Emelkednek a bérek keleten

Emelkednek a bérek keleten
Kassa |

Harmadik alkalommal rendezték meg a Profesiadays nevű egynapos állásbörzét Kassán. Az egyre növekvő kereslet miatt itt gyorsabban emelkednek a bérek, mint az ország nyugati felében.

Az állásbörzét szervező cég elemzői elmondták, az általuk közzétett állásajánlatok alapján az elmúlt egy évben átlagosan 61 euróval emelkedtek a kínált fizetések, ami 5,9 százalékos éves növekedést jelent. Az adatokat a 2018. május 1. és a 2019. szeptember 20. között kínált bérek alapján összegezték. Érdekesség, hogy a munkavállalók havi bére Kassán emelkedik a legrohamosabb tempóban.

Kassán jól fizetnek

Míg egy évvel ezelőtt a kassai munkavállalók átlag 938 eurós bruttó fizetést kaptak, addig idén már átlag közel 1050 eurót visznek haza, ami a keleti régióban 11,5 százalékos béremelésnek felel meg. Pozsonyban is emelkedtek a fizetések, viszont éves szinten ott alig 8 százalékkal, vagy átlagosan 88 euróval emelkedtek a bérek. 1160 euróról 1248 euróra. A keleti régióbeli növekedés Ivana Molnárová, az állásbörzét szervező Profesia. sk cég igazgatója szerint valószínűleg a vállalatok egyre növekvő igényeinek köszönhető.

„Bizonyos szakmákra ez kétszeresen érvényes. A kelet-szlovákiai régió mellett az ország más területein is komoly gondot okoz a szakemberhiány”

– jelentette ki Molnárová.

Jól kereső szakmák

Kiderült, a bérek növekedését elsősorban a vezetői posztokon, a biztonsági és védelmi, az építészeti és ingatlanpiaci, illetve az emberi erőforrásokkal foglalkozó szférában dolgozók érezték meg. A villanyszerelők bére ugrott meg leginkább, az elmúlt egy évben ők átlag 1309 eurót vihettek haza. A munkások iránti érdeklődés az igazgató szerint az állásbörzén részt vevő cégek számában is megfigyelhető, az elmúlt három évben közel harminccal több cég regisztrált a kassai rendezvényükre.

„2017-ben hetven cég regisztrált az állásbörzénkre, múlt éven és az idén már százan voltak. A rendezvény nem csak az állásajánlatokról és a munkanélküliekről szól. Az üres pozíciók kínálata mellett számos motivációs előadáson, workshopokon és egyéb hasznos mini-előadásokon vehetnek részt az érdeklődők”

– mondta Molnárová.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?