Szíria – Franciaország fokozott figyelemmel kíséri az amerikai csapatkivonást

 Obama: Washingtonnak nincsenek illúziói, de mindent megtesz a szíriai tűzszünetért
Párizs/Dubaj |

Franciaország fokozott figyelemmel kíséri az amerikai kivonulást Észak-Szíriából, mert az valószínűleg erősíteni fogja az Iszlám Állam terrorszervezetet – jelentette ki hétfőn a francia védelmi miniszter.

„Rendkívül ébernek kell lennünk egy ilyen lépés miatt, amely szembemegy az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció céljaival, és inkább erősíti, mintsem gyengíti vagy felszámolja az Iszlám Államot” – hangsúlyozta újságíróknak Florence Parly.

Előzőleg a francia külügyminisztérium közölte, hogy Párizs „rendkívüli módon aggódik a kurdok ellenőrzése alatt lévő északkelet-szíriai területek elleni esetleges egyoldalú török katonai művelet miatt”.

Az egyoldalú művelet veszélybe sodorná a terrorellenes erőfeszítéseket, amelyekben Franciaország is részt vesz a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) oldalán – közölte  a francia külügyminisztérium.

Párizs felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon minden katonai művelettől, amely az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet újjáéledéséhez vezetne, és kérte, hogy a külföldi dzsihadistákat továbbra is tartsák az ország északkeleti részében lévő táborokban.

A területének elveszítése után illegalitásba vonult Iszlám Állam továbbra is súlyos veszélyt jelent a nemzetbiztonságunkra. Szíriában a szervezetnek még vannak jelentős forrásai és harci kapacitásai – hangsúlyozta közleményében Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

„Minden egyoldalú lépésnek súlyos humanitárius következményei lehetnek, és várhatóan nem teszik lehetővé a menekültek biztonságos és önkéntes visszatérését a származási régióikban”

– folytatta a szóvivő.

Von der Mühll felhívta a figyelmet arra is, hogy egy ilyen akció ártana a térség stabilitásának, és az SDF oldalán folytatott katonai, humanitárius és stabilizációs műveleteknek.

A külföldi dzsihadistákkal kapcsolatban, akinek a hazatoloncolását az Egyesült Államok számos ízben követelte, a francia külügyminisztérium közölte, hogy valamennyi terroristát – közöttük a külföldieket is – ott kell felelősségre vonni, ahol a bűnöket elkövették.

Az Egyesült Államokról, amely hétfőn megkezdte erőinek kivonását az esetleges török hadművelet által érintett területről, az iráni külügyminiszter megjegyezte: „Az Egyesült Államok jelentéktelen megszálló Szíriában, fölösleges az engedélyüket kérni vagy számítani rájuk a biztonság tekintetében” – fogalmazott Mohammad Dzsavád Zaríf.

„A szíriai béke megteremtése és a terrorizmus elleni harc csak az ország területi épségének és népének a tiszteletben tartásával vezethet sikerre” 

– tette hozzá.

A török parlament kedden szavaz arról, hogy újabb évre meghosszabbítja-e a török katonáknak Szíriában és Irakban való beavatkozását engedélyező mandátumát.

Az Anadolu török állami hírügynökség kedden szavaznak arról, hogy Ankara küldhet-e katonákat a déli határaihoz a kurd lázadók, az IÁ fegyveresei és más, Törökország által terroristának tartott csoportok elleni harchoz.

A hadsereg jelenlegi mandátuma október végén jár le. Törökország 2014 óta évente újítja meg a szíriai és iraki határon túli műveletre történő felhatalmazást.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?