Az Állami Számvevőszék takarékosságra inti a kormányt

Az Állami Számvevőszék takarékosságra inti a kormányt
Pozsony |

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) az első félévre vonatkozó, az államháztartás helyzetét bemutató jelentésében felhívja a kormány figyelmét a költségvetési célok teljesítésével kapcsolatos problémákra, valamint arra, hogy meg kell akadályozni az államháztartási hiány és a bruttó államadósság további növekedését.

Karol Mitrík, az NKÚ elnöke figyelmeztetett: a 2019-es költségvetési javaslatban lefektetett célok veszélyben vannak, és már most biztos, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 4,5%-os növekedése elérhetetlen. Az NKÚ elemzése szerint az államháztartási hiány mértéke elérheti a GDP 1,2%-át, hacsak nem kerül sor utólagos intézkedésekre.

A bruttó államadósság megközelítheti a GDP 48%-át, de ez az arány még kívül esne az adósságfék első szankciós sávján.

„A költségvetési kiadások ugyanakkor gyorsabban nőnek, mint a bevételek. A költségvetési hiány június végére megközelítette a másfél milliárd eurót, a növekedés elsősorban a haditechnikai berendezések vásárlásának tudható be”

– figyelmeztetett Mitrík.

A hivatal pozitívan értékeli a munkaerőpiac alakulását, a kollégiumok és a kórházak felújítását, valamint a fiatal családoknak nyújtott célzott támogatást és a veszélyeztetett gyermekek gondozásának aktív támogatását. A negatívumok között a jelentés a kórházak folytatódó eladósodását és az állami biztosítottak rendelkezésére álló szűkös forrásokat említi. Az NKÚ szerint nem biztos, hogy elég lesz 90 millió euróval megtoldani az egészségügyi tárca költségvetését. A jelentés emellett a tervezett pozsonyi Rázsochy kórházzal kapcsolatban rámutat, hogy a kormány a költségeket 263 millió euróra becsüli. Ebből az összegből hat modern állami kórházat építhetnének fel Szlovákiában.

Az NKÚ emellett bírálja a Szlovák Vasúttársaság célszerűtlen finanszírozását is. Az állam évente pótolja a társaságot ért veszteséget. Az állam által fedezett veszteség összege idén megközelíti a 38 millió eurót. Az NKÚ továbbá felhívja a figyelmet a bíróságok korszerűsítésének lassú ütemére, illetve arra is, hogy a becslés szerint egy éves késéssel kezdik csak meg a rimaszombati büntetés-végrehajtási intézet építését.

„A pénzügyminisztérium ismételten takarékosságra intette az összes minisztériumot. Különféle intézkedéseket fog hozni annak érdekében, hogy felszámolja a költségvetés alakulását negatívan befolyásoló tényezőket, és hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az államháztartási hiányt”

– áll a pénzügyminisztérium pénteken kiadott közleményében. Bővebb tájékoztatást a tárca hétfőre (október 14.) ígért. A kormány ezen a napon tárgyal a költségvetésről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?