Merkel: a NATO-ban is tárgyalni kell Törökország szíriai műveletéről

Angela Merkel
Berlin |

A NATO-ban is tárgyalni kell Törökország szíriai katonai műveletéről, és kívánatos, hogy a szövetség valamennyi tagországa hasonló következtetéseket vonjon le, mint az Európai Unió – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A politikus az Erna Solberggel tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva fontosnak nevezte az EU-s külügyminiszterek hétfői tanácskozásán hozott döntéseket, és kiemelte: örvendetes, hogy a tagállamok között egyetértés volt.

A német kancellár ismét felszólította Törökországot szíriai katonai műveletének leállítására. Mint mondta, már most látszik, hogy az offenzíva „nagyon sok emberi szenvedést okoz” és elbizonytalanítja a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni küzdelmet.

A NATO-tag Norvégia kormányfője hozzátette: hazája is azonnali hatállyal leállította a katonai felszerelések törökországi exportját, és Németországhoz, illetve az EU-hoz csatlakozva elítéli a szíriai török offenzívát.

Norvégia felszólítja Ankarát, hogy hagyjon fel a művelettel, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jog előírásait – tette hozzá Erna Solberg.

Jelezte, hogy nem értene egyet a török NATO-tagság megszüntetésére irányuló esetleges kezdeményezésekkel. Mint mondta, jobb, ha Törökország is „a családhoz tartozik, és családon belül beszéljük meg az ügyet”.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török hadsereg elől sok ezer kurd menekült el.

Az EU-s külügyminiszterek hétfőn Luxembourgban folytatott tanácskozásukon felszólították Törökországot, hogy azonnal hagyjon fel egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderejét országa területére. Megállapították, hogy a török katonai akció veszélyezteti a régió stabilitását és biztonságát, megnehezíti az ENSZ által támogatott szíriai békefolyamat sikerét és akadályozza a humanitárius segítségnyújtást, további szenvedést okozva ezzel a civil lakosságnak.

A tanácskozás zárónyilatkozata szerint a törökországi fegyverkivitellel összefüggésben a tagállamok elkötelezik magukat egy közös álláspont kialakítása mellet. A tagállamok e kérdésben képviselt nemzeti álláspontjának áttekintése és összehangolása érdekében az illetékes tanácsi munkacsoport a hét folyamán ül össze – közölték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?