Nem Greta a hibás

Nem Greta a hibás

A klímaváltozást már nem, de egy tizenhat éves lánykát csak nevetségessé tudunk még tenni – mondja egy bizniszmen szivarral a kezében Miroslav Kemel cseh karikaturista rajzán.

És bizony, kijutott az interneten a dühös kirohanásokból Greta Thunbergnek, miután elmondta feszült, helyenként talán erőltetett beszédét a klímacsúcson. Kezdve a szimpla mezei hozzászólásoktól (mi az, hogy a lányka nem ül az iskolában?, ki látott már ilyet, micsoda világ?, persze, majd a gyerekek fognak parancsolgatni, egyébként is, lelki beteg) az egészen szofisztikáltakig. Például a Reflex cikke azt írta, hogy Bill Gates meg mások is előálltak már több racionális technológiai megoldással, és Greta csak egy hisztériakeltő, aki az „öko őrületet” gerjeszti.

Persze, demokráciában mindenről lehet vitázni, ez természetes, arról is, hogy a Greta által indított kampány stílusos-e, hatásos-e vagy csak egy giccs… Azonban a mai világban, amikor az emberiség leszoktatta magát arról, hogy a higgadt, okos hozzászólásokat meghallgassa, ne adj isten adjon egy tudós szavára, és ebben az óriási információáradatban való tévelygésben már csak a nagy sztorik meg az emóciók számítanak, akkor érthető, hogy egy dühös kamasz, aki egyébként is haragszik az egész világra és a felnőttekre, mert fütyülnek a klímaváltozásra, el tudja érni, hogy a probléma a figyelem középpontjába kerüljön. Hogy az emberek felfigyeljenek rá és arra, mekkora veszély fenyeget, majd nyomást gyakoroljanak a politikára, hogy tegyen már valamit a klíma megvédéséért. Mert ezt várják el a választók.

Greta talán naiv fellépése és elképzelései pontosan az ellentettjét jelentik annak, amit a trumpi klímacinizmus és az ipar, a bizniszmen-világlátás testesít meg, és ebbe a világlátásba nem fér bele egy globális felmelegedés.

A klímára (a Földünkre!) Szlovákiában is mindenki fütyült eddig. Most legalább beszélnek róla. Ha ennek az az ára, hogy nevetségessé tesznek egy kamaszt, ám legyen, mit tehetünk... De azért megáll az ember esze, hogy ezen a lányon élik ki a haragjukat, ő a céltábla, és nem azok, akik ártanak az egyszerű embereknek és a környezetünknek. Egyik zsebüket uniós pénzekkel tömik tele, a másikat hazai közpénzzel, haciendákat építenek nemzeti parkokban, lakást vásárolnak az Egyesült Arab Emirátusokban, telhetetlenségükben szó szerint hullákon gázolnak át, erdőket irtanak ki, feketén épített monstrumokat húznak fel, mint egy groteszk emlékművet, kilátótornyot hagynak maguk után a Csorba-tónál… Meg egy frusztrált társadalmat, amely nem képes mozgósítani magát és összefogni ellenük.

Akik már éltek akkor, emlékezhetnek, hogy 89 novembere előtt is téma volt az emberek között a környezetvédelem, hogy tönkreteszik körülöttünk a természetet, valahogy az egész társadalom lerombolását is szimbolizálta. Hasonlóképpen van ma is, de a Greta elleni kirohanásokból látjuk, hogy a kulturálatlanság, a műveletlenség és ostobaság harminc év alatt jelentős mértékben fejlődött, és felköltözött az internetre. Részben az oktatás stagnálása miatt. Ki-ki tartsa ízlése szerint Greta megnyilvánulásait helyénvalónak vagy szélsőségesen eltúlzottnak, egy dolog biztos: nem ő a felelős egyetlen egy problémánkért és a nyomorunkért sem.

A szerző a TASR munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?