Fico nem enged az 580 euróból

Robert Fico

Már nem kell visszatérnie a kormánynak ahhoz, hogy a minimálbér a jövő évtől a kormány által szerdán elfogadott mértékben nőjön – jelentette ki Robert Fico, a Smer elnöke, miután Andrej Danko, az SNS elnöke élesen kikelt a kormány szerdai szavazása ellen.

A kormány szerdán döntött arról, hogy az idei 520-ról jövőre 580 euróra emelkedhet a minimálbér. Az SNS miniszterei tartózkodtak a szavazás során, Andrej Danko, az SNS elnöke pedig a koalíciós szerződés megszegésével vádolta a kormányfőt, arra hivatkozva, hogy a vonatkozó jogszabályt szavazással, nem pedig konszenzussal fogadták el, ahogy eddig, annak ellenére, hogy néhány nem smeres miniszter panaszt emelt ez ellen. „A kormány szerdai döntése a minimálbér emeléséről végleges, és a kormánynak már nincs miért visszatérnie ehhez az ügyhöz. Korábban az emelést a koalíción belül senki sem vitatta” – reagált Fico az SNS elnökének a felvetésére. A Smer elnöke csak a minimálbérről szóló jogszabály végleges változatáról hajlandó tárgyalni, amely jelenleg a parlament előtt van. Danko szerdai nyilatkozata azonban kiverte a biztosítékot a szakszervezeteknél is. Az SNS elnöke ebben elnézést kért a lakosságtól a minimálbér emelését övező „érzéketlen propaganda” és a „szakszervezetek kihasználása” miatt. „Sokkolt minket az SNS elnökének a reakciója, aki a minimálbér védelmét színjátéknak tartja. Ha valóban így gondolja, elnézést kellene kérnie minden alkalmazottól, de főleg a szakszervezetek tagjaitól, akik részt vettek a kormányhivatal előtti szerdai megmozduláson” – közölte Martina Nemethová, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) a szóvivője. Danko arról is beszélt, hogy felelőtlenségnek tartja a minimálbér jóváhagyott emelését, és feltette a kérdést, hogy ez milyen hatással lesz a költségvetésre és a vállalkozókra. Egyben bejelentette: levelet küld a Szakszervezetek Szövetségének, amelyben ugyanolyan partneri szerződés megkötését fogja kérni tőlük az SNS részéről, mint amilyen a Smernek is van. Nemethová ezzel kapcsolatban rámutatott: a szakszervezetek a követeléseik érvényesítéséhez elsősorban programbeli egyezések alapján keresnek partnereket. „Ha az SNS küld egy javaslatot az együttműködési szerződésről, a KOZ illetékes szervei tárgyalni fognak róla.

Amennyiben azonban Andrej Danko nem kér bocsánatot azon kijelentéséért, miszerint a szakszervezetekben egyes urak mély kommunizmusban élnek, nem látjuk indokoltnak, hogy egyáltalán szóba hozzuk az együttműködést” – tette hozzá Nemethová. A minimálbér 580 euróra történő emelése ellen csütörtökön a pékek szakmai szervezete is tiltakozott. Tatiana Lopúchová, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az elnöke szerint ez súlyos érvágást jelent majd az ágazatnak, miközben már idén is négyszer növelték a költségeiket a kormányzati intézkedések, amit még mindig nem tudtak beépíteni az áraikba. „A pékek már többször is kérték a kormányfőt, hogy üljön le velük tárgyalni, eddig azonban a kormányhivataltól még semmilyen választ nem kaptak. Rendkívül csalódottak vagyunk, hogy a kormányfőt nem érdeklik a problémáink” – állítja Lopúchová, aki az elmúlt hetekben már többször is figyelmeztetett arra, hogy a túlélés érdekében a pékségek kénytelenek lesznek emelni az áraikat. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?