Üvegházhatás és globális felmelegedés

föld

Az üvegházhatás – szakemberek szerint – egy olyan jelenség, melyben bizonyos légkörrel rendelkező bolygók felszínéről a visszaverődő hő nem tud kijutni a világűrbe, hanem hosszabb ideig a bolygó légkörében ragad, és magas felszíni és légköri hőmérsékletet okoz.

Hasonló folyamat alakul ki egy üvegházban is, amiről a jelenség nevét kapta: az üvegen át beérkező hő nem tud kijutni az üvegházból, és bent a kintinél jóval nagyobb hőmérséklet alakul ki. Nagyon leegyszerűsítve, az üvegházhatás jelenségének köszönhetjük a Föld hőmegtartó képességét és azt, hogy egyáltalán lakható ez a bolygó. “Napjaink egyik környezetvédelmi problémája abban rejlik, hogy az üvegházhatású gázok mennyisége jelentősen növekedett főleg az emberi tevékenységek következtében, így a visszasugárzott hő egyre kevésbé jut ki a Föld légköréből, ezáltal egyre melegebb lesz „idebent”, a bolygón” - hívja fel a figyelmet a szigetnyitudas.hu szakportál.

A szén-dioxid mellett több üvegházhatást fokozó gáz van, például a metán, a nitrogén-oxidok és a vízgőz is. Szakemberek szerint a gond akkor kezdődött, amikor egyre nagyobb mértékben kezdtek az emberek fosszilis eredetű energiahordozókat égetni: ilyenek például a kőolaj, szén, földgáz, és a fosszilis energiahordozók égetésével szén-dioxidot „termelünk”. Ezáltal a Föld hőmérséklete évről évre nő, aminek a következménye a globális felmelegedés és az ehhez kapcsolódó éghajlatváltozás.

Energiaforrások

Az energiaforrásokat felhasználhatóságuk szerint két csoportba sorolhatjuk. Vannak megújuló energiaforrások: szélenergia, napenergia, vízenergia, geotermikus energia és biomassza. Ezek használhatók elektromos áram előállítására, fűtésre vagy meleg víz készítésére is. Jellemzőjük, hogy napjaink körülményei között is újratermelődnek, és keletkezésük sebessége nem kisebb, mint fogyásuk sebessége.

A nem megújuló energiaforrások olyanok, amelyekből a történelmi idő alatt nem képződik korlátlan mennyiség. Ezek a fosszilis energiahordozók: például a szén, kőolaj, földgáz, melyek égetése során üvegházhatást fokozó gázok kerülnek a levegőbe. A környezetkárosító hatáson túl hátrányuk, hogy képződésük sebessége kisebb, mint a fogyasztásuk sebessége.

Zöld építkezés

A zöld építkezés lényege olyan energiahatékony épületek megépítése, ahol sokkal gazdaságosabb az energiafelhasználás. Ennek elemei például a megfelelő hőszigetelés, termo ablak, korszerű fűtésrendszer kiépítése, valamint megújuló energiák használata. Ezen kívül rendkívül fontos a környezetbarát magatartás, vagyis hogy törekedjünk energiatakarékos módszerek bevezetésére saját otthonunkban! Változtassunk a fűtési szokásainkon, takarékoskodjunk a vízzel és az árammal, szelektáljuk a hulladékot stb. (wp, szh, sza)

Kis lépésekkel a környezetünk védelméért

Akit aggasztanak a környezeti katasztrófák és bolygónk jövője, ám nem teheti meg, hogy ideje nagy részét a környezetvédelemnek szentelje, annak sem szabadna csüggednie. Az ökológiai témákkal is foglalkozó Bored Panda portál összeállítása szerint a környezetvédelemnek nem kell embert próbáló feladatnak lennie, a sok kis dolog, amit a környezetünkért teszünk, összeadódik, és tudományosan igazolható, hogy minden lépés számít, ha egy fenntarthatóbb világban szeretnénk élni. Mire kellene odafigyelnünk?

1. Vásárolj használt ruhát

Egy kilogramm szövet előállítása 23 kilónyi üvegházhatást okozó gáz felszabadulásával jár. Ehhez jön hozzá a tény, miszerint a fast-fashion ruhadarabok nagy része a kukában végzi, röpke egy évvel az elkészítésük után. Ha környezettudatosabbak szeretnénk lenni, megéri használtruha-boltokban vásárolnunk, de a barátainkkal való cserebere is segíthet a helyzeten.

2. Ha teheted, vegyél szálas teát

A szálastea-vásárlással kiszűrhető a probléma, miszerint a filteres teák milliárdnyi mikroműanyagot oldanak egyetlen csésze teába.

3. Válaszd az újratölthető elemeket

Nemcsak jobban megéri hosszú távon pénzügyileg újratölthető elemekbe fektetni, az elemek hulladéklerakókba kerülve súlyosan károsítják a környezetet, ahogy a bennük levő maró sav a földbe szivárog.

4. Heti legalább egyszer ne egyél húst

A hústermelés az egyik legkörnyezetterhelőbb emberi tevékenység, különösen a marhahús esetében. Egy kiló marhahús előállítása 14 kiló gabonát és több mint 3 ezer liter vizet igényel. Ezért, amikor csak teheted, válaszd a fenntartható gazdálkodásból származó marhahúst, és fontold meg, hogy hetente egy napot nem fogyasztasz húst.

5. Moss hidegebb vízben

Hideg vízben mosva a ruháidat, majdnem 13 ezer liter vizet is megspórolhatsz egy évben. A mosáshoz tartozik, hogy amikor csak lehetőséged van rá, a levegőn szárítsd a mosott ruhákat, ne szárítógépben.

6. Használj biológiailag lebomló macskaalmot

A legtöbb macskaalom soha le nem bomló bentonit agyagból van. Csak az Egyesült Államokban 2 millió tonnát dobnak ki belőle minden évben, szóval igazán megéri átgondolni, hogy mit is vásárol az ember.

7. Húzd ki a töltőidet

Hajlamosak lehetünk elfeledkezni róla, pedig ez az egyik legegyszerűbb, amit tehetünk. Az összes elektromos eszköz folyamatosan fogyasztja az áramot, ezért, tekintettel leginkább a mobil- és egyéb töltőkre, ha nincsenek használatban, húzzuk ki a konnektorból.

8. Vedd le a fényerőt

Ha a képernyőd fényerejét 100%-ról 70%-ra állítod, akár az ötödével is csökkentheted az eszköz energiahasználatát.

9. Használj gyufát öngyújtó helyett

A másfélmilliárd hulladéklerakóba kerülő eldobható műanyag öngyújtó helyett érdemesebb gyufát használni. Ráadásul lehet belőle vásárolni eleve újrahasznosított papírból készült változatot is.

10. Cseréld ki a régi zuhanyfejet

Víztakarékos csaptelepre, illetve zuhanyfejre cserélve a régi eszközeidet, évente három és harmincezer liter közötti vizet spórolhatsz meg, a vízszámláról nem is beszélve!

11. Autómosóban mosasd az autódat

Az autómosók is, mint minden cég, a profitja maximalizálására törekszik a költségek csökkentése mellett, ezért feltételezhetjük, hogy a legoptimálisabb vízfelhasználással dolgoznak. Egy becslés szerint, ha mindenki az Egyesült Államokban, aki saját maga mossa a kocsiját, csak egyszer elvinné helyette autómosóba a járgányát, azzal 33 milliárd liter vizet spórolna meg az emberiség.

12. Válassz környezettudatos keresőt

Sci-finek tűnhet az elképzelés, de létezik környezettudatos internetes kereső. Az Ecosia például bevételeinek 80 százalékát faültetésre adományozza.

13. Iratkozz le a spamekről

Az e-mailek környezeti lábnyoma nagyon kicsi, de olyan sok van belőle, hogy érdemes foglalkozni vele, hogy kevesebb legyen belőlük, legalábbis azokból, amiket úgysem hiányolna senki. Érdemes tehát leiratkozni minden e-mailről, amit nem szeretnénk kapni többet.

14. Használj mosható pelenkát

Amennyiben mosható pelenkát használsz, nemcsak a valahol az egy gyerekre jutó 5 ezer eldobható pelenkával nem szennyezed a környezetedet, hanem a gyerek bőrének is kedvezel.

15. Válts bambuszfogkefére

A bambuszfogkefe lebomlik, ellentétben azzal a 4 milliárd műanyag fogkefével, ami évente a szeméttelepeken köt ki. (sza, mi, bp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?