Macron telefonbeszélgetést akart összehozni Róhánival és Trumppal, de faképnél hagyták

Donald Trump Emmanuel Macron

Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ-közgyűlés alkalmával kísérletet tett arra, hogy összehozzon egy telefonbeszélgetést közte és Haszan Róháni iráni, illetve Donald Trump amerikai elnök között, de a teheráni vezető ettől elzárkózott - írta helyi idő szerint hétfőn a The New Yorker című amerikai napilap.

Az újság értesülései szerint Macron a múlt kedden az esti órákban bejelentés nélkül megjelent az ENSZ-központ melletti szállodában, ahol Róháni szállt meg,  technikusok pedig előzőleg biztonságos vonalat létesítettek Trumppal egy tárgyalóteremben, amely ugyanazon az emeleten van, ahol az iráni elnök szobája volt.

Róháni azonban ki sem jött a szobájából, faképnél hagyta Macront és Trumpot.

Macron néhány órával az után tett sikertelen kísérletet arra, hogy összehozzon hármójuk között egy telefonbeszélgetést, hogy Trump beszédet mondott az ENSZ-közgyűlésen, és azt hangoztatta, hogy valamennyi országnak fel kell lépnie Irán ellen, és "felelős kormány nem támogathatja az iráni vérszomjas magatartást." Trump közvetlenül Iránt tette felelőssé a szaúdi olajlétesítmények elleni közelmúltbeli támadásokért.

Róháni másnap, szerdán szólalt fel az ENSZ-ben, de nem tett említést Macron próbálkozásáról. Beszédében elutasította a tárgyalást Trumppal, hacsak az amerikai elnök nem vet véget az Irán elleni büntetőintézkedéseknek. Néhány órával később Trump megtiltotta néhány iráni kormányilletékes és családtagjaik beutazását az Egyesült Államokba.

A Perzsa-öböl térségében az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált a helyzet, miután Iránt nehéz helyzetbe hozta az, hogy Washington - ottani szóhasználattal élve - "maximális nyomásgyakorlási kampányt" indított ellene, miután kilépett a 2015-ös atomalkuból, amely korlátozta Irán atomipari tevékenységét.

Az európai vezetők közül leginkább Macron törekedett arra, hogy életben tartsa a hathatalmi atommegállapodást. A dpa német hírügynökség ezzel összefüggésben felemlegeti azt, hogy a múlt kedden - a The New Yorker által leírt fiaskó előtt - lencsevégre kapták Macront, amint arra utasítja tolmácsát, hogy közölje Róhánival: elszalajt egy lehetőséget, ha úgy hagyja el az Egyesült Államokat, hogy nem találkozik Trumppal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?