Tüntetőkre lőttek Bagdadban a biztonsági erők

irak tüntetés

Tüzet nyitottak az iraki biztonsági erők a fővárosban összegyűlt több tucat tüntetőre pénteken, a halálos áldozatok száma kedd óta negyven fölé emelkedett.

Az AFP francia hírügynökségnek a bagdadi tüntetők azt mondták, a biztonsági erők nem a levegőbe lőttek, hanem az emberekre céloztak

Rendőrségi és egészségügyi források szerint a kedden kirobbant tüntetéseknek már 44 halálos áldozata van. Hivatalos adatok szerint 18 ember vesztette életét a dél-iraki Násziríjában, 16-an Bagdadban haltak meg, mások pedig Amarában, Bakubában, Hillában és Nedzsefben.

Péntek reggeli televíziós beszédében Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök jogosnak nevezte a tüntetők követeléseit, hangsúlyozva, hogy kormánya igyekszik teljesíteni őket, ám arra is felszólította az embereket, hogy menjenek haza. Védelmébe vette továbbá a biztonsági erők szigorú intézkedéseit is, amelyeket "keserű pirulának" nevezett.

Irak legbefolyásosabb síita vallástudósa, Ali asz-Szísztáni ajatollah pénteki beszédében leszögezte: a kormánynak sürgősen válaszolnia kell a tüntetők követeléseire.

Ugyancsak pénteken egy, az iráni állami televíziónak nyilatkozó magas rangú iráni ajatollah, Mohamed Imámi-Kásáni Izraelt és az Egyesült Államokat tette felelőssé az erőszakért, és a közelgő síita ünnep előtt nyugalomra intette az embereket.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado a szólásszabadság tiszteletben tartására szólította fel Bagdadot, valamint aggodalmát fejezte ki a hatóságok erőszakos fellépése miatt.

A kedd óta tartó, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt kirobbant tüntetésekben már több mint negyven ember, köztük két rendőr életét vesztette.

A fővárosban, Bagdadban és további három kormányzóságban csütörtökön kijárási tilalmat vezettek be, ezt azonban már aznap sokan megszegték.

Több ország, köztük a síita többségű Bahrein, figyelmeztette állampolgárait, ne utazzanak Irakba, ahol több síita szent város is található.

Irán a tüntetéshullámot kísérő erőszakcselekmények miatt csütörtökön lezárta két iraki határátkelőjét is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?