Továbbra is nagy a különbség a nemek között

férfi nő
Brüsszel |

Az Európai Unió továbbra is rendkívül lassan halad előre a nemek közötti egyenlőség terén, az irány jó, de még messze a cél – írta kedden közzétett jelentésében a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE).

Az EU szakosodott ügynökségének friss értékelése szerint az EU-átlag tekintetében a vonatkozó mutató csupán egy ponttal nőtt két év alatt, így most 67,4 ponton áll.

Ezt a ranglistát Svédország (83,6 pont) és Dánia (77,5 pont) vezeti. A legtöbb javítanivalója pedig Görögországnak (51,2 pont) és Magyarországnak (51,9 pont) van. A legnagyobb fejlődést Portugália és Észtország mutatta fel 3,9, illetve 3,1 pontos javulással.

A legalacsonyabb pontszámot elérő terület a „hatalom”, amely a döntéshozásban fennálló egyenlőséget vizsgálja, mégis ez fejlődik a leggyorsabb ütemben. Ez főként a vállalatvezetésben részt vevő nők egyre magasabb arányának köszönhető, noha ez csak néhány tagállam esetén mondható el. A legmagasabb pontszámot az egészségügy terén mérték.

„Jó irányban haladunk, de még mindig messze vagyunk a céltól. A mutatónk, amely egyféle referenciaként szolgál a nemek közötti egyenlőség EU-n belüli helyzetéről, azt mutatja, hogy az uniós tagállamok csaknem fele 60 pont alatt teljesít. Rendkívül fontos, hogy gyorsabban haladjunk előre” – közölte Virginija Langbakk, a szervezet igazgatója.

Az idei mutató elkészítése során különös figyelmet kapott a munka és magánélet egyensúlya, és annak összefüggése a nemek közötti egyenlőséggel.

„A nemek közötti egyenlőtlenség hátráltatja Európát abban, hogy teljesen kiaknázza saját lehetőségeit. Büszke vagyok arra, amit eddig elértünk, de most már valós eredményekre kell váltanunk intézkedéseinket. A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló, idén elfogadott irányelvünk gyökeres változást hozhat Európa-szerte” – emelte ki Vera Jourová illetékes uniós biztos.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?