Helyszíni ellenőrzések a kisvállalkozóknál

Ez év augusztusának második felében több dél-szlovákiai mezőgazdászt lepett meg az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) helyszíni ellenőrzésekkel megbízott alosztályának felhívása, amely szerint a felhívásban megadott napon kezdetét vette egy helyszíni ellenőrzés.

Egyúttal felhívták a figyelmet, hogy az agrártámogatásokkal összefüggő, a felhívásban megnevezett törvények, rendeletek értelmében a felszólítás átvételének napjától számított legkésőbb 7 munkanapon belül a megadott címre adják át ellenőrzésre a 2019-es év trágyázási és egyéb agrotechnikai műveletek kötelező nyilvántartásának dokumentációját. Ezúttal a felszólítások elsősorban a kisebb vállalkozásokat érintették, köztük sok, vállalkozói engedéllyel, illetve statisztikai azonosítóval (IČO) nem rendelkező, de területalapú támogatást (jogosan) igénylő, egy-két hektárt művelő gazdát. Az érintettek legtöbbje nem tudta értelmezni a felszólítás szövegét, ezért tapasztaltabb vállalkozókhoz, tanácsadókhoz, falugazdászokhoz fordultak segítségért.

A felszólító levél, illetve a szövegében kért dokumentumok leadása lényegében egy ellenőrzés kezdetét jelentik. Ezek kiinduló szakasza a magyar terminológiában általában „távérzékelési rendszer” megnevezéssel használt, a felszólításban pedig „Dialkový prieskum zeme“ (DPZ) felhasználásával történő, a mezőgazdasági területekről szerzett részletes földtani, földművelési, termelési adathalmaz. Tudni kell, hogy ez egy sokrétűen felhasználható, távolsági fényképezésen alapuló, repülőgépes vagy műholdas képeket, geográfiai, geológiai stb. adatokat, ismereteket gyűjtő rendszer. Ezek felvételei részletes tájékoztatást adnak a megművelt területekről, a terület növényekkel való lefedéséről, az elárasztott, vagy kipusztult növényzetű területekről stb. Amennyiben ezek a területek a parcellán belül összességében meghaladják a 100 négyzetmétert, ezeket le kell vonni a területalapú támogatásból. Amennyiben ezek a támogatási kérvényekben deklarált területek beadása után valamilyen, a földművelő által nem befolyásolható, külső tényező (belvizek, kiszáradás, vadkár stb.) által keletkeztek, azt haladéktalanul jelenteni kell a PPA felé.

Nehezen értelmezhető szöveg

De térjünk vissza a kistermelőkhöz, akiknek a gazdálkodás jelenlegi formájában, az adott helyzetben a felhívásra kell reagálniuk, illetve az esetleges további helyben végzett ellenőrzésekre felkészülniük. Sajnos a kisebb, főként az egy-két hektáron gazdálkodók túlnyomó többsége tájékozatlan az ide vonatkozó előírásokban. A felszólításban pontosan meg vannak nevezve azok a törvények, rendeletek, amelyekben megtalálhatók az ide vonatkozó kötelezettségek. Ám ezek nagy terjedelemben, eléggé összetetten, egymásra hivatkozva több összefüggésben vannak leírva, néha bonyolult jogi és szakmai kifejezések formájában. Tanulmányozásuk, értelmezésük sok időt vesz igénybe. Főleg azok számára, akik azt sem tudták, pontosan miről van szó, a 7 munkanapos határidő kevésnek tűnt a kért adatok feldolgozására, annak kinyomtatására és átadására. Viszont pl. a trágyákról szóló 136/2000 számú törvény, amelynek a legutóbbi változata 2016. január 1-től lépett érvénybe, kimondja, hogy a különféle szerves trágyák, műtrágyák felhasználásáról, a földművelés alapvető munkafolyamatairól pontos nyilvántartást kell vezetni. Az egyes műveleteket, beavatkozásokat pedig azok alkalmazásának illetve elvégzésének napjától számított egy hónapon belül a megadott formanyomtatványokon, vagy a saját, megfelelően szerkesztett nyilvántartási formában fel kell jegyezni. A legtöbb kistermelő azonban ezeket nem vezeti, csupán az év végén dolgozza ki azokat a kötelező jelentéseket, amelyeket évente legkésőbb a lezárt évet követő év február 15. napjáig az előírt formában kell benyújtani az illetékes központi ellenőrző és kutatóintézetnek (ÚKSÚP). Meg kell jegyezni, hogy a jelentési kötelezettség nem vonatkozik azokra, akik nem vállalkozási formában művelik földjeiket. Azonban az otthoni nyilvántartást vezetniük kell, amennyiben területalapú támogatást igényelnek.

A nyilvántartás vezetésének módjai

Jelenleg a legtöbben háromféle módon vezetik a kötelező nyilvántartást. A tapasztaltabb vállalkozók, de leginkább a nagyobb mezőgazdasági vállalatok sokoldalúan felhasználható számítógépes programot alkalmaznak. Köztük némelyek napi, heti, esetleg havi szinten egyenesen ebbe a programba jegyzik be az elvégzett tevékenységről az adatokat. Ezek a számítógépes programok a bevitt adatok alapján számtalan előírt jelentést, egyéb felhasználható összegzést generálnak, többek között a trágyázásról, a talaj tápanyagmérlegéről parcellák szerint, a munkafolyamatokról, a növényvédelemről stb. Ezzel naprakészek tudnak lenni az esetleges ellenőrzéseknél.

A másik ilyen lehetőség az ÚKSÚP honlapján található, néhány éve indított és folyamatosan fejlesztett elektronikus rendszer, amely ma már bármelyik vállalkozó számára díjmentesen hozzáférhető és az egész év folyamán felhasználható, napi, heti szinten lehet „nonstop” bevinni az adatokat. Jóllehet ez az elektronikus rendszer sokkal kevesebb visszajelző összegzést produkál, viszont a törvény szerinti előírt nyilvántartásnak tökéletesen megfelel. Kisebb termelőknek ajánlatos felhasználni. A nyilvántartás mindkét módja lehetővé teszi, hogy az év végi kötelező jelentéseket egyszerre egy összegző saját ellenőrzés után egy számítógépes kattintással el lehet küldeni az illetékes intézetnek (ÚKSÚP).

A harmadik, az elavulóban lévő, de még az előírásoknak megfelelő mód az egy adott formanyomtatvány (Kniha honov) kitöltése, amelyben dűlők, illetve parcellák szerint lehet vezetni a trágyázási és agrotechnikai tevékenységek nyilvántartást. Ez inkább azoknak a nem vállalkozó kistermelőknek ajánlott, akiknek nem kell az évi jelentéseket küldeni, viszont odahaza nyilvántartást kell vezetni.

Mik a további lépések?

Ami a helyszíni ellenőrzéseket illeti, a felszólítás szövege nem tartalmazza a várható további lépéseket. Feltételezhető, hogy egyedi esetekként, a fényképfelvételek eredményei alapján fognak majd eljárni, például ahol a megengedettnél nagyobbak a kultúrnövényekkel nem lefedett területek, és majd ennek okát vizsgálhatják. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzések nem elsősorban a szankciók, vagy támogatásmegvonások kiszabására, inkább a helyes, környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlat megteremtésére irányulnak. A sokunk által szidott adminisztrációs munka megtanulható, az adminisztratív hiányosságok pótolhatók még az ellenőrzések befejezéséig. Nagyobb baj, ha az előírások a gyakorlatban nincsenek betartva. Ami a jelenlegi ellenőrzésnél felróható, hogy a trágyázási és az agrotechnikai nyilvántartást, amit parcellákként külön-külön kell vezetni, kinyomtatva, vagy több mint 20 oldal esetén elektronikus formában kérik, holott ma már megengedett az elektronikus rendszerű nyilvántartás, ami az ellenőrök számára az ellenőrzött vállalkozás helyszínén megtekinthető. Ehelyett néhány mezőgazdásznál az időigényes, több tucat oldal egyenkénti nyomtatását, vagy külön elektronikus tárolóra való mentését kérték.

Varjú János, a komáromi Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?