésű kazán vásárlása – az állami támogatást is figyelembe véve – ugyanis tíz éven belül megtérülhet, miközben az ilyen berendezések élettartama 20 év körül mozog. Egy átlagos családi ház esetében az ilyen alternatív energiaforrások a fogyasztás akár 50–80 százalékát is biztosíthatják. Egy minőségi napkollektor egy 4–5 tagú család melegvíz előállításához szükséges éves energiamennyiségének a 70%-át is fedezheti. A program azonban nem kizárólag a családi házak számára készült, hiszen igénybe vehetik a társasházakban lakók is. Szakemberek szerint a villanyáramon a napkollektoroknak köszönhetően évente nagyjából 300 eurós megtakarítás érhető el, vagyis 30 év alatt akár 14–20 ezer euróval is sikerülhet csökkenteni az energiafogyasztással kapcsolatos kiadásokat.

Napelemek

  • A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napenergiát víz melegítésére és fűtésre (napkollektorok), vagy villamos energia előállítására (fotovoltaikus erőművek) használják.
  • A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől.
  • A napelemek – 3 kilowatt teljesítményig – ára 5-6 ezer euró között mozog.

Hőszivattyú

  • A hőszivattyú olyan berendezés, amely egy tér adott hőmérsékletén hőt vesz fel, és megnövelve azt egy másik térben nagyobb hőmérsékleten adja le. Amikor a hőszivattyú hőt termel (pl. helyiségfűtésre vagy vízmelegítésre) fűtő üzemmódban, amikor hőt von el (pl. helyiséghűtésre), akkor pedig hűtő üzemmódban üzemel.
  • Talajkollektoros rendszer esetében több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Talajszondás rendszer esetén kb. 15 cm átmérőjű, 50–200 méter hosszú lyukat fúrnak a földbe leginkább függőlegesen.
  • A rendszer akár 10 ezer euróba is kerülhet.

Biomasszakazán

  • A biomassza tüzelésű kazán működési elve egyszerű, nagyon hasonló a hagyományos tüzelőberendezésekhez. A különbség annyi, hogy a fosszilis fűtőanyagok, mint pl. a fűtőolaj vagy a földgáz helyett a fűtőanyag a biomassza. A legjellemzőbb biomassza-fajták: tűzifa apríték (erdei lágy v. keménylombos erdőkből előállítva, fűrészüzemi hulladékokból, illetve lágyfa-energiaültetvényekből (például nyárfa) előállítva, fűrészpor (fűrészipari melléktermék), szalma, energiafű, illetve ezekből előállított pellet.
  • Előnyössége a tüzelőanyag árától és a szállítási költségektől függ.
  • Az árak 1200-4800 euró között mozognak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?