Érdemes-e tesztelni a néhány napos terhességet?

terhesség

Egyes reklámok szerint „egészségesebben élhet a kismama”, ha már igen korán megtudja, hogy babát vár. Valóban így van ez? Akik tudatosan készülnek a gyermekvállalásra, esetleg már régóta próbálkoznak sikertelenül, bizonyára megörülnek a hírnek, hogy vannak tesztek, amelyekkel már az első kimaradt menstruáció előtt választ lehet kapni a nagy kérdésre.

Szakemberek szerint azonban nem árt egy kicsit várni. A terhességi teszt akkor pozitív, ha a nő szervezetében kimutatja a hCG hormon jelenlétét. A terhesség korai kimutatásának előnyeivel szembe kell állítani azt a tényt, hogy a vetéléssel végződő terhességek többsége igen korán következik be. Ennek azért nagy a gyakorlati jelentősége, mert ha például valaki kétségbeesetten szeretne teherbe esni, miért kellene értesülnie egy kémiai értelemben vett terhességről, amelynek a következő néhány napban úgyis vége szakad? Fontos, hogy a várandós nő egészségesen éljen, de ebben az esetben a felszólítás inkább marketingfogásnak tűnik. A legtöbb nő, aki szeretne gyereket, vigyáz az egészségére, ráadásul a veleszületett rendellenességeket okozó hatóanyagok nem jelentenek kockázatot a fogamzás utáni két hétnél korábban.

Az embrió beágyazódása nem egyetlen pillanathoz köthető esemény, hanem néhány napos folyamat. A blasztocita (differenciálatlan embrionális sejt) általában a hatodik napon kezd beágyazódni, de ez a folyamat eleinte gyenge intenzitású, majd igen gyorsan felerősödik, szinte támadásszerűvé válik. Az embriók növekedési üteme meglehetős különbségeket mutat, a terhességi teszt eredménye függ még az anya testméreteitől és vízháztartásától is. A terhességi teszt minden nő esetében más napon lehet először pozitív, de mindez egyben az anyává válás első leckéje is: mostantól fogva a gyermekhez kell igazítani az órát.

(informed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?