Megműtötték az agydaganatos kisfiút

Megműtötték az agydaganatos kisfiút
Pozsony |

Két hónapos huzavona után szerdán végre megműtötték az agydaganatos kisfiút. Az állapota stabil, már kommunikál a szüleivel, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a teljes daganatot sikerült-e eltávolítani.
 

A 15 éves Lukáš Hrúzt még júliusban műtötték meg a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetében (NÚDCH), azonban akkor nem sikerült eltávolítani a teljes tumort. A szülők a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) idegsebészeti osztályának főorvosát, Juraj Šteňot kérték fel az újabb beavatkozás elvégzésére. Šteňo és az NÚDCH viszont két hónapon keresztül nem tudott megegyezni arról, hogy hol operálják meg a kisfiút. Az UNB szakembere ragaszkodott hozzá, az egyetemi kórház idegsebészeti osztályán végezzék a műtétet, Ladislav Kužela, az NÚDCH vezérigazgatója azonban azt állította, hogy a kisfiút túl kockázatos lenne átszállítani. Az ügybe végül Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszternek kellett beavatkoznia. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a nyilvánosság előtt folyjon egy olyan szakmai vita, melyben egy kisfiú élete a tét, Šteňót pedig visszahívta az egészségügyi minisztérium fő idegsebészének pozíciójából.

Felébredt, kommunikál

A műtét végül a szülők kívánsága szerint zajlott: a kisfiút átszállították az UNB idegsebészeti osztályára, ahol Šteňo megműtötte, majd a beavatkozást követően visszavitték őt a Gyermekbetegségek Nemzeti Intézetébe, ahol a műtét utáni felépülés vár rá. Az anya a Sme napilapnak elmondta, hogy a kisfiú már felébredt, és kommunikált is a szüleivel. Az még nem tisztázott, hogy a teljes daganatot eltávolították-e, Šteňo egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

Hatékonyabb kooperálás

Andrea Kalavská szerdán tárgyalni hívta az UNB és az NÚDCH vezetőségét. Mindkét intézmény beleegyezett, hogy az ehhez hasonló problémák elkerülése végett rendszerszintű intézkedéseket fogadjanak el. „A gyermekek számára az a legjobb, ha a teljes kezelés egy fedél alatt zajlik. Azoknak az idegsebészeknek, akik más intézményekből jönnek műteni hozzánk, bemutatjuk a teljes felszereltségünket, így teljesíthetjük a kéréseiket is, ha esetleg hiányolnak valamit. Ezzel elkerülhetjük a műtétek közben felmerülő problémákat, és a gyermekeknek a legjobb minőségű ellátást tudjuk biztosítani. Ezúton szeretnénk Šteňo professzor urat is megkérni a további együttműködésre” – mondta Kužela a tárgyalások után. Renáta Vandriaková, az UNB igazgatója hozzátette: támogatja, hogy az egyetemi kórház orvosai az NÚDCH épületében végezzenek műtéteket.

Nem Šteňo hibázott?

Peter Visolajský, a szlovák orvosszakszervezet (LOZ) elnöke úgy véli, hogy nem Juraj Šteňo, hanem Kalavská hibázott. Elmondása szerint teljesen jogos követelés volt az UNB idegsebésze részéről, hogy a saját csapatával és a saját felszerelésével szerette volna elvégezni a műtétet, hiszen egy nagyon kockázatos beavatkozásról volt szó, amely ha balul sül el, könnyen tönkretehette volna a szakember karrierjét. Nem tartja elfogadhatónak Kužela álláspontját, miszerint túl kockázatos a beteg átszállítása, hiszen a két épület mindössze 200 méterre van egymástól, és máskor is végeztek már ehhez hasonló átszállításokat. „Én személyesen szeretnék bocsánatot kérni a szülőktől a miniszter asszony viselkedése miatt, hiszen hibázott” – közölte a LOZ elnöke.

(nar, Sme)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?