Tovább csökken az elektromobilok ára

d

Jóval olcsóbban vehet elektromobilt és plug-in hibrid meghajtású gépkocsit az, aki kihasználja az új állami támogatást. A pusztán elektromos meghajtású, 50 ezer eurónál nem drágább gépjárművek vásárlását 8000 euróval támogatják, a plug-in hibrid járgányok vásárlása esetében a támogatás ötezer euró.

Bár úgy tűnhet, hogy az alternatív meghajtású gépkocsik csak az utóbbi években lettek kifejlesztve, ezek a járgányok sokkal hosszabb múltra tekintenek vissza. Az első hibrid üzemű járművet 1900-ban mutatta be Ferdinand Porsche. A Mixte elnevezésű járgány a párizsi autószalonon élte meg a világpremierjét. Azóta viszont még hosszú évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, hogy az alternatív meghajtás elterjedjen a világon.

Még öregebb elektromobil

A hibridnél is hosszabb történelemre tekint vissza az elektromos meghajtás. Az első, ilyen meghajtással rendelkező autó 1882-ben került szériagyártásba. A belső égésű motorok egyre növekvő népszerűsége viszont azt eredményezte, hogy az elektromotorok szinte teljesen kihaltak. A meghajtás csak hosszú évtizedek után került ismét a figyelem középpontjába, mégpedig 2008-ban, amikor a Tesla bemutatta a Roadstert, egy évvel később pedig a Nissan a Leafet.

Egyre több autót adnak el

Jelenleg körülbelül 1100 elektromobil van Szlovákiában forgalomban. Idén áprilistól augusztusig a Szlovák Autóipari Szövetség adatai szerint csupán 59 tisztán elektromos meghajtású gépkocsit regisztráltak az országban. Rekordnak számított ezen a téren a május, amikor 26 ember vett elektromobilt.
A támogatásnak természetesen van néhány feltétele is. A vásárlónak az összeg odaítélésétől és a gépkocsi bejelentésétől minimum négy évig kell használnia az autót.

Csökkennek az árak

Úgy gondolom, hogy jelenleg az árkülönbség a legnagyobb probléma. Az elektromobilok ugyanis a klasszikus autókkal összehasonlítva még mindig túl drágák

– nyilatkozta Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter.

Az állami támogatásnak köszönhetően viszont az alternatív meghajtású modellek ára már megközelíti a belső égésű motorral rendelkező gépkocsik árát. Az első érdeklődők november végén, december elején jelentkezhetnek majd. A minisztérium ötmillió eurót ad erre a célra. Ez az összeg 625 elektromobil vásárlásának támogatására lehet elegendő.

Érdekes

Mire kaphat állami támogatást?

  • Kerek 8000 eurót fizet az állam azoknak, akik pusztán elektromos meghajtású, ám 50 000 eurónál nem drágább elektromobilt vesznek.
  • A plug-in hibrid járgányok vásárlása esetében a támogatás 5000 euró.
  • A támogatást november végétől, december elejétől lehet majd igényelni.
  • Az állam utólag, a gépkocsi megvásárlása után fizeti ki az összeget.

Az eredeti tervezet még jelentősebb kedvezménnyel számolt azon vásárlók számára, akik az elektromobil vásárlása előtt egy 15 éves vagy ettől öregebb gépkocsit is kijelentenek a nyilvántartásból. „Bár a vonatkozó törvények lehetőséget adnának még nagyobb támogatást adni azoknak, akik öregebb autót is lejelentenek, a minisztérium egyelőre ilyen intézkedést nem tervez” – idézte Žigát a TASR hírügynökség.

Az állam hozzájárulása pedig reálisan csökkenti a gépkocsik árát. Például a népszerű Nissan Leaf elektromobil alapára jelenleg 36 130 euró. Állami támogatással ez az összeg 28 130 euróra csökken.

A valamivel olcsóbb Hyundai Kona Electric jelenleg a gyártótól kapott 1500 eurós bónusz leszámítása után 35 890 euróba kerül. Az állami támogatás kifizetése után az autó vételára 27 890 euró lesz.

A kicsi Renault Zoe elektromobilt jelenleg 31 300 eurótól tudjuk megvenni, az állami támogatás levonása után az ára 23 300 euróra csökken.
Bár az elektromos meghajtású gépkopcsik nem tartoznak a legolcsóbb modellek közé, legalább a magas regisztrációs díjtól nem kell tartani, az elektromobilok esetében ugyanis ez az illeték fix 33 euróban van meghatározva. Ugyanennyibe kerül a rendszámtábla kiadása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?