Megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában

erdogan
Ankara |

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette szerdán, hogy megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciája közös hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A török államfő a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

Ezzel párhuzamosan az NTV török hírtelevízió arról számolt be, hogy több nagyobb robbanás rázta meg a délkelet-törökországi Ceylanpinarral szemben, a határ szíriai oldalán fekvő Rász-el-Ain városát. Az NTV szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, ahonnan a helyszíni felvételek alapján füstfelhők láthatók. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint.

A szíriai kurdok megerősítették a török légicsapások tényét

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet szóvivője megerősítette szerdán, hogy török harci repülőgépek csapásokat mértek Szíria északkeleti részén lévő kurd területekre. Musztafa Bali szerint a török repülők civilek lakta területeket bombáznak.

„Hatalmas a pánik a régió lakosai körében” 

– írta Bali a Twitter-profilján.

Putyin a következmények mérlegelésére szólította fel Erdogant

Felszólította török hivatali partnerét, Recep Tayyip Erdogant Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének.

A két elnök török kezdeményezésre a nap folyamán korábban telefonon beszélt egymással.

Az orosz elnöki hivatal tájékoztatása szerint mindkét fél hangsúlyozta Szíria egységének és területi épségének megőrzését és az ország szuverenitásának tiszteletben tartását. A két vezető emellett eszmecserét folytatott a szíriai problémakör egyéb aspektusairól is, figyelembe véve az asztanai folyamat kezes országai – Oroszország, Törökország és Irán – szeptemberi ankarai csúcstalálkozóján elért megállapodásokat.

A Kreml arról is beszámolt, hogy Putyin és Erdogan a szíriai helyzet mellett a kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseiről is szót ejtett, és megállapodott a két ország közötti többszintű kapcsolattartás folytatásáról.

A telefonbeszélgetésről korábban kiadott török tájékoztatás azt emelte ki, hogy Erdogan biztosította Putyint: a török intervenció megnyitja az utat a szíriai polgárháború politikai rendezése előtt. A török államfő hangsúlyozta, hogy Ankara számára alapvető a szíriai nép jogainak és érdekeinek védelme. A török államfő méltányolta Moszkva konstruktív hozzáállását is az ügyhöz.

Az EU a hadművelet leállítására szólítja fel Törökországot

Az Európai Unió felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le a Szíria északkeleti részén szerdán megkezdett offenzíváját – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker önmérsékletre intett a harcokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a civil lakosság védelmének jelentőségét. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Törökország nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását, amelyet Törökország a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezettől megtisztított területeken hozna létre.

A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára. Ezzel kapcsolatban Juncker azt mondta, az EU elismeri, hogy Törökországnak biztonsági fenyegetést lát Szíriával közös határán, de ha Törökország nem tesz eleget a felszólításnak, ne várja el, hogy az unió anyagilag hozzájáruljanak az ország biztonságához.

Irak megerősíti a szíriai határának védelmét

Irak megerősíti szíriai határának védelmét a szomszédos állam területén szerdán megindított török katonai művelet miatt – közölte a Farsz iráni hírügynökség az iraki Safak News című lapra hivatkozva.

„Irak katonai egységeket vont össze az iraki-szíriai határon még a török katonai művelet megindulása előtt” 

– jelentette a Safak News. A lap megjegyezte, hogy az intézkedések célja a felkészülés a szíriai kurdok ellen indított török offenzíva lehetséges következményeire.

Az iraki Kurdisztán félautonóm térség vezetése figyelmeztetett, hogy a konfliktus akár Szíria határain is átterjedhet. Az erbíli székhelyű kormányzat képviselői az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondták: „A feszültség elmérgesedése Északkelet-Szíriában rendkívül negatív következményekkel fog járni, amelyek nem fognak kizárólag a szíriai területre korlátozódni”. Hozzátették: „A konfliktus katonai eszközökkel történő megoldása nem szolgálja a térség országainak érdekét”.

A török határtérségben iskolaszünetet rendeltek el és ottomán katonai indulókat játszanak

Iskolaszünetet rendeltek el szerdán Törökország szíriai határán október 14-éig és az ottomán korszakból származó katonai indulókat játszottak, miután megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetséges milíciájának közös hadművelete Északkelet-Szíriában.

A kulcsfontosságú szíriai Tell-Abjad településétől alig hat kilométerre fekvő délkelet-törökországi Akcakaléban a hatóságok hangszórókat helyeztek el a köztereken, amelyeken keresztül hazafias dalok szóltak – közölte a Habertürk tekintélyes török hírportál.

A TRT török állami műsorszolgáltató szerint az akcakalei hatóságok teljes készültségben vannak, és már figyelmeztették a lakosokat, hogy Szíriából esetleg átlőhetnek török területre.  A török tüzérségi egységek jelenleg szíriai kurd harci állásokat lőnek az észak-szíriai Tell-Abjad városában.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint hat rakétát lőttek ki a szíriai Kamisli térségéből, amelyek a török Nusaybin határtelepülésen csapódtak be.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Twitter-üzenetben bíztatta az offenzívában résztvevő csapatokat.

„Isten legyen velünk! Gratulálok minden bátor Mehmetnek, aki részt vesz a műveletben” 

– írta Erdogan a török katonákra használatos kifejezést használva.

A TRT szerint a török mecsetekben különleges hajnali imádságot fognak tartani a hadsereg üdvéért. Az állami műsorszolgáltató azt állította, hogy a mostani a török köztársaság történetének legnagyobb katonai művelete, amelyet 400 kilométer széles szakaszon 35 kilométer mélységben folytat a török haderő.

Az ENSZ BT elnöke a polgári személyek védelmét szorgalmazza

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke, Jerry Matthews Matjila, a Dél-afrikai Köztársaság ENSZ-nagykövete felszólította szerdán Törökországot, hogy kímélje meg a polgári személyeket és tanúsítsa a legnagyobb önuralmat a szíriai katonai műveletei során.

A diplomata, aki október eleje óta áll a testület élén, reményét fejezte ki, hogy nagyon gyorsan összeülhet a Biztonsági Tanács az ügyben, hozzátéve, hogy egyike az ezzel kapcsolatos ülésre vonatkozó határozatok megfogalmazóinak.

A szíriai emberiességi kérdésekre vonatkozó határozatok megfogalmazói Belgium, Németország és Kuvait.

Franciaország „nagyon határozottan” elítéli a török offenzívát és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul – közölte Amélie de Montchalin, az európai ügyek államtitkára röviddel a hadművelet kezdete után.

„Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös nyilatkozatot véglegesít, amelyben egyértelmű lesz, hogy nagyon erősen és határozottan elítéljük, amiről jelentés érkezett” – mondta az államtitkár a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságában.

Diplomaták New Yorkban közölték, hogy a francia kérésre csütörtökön összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Rajtuk kívül Belgium és Lengyelország is kérte a zárt ajtók mögött tartandó ülés összehívását.

Több civil áldozata is van a török légicsapásoknak

Legalább két civil meghalt szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén - közölte a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd-arab erőket tömörítő szíriai milíciaszövetség.

Török harci repülőgépek erőteljesen bombáztak katonai állásokat és polgári területeket Tell-Abjadban, Rász-el-Áinban, Kamisliben és Áin Íszában – számolt be a Twitteren az SDF.

A török légitámadásokban két civil életét vesztette, további kettő megsebesült – tudatta az SDF koordinációs és műveleti központja Twitter-profilján.

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport által vezetett ernyőszervezet szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén, köztük Kamisli keleti részén, az ország északkeleti részén és a Törökországgal közös határ mentén.

Kamisli az egyik legsűrűbben lakott város a térségben, amelyet a kurdok ellenőriznek, de ahol ugyanakkor a szíriai kormányerők is kiterjedt területet tartanak ellenőrzésük alatt, köztük a repülőteret is.

Az SDF egyúttal beszámolt arról is, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált. A szíriai polgárháború eseményeiről 2011 óta kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint ezrek menekültek el a térségben a török légicsapások elől.

NATO: Törökország ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban élért katonai sikereket

Törökországnak vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban elért sikereket – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, Rómában tartott sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg Giuseppe Conte olasz kormányfővel folytatott megbeszélését követően újságíróknak hangsúlyozta: Törökországnak jogos biztonsági aggályai vannak, a Szíria északi részén kifejtett katonai tevékenységének azonban megfontoltnak és arányosnak kell lennie, ami fontos a térség további destabilizációja szempontjából.

A főtitkár Twitter-üzenetében közölte: Törökország tájékoztatta a katonai szövetséget a szerdán megkezdett offenzíváról.

„Számítok Törökországra, hogy visszafogottan cselekszik, és biztosítja, hogy az Iszlám Állam elleni harcban elért sikerek ne kerüljenek veszélybe” – fogalmazott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?