Bugár: Jankovská nem lehetne bíró

Bugár Béla
Pozsony |

A jelenleg rendelkezésre álló információk birtokában a Híd három évvel ezelőtt talán nem lépett volna koalícióra a Smerrel – ismerte el a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában Bugár Béla, a volt igazságügyi államtitkárral, Monika Jankovskával kapcsolatos botrányra utalva.

Bugár nem tudja elképzelni, hogy a jövő évi parlamenti választásokat követően együtt tudnának működni Štefan Harabin múlt héten bemutatott új pártjával.

„Nem vagyunk hajlandók együttműködni senkivel, aki megsérti az alapvető emberi jogokat és a demokrácia alapelveit”

– állítja a Híd elnöke.

Vitapartnere, Richard Sulík, az SaS elnöke ezzel szemben azt gondolja, hogy Harabin még alaposan megkeverheti a kártyákat, és utalt arra, hogy Bugár az előző választás előtt is karakterről és Smer nélküli kormányról beszélt. A vita során kitértek arra is, hogy Marian Kočner múlt héten kiszivárgott üzeneteiből kiderül: az egyebek mellett a Kuciak-gyilkosság megrendelésével is gyanúsított kétes hírű vállalkozó Monika Jankovská volt smeres igazságügyi államtitkáron keresztül gyakorolt nyomást a bíróra az ellene zajló váltóhamisítási perben. 

Jankovská időközben ugyan távozott az igazságügyi minisztériumtól, a Sme napilap értesülései szerint azonban ismét bíróként tevékenykedik, és a pozsonyi kerületi bíróságon helyezkedett el. Bugár szerint ez megengedhetetlen, azt is elismerte azonban, hogy az érintettek csak a megfelelő bizonyítékok birtokában léphetnek fel Jankovskával szemben, miközben egyelőre bizonytalan a kiszivárgott üzenetek eredetisége.

Sulík ezzel szembe azt gondolja, hogy a Híd igazságügyi miniszterének, Gál Gábornak már rég mindent meg kellett volna tennie azért, hogy Jankovská ne lehessen bíró.

„Bíróság elé kellene állítani. Mégpedig nagyon gyorsan”

– állítja Jankovskáról Sulík.

Sulíkhoz hasonló hangnemben nyilatkozott vasárnap a közszolgálati televízió vitaműsorában Bugár koalíciós partnere, Andrej Danko, az SNS elnöke is, aki szerint „Gálnak azonnal lépnie kellene”. Danko azonban azt is elmondta, hogy puszta kötelességből nem fogja Kočnert és Jankovskát szapulni, szerinte ugyanis ma már ez „nemzeti sportnak” számít.

„Az ügyet a rendőrségnek kell azonnal kivizsgálnia. Akinek a sitten kell végeznie, az végezze a sitten”

– tette hozzá az SNS elnöke.

Danko vitapartnere, a Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Truban azonban felrótta a nemzetiek vezetőjének, hogy az eddigi botrányokból még mindig nem vonta le a politikai felelősséget, és még mindig ezt a kormányt támogatja.

(TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?