Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozták a szakemberek

Érsekújvár
Érsekújvár |

Egészségügyi dolgozókat, édesanyákat, valamint leendő egészségügyi nővéreket hívott meg az Érsekújvári Oktató Kórház és Rendelőintézet vezetése arra a szemináriumra, melyet az anyatejes táplálás európai világhete alkalmából rendezett.

A szeminárium résztvevőit Ľubica Bartošová a kórház gazdasági igazgatója és Klaudia Demová a neonatológiai klinika főorvosa köszöntötte. Nemzetközi tanúsítványú laktációs tanácsadók tartottak előadásokat arról, mennyire fontos a csecsemők természetes táplálása. Michaela Galková a Szoptatást Támogató Intézet elnöke lapunk kérdésére elmondta, a professzionális laktációs konzultánsok folyamatos képzésével foglalkoznak és népszerűsítik az anyatejes táplálást.

„Az édesanyák számára komoly gondot okoz, ha nincs elegendő anyatejük, vagy ha a kisbaba nem tud megfelelő módon szopni. A szemináriumon részt vettek a leendő egészségügyi szakemberek és az édesanyák, a délutáni előadásokat az egészségügyi nővéreknek és orvosoknak szántuk”

– mondta Galková.

A képzett laktációs szakemberek jelenléte elengedhetetlen az újszülött osztályokon. Lelki támaszt is nyújtanak a frissen szült nőknek, akiket esetleg a család nem támogat kellőképpen. Számos téveszme él a szülésre készülő édesanyák körében, sokan úgy vélik, mindent megtettek, ha kellő mennyiségű gyógynövényt, vagy olyan gyógynövényből készített kapszulát fogyaszt, amely elősegíti a tejképződést. A szakértők szerint jóval nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a táplálkozásra, testi, lelki állapotukra és elfogadni a szakemberek tanácsait.

Renáta Ďurina laktációs szakember hangsúlyozta előadásában, hogy a frissen szülő édesanyákra óriási teher hárul. Szeretnék jól ellátni a feladataikat, emellett kellő figyelmet kívánnak fordítani arra – olykor kialvatlanul, fáradtan is –, hogy minden helyzetben érzékenyen és időben reagáljanak a csecsemő igényeire. Rövid történelmi visszatekintést nyújtott az előadó arról, hogy már az ókori Rómában elvárták a nőktől, hogy szoptassanak. Középkorban szoptató dadákat fogadtak fel a csecsemők mellé. 1865-ban hozták forgalomba az első babatápot, és 1909-ben nyitották meg Bécsben az első anyatej-bankot. A résztvevők megtudhatták továbbá, hogy a baba a születése első napján 5-7 milliliter, a harmadik napon 22-27 milliliter anyatejet fogyaszt, majd az első hetet követően iszik meg 45-60 milliliternyi mennyiséget, és a második héttől 80-150 millilitert.

Az előadássorozat résztvevői megtudhatták továbbá, hogy az anyatej mikrobiomja védi az anyát és a csecsemőt is a fertőzésektől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?