Ahogy idősödünk, úgy hízunk

elhízás

Ez az állítás természetesen nem mindenkire érvényes, de tény: bizonyára sokan tapasztalták magukon és ismerőseiken, hogy az idő múlásával nemcsak az évek, hanem a kilók száma is gyarapszik. Ez olyanokkal is előfordulhat, akik nem esznek többet és nem mozognak kevesebbet, mint korábban. Ahogy idősödünk, egyre nehezebb a testsúly megtartása. Mi lehet a háttérben? Úgy tűnik, a svéd kutatók megtalálhatták a kérdésre a választ.

A Karolinska Intézet, Svédország vezető orvostudományi egyeteme idén szeptemberben adta hírül, hogy a Nature Medicine folyóiratban jelentek meg az erre vonatkozó friss kutatási eredményeik. Lássuk, mire jutottak a kutatók. A Karolinska Intézet és a franciaországi Lyoni Egyetem kutatói 54 férfit és nőt vontak be vizsgálataikba, akiknél éveken át figyelték a zsírsejtekben végbemenő változásokat. Minden személynél csökkenő tendenciát mutatott a zsírszövetben a lipidcsere (ez a zsírsejtekben lévő zsírok cseréjének képességét jelenti), mégpedig függetlenül attól, hogy az ember lefogyott vagy éppenséggel meghízott. Tudni kell, hogy a lipidcserétől függ a zsírszövet tömege.

Olyan nőket is vizsgáltak, akik korábban valamilyen bariátriai, magyarán testsúlycsökkenést elősegítő műtéten (ide tartozik a gyomoráthidaló beavatkozás és a csőgyomorműtét) estek át. A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy négy-hét évvel a műtét után a zsíranyagcsere milyen mértékben befolyásolja fogyásukat. Bármilyen meglepő, csak azoknál tapasztalták e folyamat felerősödését, akiknél a műtét előtt gyenge volt (ennek következtében ők tovább tudtak fogyni). A kutatók úgy vélik, ez valószínűleg azért lehet így, mert esetükben még volt lehetőség a zsíranyagcsere fokozódására. Ezzel szemben azoknál, akiknél a műtét előtt is intenzív volt ez a folyamat, műtét után már nem erősödött tovább.
Kiderült hát, hogy az öregedéssel párhuzamosan lassul a sejtekben a zsírok anyagcseréje. Ezenkívül még valami világossá vált. Akik e negatív tényező hatását nem tudták ellensúlyozni azzal, hogy kevesebbet ettek, és továbbra is a megszokott kalóriamennyiséget fogyasztották el, azoknak átlagosan 20%-kal gyarapodott a súlyuk. A kutatók szerint a zsíranyagcsere-folyamat mindenkinél máskor kezd lelassulni, és eltérő ideig tart.

... testsúlycsökkentő műtétnek is akkor lehet igazán hosszú ideig tartó hatása, ha intenzívebben mozgunk.

Peter Arner, a Karolinska Intézet Huddinge Orvostudományi Tanszékének professzora, a tanulmány egyik főszerzője kijelentette: „Az eredmények most először jelzik azt, hogy az öregedés során a zsírszöveteinkben zajló folyamatok más tényezőktől függetlenül szabályozzák a testtömeg változásait. Ez új lehetőségeket teremthet az elhízás kezelésében.” Korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy a zsíranyagcsere felgyorsításának egyik hatásos módja a még több mozgás. A svéd kutatás is megerősítette, hogy ahogy idősödünk, több mozgásra és kevesebb kalóriabevitelre van szükségünk. Ráadásul a testsúlycsökkentő műtétnek is akkor lehet igazán hosszú ideig tartó hatása, ha intenzívebben mozgunk. Erre pedig sokaknak szüksége van és lesz, mert világszerte egyre több az elhízott ember. Kirsty Spalding, a Karolinska Intézet Sejt- és Molekuláris Biológiai Tanszékének vezető kutatója, a tanulmány másik főszerzője rámutatott: „Az elhízás és az elhízással kapcsolatos betegségek globális problémává váltak. A zsíranyagcsere dinamikája és annak megértése, hogy mi szabályozza a szervezetben a zsír mennyiségét, még soha nem volt olyan fontos, mint manapság.” A kutatók most azt a gént próbálják azonosítani, amely a zsírok feldolgozási sebességének szabályozásában játszik szerepet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?