Mesterek és tanítványok

Mesterek és tanítványok

Csonka Ferenc koncertjével folytatódik a Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozata. A Halmos Béla-vándordíjas zenész október 27-én mutatkozik be tanítványaival az intézmény Átriumában.

Az összehegedült Kárpátok és a Tokos zenekar korábbi koncertje után a délvidéki származású Csonka Ferenc Mély című összeállításával lép fel a Hagyományok Háza átriumában október 27-én. A Mesterek és tanítványok koncertsorozat új szereplője a szegedi Rozsdamaró zenekar, valamint a délvidéki Csonka Ferenc és zenekarának prímása. A közelmúltban mindkét formációnak önálló lemeze jelent meg: a Mély, illetve a Katonasors. A koncert gerincét e két lemez zenei anyaga képezi, amelyet a Mesterek és tanítványok koncertsorozat koncepciójának megfelelően Pendergő tamburazenekar és a horgosi Tillinkó Luca tesz színesebbé. A Pendergő tamburazenekar prímását Csonka Ferenc terelte a népzene útjára, Tillinkó Luca pedig fiatal, tehetséges tanítványa. A növendékek felnézhetnek mentorukra: 2019-ben Csonka Ferenc vajdasági prímás nyerte a Halmos Béla-vándordíjat, amely azt jelenti, aki elnyeri, egy éven keresztülhasználhatja Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét.

Csonka Ferenc

A Hagyományok Háza, felismerve az eltűnő paraszti kultúra élő átadásának jelentőségét, 2012 óta rendezi meg a Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták léphetnek színpadra, amelyek, illetve akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum kilencvenperces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják.

A kezdeményezők Kodály Zoltán ars poeticáját vallják: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A sorozat megálmodói ebben a szellemben alakították ki koncepciójukat: a folytonosságot megmutatni, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló nemzedékeket, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat egy színpadra állítani.

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/csonka-ferenc-mely

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?