A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének jubileuma

Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete
Érsekújvár |

Jubileumi szakmai konferenciát tartott az 1999-ben alakult Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (SZMKE) az érsekújvári főtéri kultúrházban. A rendezvényen elismerő oklevelet kaptak a társszervezetek, társintézmények képviselői, valamint a könyvtárosi munkát elhivatottan végző szakemberek.

Tartalmas húsz év

Az SZMKE a szlovákiai magyar könyvtárosokat hivatott összefogni, segíteni a szakmai képzésüket, tanulmányutakat, irodalmi előadásokat szervez.

Az egyesület szorosan együttműködik a szlovákiai és magyarországi szakmai szervezetekkel, könyvkiadókkal, felsőoktatási intézményekkel. 1999-től 2008-ig Halász Péter, majd Milány Bajnok Éva látta el az elnöki feladatokat. Kecskés Ildikó az érsekújvári Anton Bernolák Könyvtár módszertani dolgozója, az SZMKE jelenlegi elnöke a sajtótájékoztatón lapunk kérdésére elmondta, rendkívül tartalmas és tanulságos volt az elmúlt húsz év. Sokat tettek annak érdekében, hogy gördülékenyebbé váljon az együttműködés a Szlovákia nyugati területein lévő intézményei, valamint a közép- és keleti végek könyvtárai között.

Példaértékű a könyvtárosok összefogása, egymást segítése. Szívesen megosztják másokkal is a tapasztalataikat és örömmel látják, ha más könyvtárakban is alkalmazzák a náluk már bevált módszereket.

Szakmai találkozók sorozata

„Hiszem, hogy többek számára hasznos, értékes tevékenységet folytatott az SZMKE nem csak a könyvtárak, hanem az adott települések számára is. A könyvtárosok odahaza kamatoztatják a szakmai találkozókon szerzett ismereteiket. Tudatosítani kell, hogy mi az egyesületen belül sosem voltunk egy munkahelyen, ezért fontos, hogy személyes találkozásokon alapuló szakmai kapcsolatunk legyen” – mondta Kecskés Ildikó. Egyik ilyen jelentős rendezvény a könyvtárosok vándorgyűlése, ahol 800-900 könyvtáros cserél tapasztalatot. A konferencia fővédnöke Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere volt, a résztvevőket köszöntötte Rigó Konrád a kulturális minisztérium államtitkára. Az előadásokon szó volt a könyvtáros kompetenciákról, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szerepéről, a határon túli magyar könyvtárosok magyarországi képzéséről, valamint a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése nevű ösztöndíjprogramról és tanulságos beszámolók hangzottak el a könyvtárosok mindennapjairól.

Együttműködési megállapodás

Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárának főigazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség (IKSZ) korábbi elnöke elmondta, amikor 2005-ben az IKSZ csatlakozott a közös munkához, majd együtműködési megállapodást kötött az SZMKE-vel, hatékonyabbá vált a kapcsolatuk. „Sok szlovákiai magyar könyvtárnak van élő kapcsolata a magyarországi könyvtárakkal és nem csak a határ menti községekben. Érdemes a jó tapasztalatokat átadni, hogy másutt is alkalmazzák” – hangsúlyozta Fodor Péter. A hazai és magyarországi könyvtárak, intézmények képviselői egyetértettek abban, hogy a közös munkát, a folyamatos információcserét jelentős mértékben megkönnyíti, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik. Kecskés Ildikó az SZMKE elnöke meglepetést tartogatott a jubileum végére. A díjazottakat arra kérte, bontsák ki ajándékukat. Miután elsötétedett a terem, sok apró kis lámpás fénye világította be a színpadot.

Az ajándékozó üzenete úgy szólt, legyenek továbbra is a fény, az információ, a tudás hordozói a könyvtárosok, hogy az irodalom és az ismeretszerzés lehetősége mindenki számára karnyújtásnyira legyen.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?