Újabb emléktáblát kap az olimpiai bronzérmes Ipolyságon

szokolyi
Ipolyság |

Csütörtökön és pénteken nemzetközi sportnap lesz Ipolyságon.

Pénteken a Szondy György Gimnázium szervezésében zajlik a középiskolások hagyományos labdarúgótornája, a 47. Ipoly-kupa, amely immár tizedszer egyben Ferdinand Daučík-emlékkupa. Előtte egy nappal az ipolysági szlovák gimnázium a házigazdája a fiúk röplabdatornájának, másnap a lányok is röplabdáznak. Pénteken pedig újabb Szokolyi Alajos Emléktáblát avatnak Ipolyságon. 

„Nyolc iskola nevezett a nemzetközi sporttalálkozóra. Reggel kilenckor indul útjára a focilabda városunk két műfüves pályáján. Két csoportban lesznek a küzdelmek, a csoportelsők a döntőbe, a csoportmásodikok a bronzcsatába kerülnek. Címvédő a Valašské Meziříčii František Palacký Gimnázium, amely idén is elküldi csapatát. További résztvevők: a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium, a szécsényi Liptay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, a nagysurányi szlovák gimnázium, a korponai Andrej Sládkovič Gimnázium, az ipolysági szlovák gimnázium, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola és a házigazda Szondy György Gimnázium – tájékoztatta lapunkat Szikora Gábor, a focitorna főszervezője. – Nagyobb változás lehet az erőviszonyokban, mert mindig vannak távozók, s nem tudni, mennyire felkészült elsősök jönnek a helyükre. Nekünk erős csapatunk van, valamelyik érmes helyre várom a fiúkat. Örülök, hogy a mérkőzéseket V. ligás aktív játékvezetők vezetik, s ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy fair play szelleme uralkodjon. A legkevesebbet büntetett csapat a Daučík-emlékkupát viszi haza.” 

A focitorna idején két kedves ünnepségre is sor kerül a városban. „Tíz órakor a Szent István téren, Szokolyi Alajos egykori iskolájának falán leplezzük le városunk sportélete elindítójának szlovák és magyar nyelvű emléktábláját. Ugyanis a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság kezdeményezésére az ország olimpiai klubjai kapták feladatul, hogy emléktáblát avassanak ötkarikás érmes sportolóik egykori iskolájának falán. Szokolyi Alajos 1877 és 1881 között látogatta a helyi Római Katolikus Népi Alapiskolát, amelynek épületében jelenleg paplak és szeretetotthon található. Szokolyi Alajos1871 és 1932 között élt, és az 1896-os athéni olimpián a férfi 100 méteres síkfutásban volt bronzérmes 12,6 másodperces teljesítménnyel – tájékoztatta lapunkat Révész Ferenc, Szokolyi Alajos életének kutatója, a nevét viselő olimpiai klub elnöke, aki azt is elmondta, hogy Ipolyságon már van egy emléktáblája Szokolyi Alajosnak, mégpedig 2006 óta az Európa-udvaron, a zsinagóga falán. – Ugyanitt pénteken 11 órakor a magyar és a szlovák olimpiai küldöttség részvételével koszorúzzuk meg városunk neves szülöttjének, Ferdinand Daučíknak az emléktábját. Ő két világbajnokságon, 1934-ben és 1938-ban is futballozott a csehszlovák válogatottban, majd edzői pályafutása során a pozsonyi Slovant, valamint számos spanyolországi klubcsapatot, köztük az FC Barcelonát és az Atlético Madridot is irányította.” 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?