100 milliótól eshet el az ország

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre
Pozsony |

Szlovákia idén is több millió eurótól eshet el az uniós támogatások katasztrofális merítése miatt, ráadásul rengeteg az ezzel kapcsolatos visszaélés – figyelmeztet az ellenzék, amely szerint a kormányt mindez hidegen hagyja.

„Szlovákiában sok mindenre nincs pénze az államnak, ennek ellenére még mindig hatalmas összegektől fosztjuk meg magunkat az uniós támogatások merítésével kapcsolatos hiányosságok miatt. Csak az idei év végéig több mint 130 millió euró úszhat el emiatt” – állítja Richard Sulík, az SaS elnöke, aki szerint a kormány „magasról tesz az egészre”, miközben nyilvánvaló, hogy rengeteg az uniós támogatásokkal kapcsolatos visszaélés.

A hiányos merítés miatt Sulík szerint Szlovákia 2017-ben 27 millió, tavaly pedig több mint 120 millió eurótól esett el. „Idén ennél is nagyobb összeg veszhet kárba”

– mondta Ján Rudolf, az SaS uniós támogatásokkal foglalkozó szakembere. A kormánynak szerinte nem egész két hónapja maradt, hogy több mint félmilliárd eurós támogatást felhasználjon, ellenkező esetben ennek az összegnek búcsút inthetünk.

„Nem árt tudni, hogy végéhez közeledik az uniós támogatások programozási időszaka. A rendelkezésre álló összeget már 2014 óta meríthettük, máig azonban csupán a pénz 25 százalékát használták fel” – tette hozzá Rudolf. Sulík szerint ez és a jövő évi állami költségvetés kormány által elfogadott tervezete is azt bizonyítja, hogy a Smer által vezetett kormánykoalíció még a dinamikus gazdasági növekedés időszakában is képtelen a felelős költségvetési gazdálkodásra.

„Sulík felfedezte Amerikát” – reagált az SaS kritikájára a beruházásokért felelős kormányfőhelyettes, Richard Raši, aki elismerte, hogy Szlovákia valóban eleshet 100 millió eurótól a kutatási és innovációs operatív programban elkülönített összegből. „A pénzügyminisztériumnak azonban már javasoltuk, hogy vonjuk össze az említett programot az integrált infrastruktúra operatív programmal, aminek köszönhetően az említett összeget nem kellene visszautalni Brüsszelnek” – mondta a kormányfőhelyettes. Úgy gondolja, hogy ez a javaslat hamarosan a kormány elé kerülhet.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?