A teljes Gorilla-hangfelvétel a média kezébe juthatott

gorilla-ügy

Több szlovákiai szerkesztőség e-mail-üzenetben kapott értesítést egy internetes oldal létezéséről, amelyen meghallgatható az állítólagos Gorilla-hangfelvétel. A hanganyag 39 órás.

A Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák, aki az egyik állítólagos szereplő a felvételen, közölte, hogy feljelentést tesz.

„Minden hasonló hanganyag, függetlenül attól, hogy honnan származik, törvénytelenül készült, ezért tilos nyilvánosságra hozni és felhasználni. Bűncselekményt követett el, aki hozzáférhetővé tette a szerkesztőségek számára, ezért feljelentést teszünk” - áll a Penta állásfoglalásában. A csoport szerint a napokban felbukkant hangfelvételeket manipulálták, ezért nem tekinti azokat hitelesnek. A Penta elejétől fogva kétségbe vonta a felvétel valódiságát, ezért nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, csak a hivatalos nyomozással összefüggésben ad ki állásfoglalást.

A hangfelvétel részletét, ahol állítólag Robert Fico, a Smer elnöke beszélget Jaroslav Haščákkal, meghallgathatja a Denník N oldalán.

 

„A hitelesség érdekében kérjük, hogy az illetékes hatóságok teljes terjedelmében hozzák nyilvánosságra azt a hangfelvételekről készített szakértői jelentést, amelyről Lukáš Kyselica volt nyomozó beszélt a médiának. Jó okunk van kételkedni abban, hogy a szakértői jelentés meggyőzően cáfolja-e, hogy a hangfelvételeket nem módosították és nem manipuláltak velük” - szögezte le a Penta.

A pénzügyi csoport megjegyzi, a mai technológiai lehetőségek mellett nem lehet kizárni semmilyen hangfelvétel meghamisítását és célzatos módosítását. „Főleg az ilyen esetekben, amikor nyilvánvaló, hogy kétes szándékú személyek manipulálnak ezekkel a hangfelvételekkel” - fűzte hozzá a Penta csoport.

Kapcsolódó cikkünk

Az állásfoglalás azzal folytatódik, hogy a Gorilla-ügyben a közérdek azt kívánja, a nyomozás állapítsa meg, hogy például a Penta csoport 14 évvel ezelőtt folyamodott-e törvénytelen eszközökhöz azért, hogy saját érdekeit érvényesítse és megrövidítette-e az adófizetőket. „Ennek tisztázása céljából számos információval szolgáltunk az elmúlt nyolc évben, melyek a www.kauzagorila.sk oldalon vannak összefoglalva. Ezekből az adatokból és a nyomozás eredményeiből is az következik, hogy nem volt egyetlen egy tranzakció sem, amellyel a Penta akár csak egyetlen koronával megrövidítette volna az adófizetőket” - állítja a Penta, és azt is leszögezi, hogy a nyomozócsoportnak volt és ma is van elegendő kapacitása, hogy a Gorilla-aktában emlegetett valamennyi tranzakciót megvizsgálja.

„Az Alkotmánybíróság törvénytelennek minősítette az állítólagos SIS-akciót, amelyet Gorilla néven emlegetnek. A 2012 novemberében született döntés alapján egyértelmű, hogy minden állami szerv, amelynek esetleg van hangfelvétele az állítólagos lehallgatási akcióról, köteles azt megsemmisíteni” - állítja a Penta. Az Alkotmánybíróság döntése alapján egyértelműnek tartja azt is, hogy azok a szervek és személyek, amelyek végre akarták hajtani a Vazov utcai lehallgatást, félrevezették a bíróságot és különféle okokat találtak ki, hogy megindokolják a lehallgatás szükségességét. „Ez önmagában bűncselekmény, ezért nem szolgálhat alapul egy büntetőjogi eljárás megindításához” - teszi hozzá a pénzügyi csoport.

 

A felvétel állítólag egy Vazov utcai lakásban készült Pozsonyban. A Gorilla-aktát ismeretlen személy hozta nyilvánosságra 2011 decemberében, tartalma miatt számos bírálat érte a pénzügyi csoport vezetőit és tüntetések kezdődtek. A nyomozóhatóságok korábban arról tájékoztattak, hogy a terjedelmes anyag ellenére az összegyűjtött bizonyítékok alapján egyelőre nem lehet konkrét személyt meggyanúsítani.

A Gorilla-hangfelvételen állítólag Haščák hallható, amint politikusokkal a 2005-ös és 2006-os állami üzletek provízióiról beszél. A nyilvánosságra került részekben szerepel Jirko Malchárek akkori gazdasági miniszter, Anna Bubeníková, a Nemzeti Vagyonalap (FNM) vezetője és Robert Fico volt kormányfő is.

A Gorilla-hangfelvételt 2018 decemberében találta meg a rendőrség Marian K. üzletember házában, Lukáš Kyselica, a Gorilla-nyomozócsoport nemrég távozott vezetője többször is azt nyilatkozta, valódi és hiteles a hanganyag.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?