Nagyölved: nagyközség az Alsó-Garam mentén

ss

Nyitra megye, Lévai járás, másfél ezernyi, túlnyomórészt magyar anyanyelvű lakosság, sok ezer éves múlt. Nagyölved (Veľké Ludince) apró lépesekkel építkező, értékőrző falu dolgos hétköznapokkal, szép ünnepekkel.

A részleges önellátás a cél

Cseri Zita, a negyedik megbízatási időszakát töltő polgármester asszony szerint faluja kicsit mindentől távol van, és a tömegközlekedés sem a legjobb, ennek ellenére gyarapodik, szépül, fejlődik. A bonyolult szerkezetű község utcáin mostanság elég sűrű a forgalom, a hulladékgyűjtő udvar építésének előkészítése folyik. A bontott és zúzott építőanyag nem vész kárba: a falu szőlői és kertes részei felé vezető út alapjába kerül. Ez most a legnagyobb léptékű beruházás, 381 ezer euróból gazdálkodhat az önkormányzat. A hulladékfeldolgozás és -elhelyezés sok évtizedes gondjai hamarosan megoldódnak. „Egyelőre a községi hivatal udvarán zajlik a gyűjtés, ha azonban kész lesz a hulladékgyűjtő udvar, még új munkahelyet is létre tudunk majd hozni. Nemsokára elkezdhetjük a közösségi központ kialakítását. Az a terv, hogy visszaszoktatjuk az embereket a hagyományos háztáji gazdálkodásra, a háziiparra, a részleges önellátás végett. Falunkban mintegy háromszáz fős a roma közösség, felzárkóztatása kiemelt feladat. Nekem van egy olyan elképzelésem, amely máshol már a gyakorlatban is jól működik: a háztáji kisállattenyésztés; ezt szeretnénk a közösségi központban megtanítani, elindítani.”

Visszahozni a fiatalokat

Munkahelyből nem túl bőséges a kínálat helyben, ezért is látják szerencsének, hogy el tudták indítani a szociális gondozói hálózatot. „Ezzel öt helybelinek tudunk munkát adni, és az idősek ellátása is megoldódott. Ami nagyon fontos lenne, az a szociális terepmunka, remélem, erre is lesz pályázati forrás. Sajnos kimutatható az elöregedés: az átlagéletkor 45 év feletti, közel négyszáz a hatvanévesnél idősebbek száma. Valamikor a múlt század hetvenes éveiben a garamtolmácsi gépgyár miatt sokan elköltöztek innen, és kicsit megtorpant a fejlődés. Hogy a fiatalokat visszahozzuk, lakásépítési programon gondolkodtunk, de helyben sok az eladó és viszonylag olcsó ingatlan, így ez nem olyan nagy vonzerő. A szolgáltatások színvonalát igyekszünk tartani és ha lehet, javítani. Nagyölved tiszta, rendezett, csendes és nyugalmas falu, ezekért is jó itt élni. Van körorvosunk, gyógyszertárunk, négy évfolyamos szlovák és teljes szervezettségű magyar alapiskolánk, óvodánk, iskolabuszunk, amellyel a bényi gyerekeket szállítjuk be hozzánk. Most száz körül mozog a tanulólétszám, és enyhe növekedést remélünk” – mondta el Cseri Zita. Az iskolára külön büszke: úgy látja, ott igazi közösségépítés folyik. Ennek legutóbbi példája A Pál utcai fiúk musicalváltozatának bemutatása volt. Szinte mindenki részt vállalt benne. Az előadás, amelyhez a Dés László – Geszti Péter szerzőpáros ingyen rendelkezésre bocsátotta a darabot, hatalmas siker volt.

Feladat bőven akad

Hogy a világháló mindenkinek elérhető legyen, pályázati forrásból a lehető legnagyobb és legjobb wifi-lefedést szeretnék kiépíteni. „Napi feladat bőven van, viszont kevés a munkára fogható ember. Tíz éve még hatvan közmunkásunk volt, ma már alig tíz-tizenkettő. Közben rengeteg közterületet, parkot, játszótereket, út menti füves sávokat, két temetőt, iskolaudvart és kertet kell rendben tartani; ez gépesítés nélkül nem menne” – magyarázta a polgármester. Szerencsére – tette hozzá – ezt, szintén pályázati forrásokból, már korábban megoldották.

Miért jó itt élni?

„Azt nem tudjuk kínálni, amit egy város, nálunk viszont nyugalom van, csend, tisztaság; aki ezt szeretné a környezetében látni, annak való a falusi élet Nagyölveden. És azért itt van a közelben Léva, Zselíz, Párkány, Esztergom. Településünk a nyelvhatáron van, a Garam alsó folyásánál, rendkívül szép vidéken. Talán ez lehet a vonzereje. Én azt szeretném, ha észrevennénk és értékelnénk, amink van. A tiszta és szép környezetet, a rendezettséget, a nyugalmat, biztonságot. És építsük a jövőt: magunkban is, a közösségben is. Nekem a lelkiség fontos, ahogy a hit, a szociális érzékenység és az egymásra figyelés is” – fogalmazott Cseri Zita polgármester.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?