BL: Liverpoolban feltárta titkát a Salzburg

liverpool

A 4:3-as liverpooli siker után Jürgen Klopp vezetőedző a legnagyobb tisztelettel szólt az osztrák bajnokról a labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján.

Hittük is, meg nem is, amikor Jesse Marsch két hete azt mondta, ennek a Salzburgnak van esélye a komolyabb csapatok ellen is, csak a hibák számát kell redukálni a bravúrokhoz. Az osztrák bajnok akkor nagyon elverte a belga Genket, a 6:2-es győzelem kellő önbizalmat is adott a liverpooli túrához. Még akkor is, ha az Anfield Roadon 2014 októberében szenvedett vereséget legutóbb a hazai csapat (akkor a Real Madrid távozott 3:0-val), de döntetlent is csak a Basel (1:1), a Sevilla (2:2), a Porto (1:1) és legutóbb februárban a Bayern München ért el (0:0).

A Salzburg nem is forgatta fel csapatát, nem állt be védekezni, a 4-2-2-2-es felállásban egyértelműen a technikás és gyors játékosoknak jutott szerep: elöl a dél-koreai Hvang Hi Csan és a zambiai Patson Daka, a középpálya két oldalán Szoboszlai Dominik és a japán Minamino Takumi kezdett, a két védekezésért felelős játékos pedig Zlatko Junuzovic és Enock Mwepu volt.

Ezek után meglepetésnek tűnt, mennyire nem tudott mit kezdeni a 100. hazai BEK/BL-mérkőzését játszó liverpooliak rohamával a Salzburg. Mire észbe kaptak a vendégek, Sadio Mané, Andrew Robertson és Mohamed Szalah is betalált (3:0), a szélen vezetett összes támadás életveszély volt, a bizonytalankodó védelem mögött pedig a kapus sem tudott bravúrokat hozni.

„Borzasztóan futballoztunk, bóklásztunk, mint a vak csirkék. A legnagyobb hiba az volt, hogy a széleken rengeteg teret hagytunk az ellenfélnek” – jellemezte az első fél órát Maximilian Wöber, a Salzburg középső védője.

Marsch nem tétlenkedett, próbált változtatni a taktikán (más választása nem is igazán lehetett, a Liverpool 75 százalékban birtokolta akkor a labdát), egy papírlapra felírta, mi a terv, és azt nyomta Minamino kezébe. Az addigi trapézalakzatot a rombusz váltotta: Junuzovic megtartotta a védekező középpályás pozícióját, Minamino mintegy visszavont támadóként előbbre került, a széleken pedig Mwepu és Szoboszlai olykor cserélgetve egymást próbált zavart kelteni. A taktikai trükk azonnal megmutatta eredményét, hiszen a 39. percben Hvang szépített.

„Ez a váltás óriási volt, mindenki azt érezte hirtelen, hogy működik a játékunk. Eltűnt az idegesség, előjött az a gyönyörű futball, ami addig jellemző volt ránk” – mondta Wöber. A jelek azt mutatták, hogy van esély a további gólokra, és így is lett: Minamino az 56. percben betalált, négy perccel később pedig a norvég cserecsatár, Erling Haaland egyenlített is (3:3).

Azonban eddig tartott a nagy feltámadás, a Pool végül a 69. percben Mohamed Szalah második találatával kiharcolta a 4:3-as sikert, azonban a salzburgiak kivívták Jürgen Klopp csodálatát.

„Általában nem jelent problémát, ha egy csapat taktikát vált, de mi rengeteget hibáztunk, sok labdát veszítettünk. Nagy tanulság volt ez a mérkőzés, és a legnagyobb tisztelettel szólhatok a Salzburgról. Azt előzetesen is tudtam, hogy nem lehet 5:0-ra vagy 6:0-ra legyőzni. De most már mindenki tudja, miért, feltárta a titkát” – mondta Klopp.

Ejtsünk pár szót az RB Leipzigről is, amely a G csoportban Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felállva hazai pályán szenvedett 2:0-s vereséget az Olympique Lyontól. Két hete Julian Nagelsmann azt mondta, a Benfica elleni lisszaboni siker mit sem ér, ha nem követi győztes folytatás: nos, most a fiatal edző átértékelheti a történteket, csapata ugyanis két óriási védelmi hibából kapott két gólt, és erőtlen támadójátékával nem tudta feltörni a francia védelmet. A szezonban eddig veretlen Leipzig öt nap alatt két vereséget szenvedett, lesz munka, mire ebből kilábal a következő, Leverkusen elleni bajnokiig, és az október 23-i, Zenit elleni BL-csatáig.

Érdekes

A nap játékosa: Luis Suárez (Barcelona)

Egy olyan meccs árnyékában, amilyen a Liverpool–Salzburg volt nehéz kiemelni bárkit, de azért akadt két olyan játékos, aki nélkül csapata nem hozta volna második fordulóbeli mérkőzését. A Borussia Dortmund a marokkói Asraf Hakimi duplájával győzött a Slavia Praha vendégeként, de nála is fontosabb gólokat szerzett Luis Suárez. A Barcelona uruguayi játékosa a gyengébb teljesítményt nyújtó Lionel Messi és Antoine Griezmann feladatait is átvállalva segítette győzelemhez a katalánokat: az 58. percben egy 17 méteres gyönyörű lövéssel kiegyenlített az Inter ellen, a 84. percben pedig egy közeli ziccerrel meg is szerezte a három pontot a hazaiaknak (2:1).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?