Egyre durvább a kampány Magyarországon

Karácsony Gergely
Budapest |

Megkezdődött a magyarországi önkormányzati választási kampány hajrája, egyre élesebben támadják egymást a jelöltek. Budapesten az ellenzéki és a kormánypárti jelölt támogatottsága egyre kiegyensúlyozottabb.

 „Ha valaki komolyan megsérti ezt a megállapodást, akkor egyszer szólok, de másodjára felállok” – szokatlan, hogy Tarlós István egy nyíltan kormánypárti lap, a nemrég elindított nyomtatott Mandiner hasábjain keménykedjen éppen a Fidesszel és közvetve magával Orbán Viktorral szemben, ennyiben az ellenzék kampánya a jelek szerint elérte a célját. Karácsony Gergelyék fő üzenete ugyanis az, hogy „Tarlós István egy bábu, Orbán Viktor bábja”, nem önálló politikai szereplő. Kevés téma van, amivel jobban fel lehetne dühíteni a főpolgármestert, mint amikor szuverenitását vonják kétségbe. Érdekes, hogy közvetve ezt tette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor arról beszélt, a már idézett megállapodás csak abban az esetben érvényes, ha Tarlós István nyer. (Orbán Viktor és Tarlós István még tavaly novemberben kötött 15 pontos megállapodást Budapest fejlesztési stratégiájáról 2030ig, összesen mintegy százmilliárd forintos nagyságrendben.) Karácsonyék ezt gyorsan úgy fordították le, hogy „Gulyás Gergely megfenyegette a budapestieket”, miszerint a város csak akkor jut fejlesztéshez, ha a „bábot” újraválasztják. A főpolgármester a már idézett interjúban ezzel kapcsolatban abszurd módon azt igyekezett bizonygatni, hogy fejlesztések akkor is lesznek, ha Karácsony nyer, legfeljebb akkor a pénzt nem a most létrehozott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa költheti el, hanem a kormány saját hatáskörben dönt majd.

Kiszivárgott felvétel

A kampány egyre durvább, a héten került nyilvánosságra egy hangfelvétel Karácsony Gergely telefonbeszélgetéséről, amelyben az őt támogató Magyar Szocialista Párt egyes budapesti jelöltjeiről meglehetősen negatív véleményt mond. Többek közt azt fejtegeti, hogy az MSZP „szétlophatja” Zuglót – ahol most ő a polgármester –, ha tapasztalatlan szocialista jelöltet indítottak volna polgármesternek. Karácsony szerint egy magánbeszélgetését vették fel, erre a háttérből beszűrődő gyerekzsivajból következtet. A felvételen csak az ő hangját lehet felismerni, beszélgetőtársáét eltorzították. A jelölt szerint csak titkosszolgálati eszközökkel rögzíthették szavait. Az MSZP nem sértődött meg az ellenzéki jelölt megjegyzései miatt, a magyar állami média azonban Karácsony „őszödi beszédeként” tálalja a magán-telefonbeszélgetést.

Konfliktusokat vállaló

A Fidesz és Tarlós kommunikációja kétirányú kihívójával szemben: egyrészt azt hangsúlyozzák, hogy „Karácsony Gergely harcolni akar a kormánnyal”, másrészt lépten-nyomon azt hangoztatják, hogy a zuglói polgármester alkalmatlan, mert még saját kerületében sem ért el sikereket. Előbbivel kapcsolatban érdekes, hogy a 24.hu megbízásából éppen most készült egy közvélemény-kutatás, melyben arra voltak kíváncsiak, a budapestiek inkább egy harcos, vagy inkább egy a kormányhoz simulékony polgármestert szeretnének-e.

A Závecz Research felmérése alapján Karácsony Gergely megköszönheti Gulyás Gergely szavait: a megkérdezettek 60 százaléka inkább egy konfliktusokat felvállaló főpolgármestert szeretne, különösen a fiatalok és a magasabb végzettségűek. A válaszadók mindössze harmada mondta azt, hogy Budapest első emberének inkább jó együttműködésre kell törekednie minden esetben a kormánnyal, nem meglepő módon a túlnyomó részük Fidesz-szimpatizáns volt. A felmérésből az is kiderül, hogy hatott a „fenyegetőzős” retorika: a megkérdezettek többsége úgy gondolja, a kormány igenis büntetni fogja Budapestet, ha ellenzéki főpolgármestere lesz, a válaszadók 49 százalékának meggyőződése ez, 45 százaléknyian vannak, akik szerint ez alaptalan veszély.

Alkalmassági mutató

Ezzel párhuzamosan azonban a kormányzati „alkalmatlanozós” kampány is hatni látszik a Nézőpont Intézet szintén most közölt felmérése alapján. Ebben arra kérdeztek rá, mennyire tartják az indulókat alkalmasnak a város vezetésére, és itt Tarlós István magabiztosan vezet. A megkérdezettek 57 százaléka Tarlós Istvánt tartja a legalkalmasabb főpolgármesternek, Karácsony Gergelyt ehhez képest mindössze 35 százaléknyian, ezzel szemben Tarlós „alkalmatlansági mutatója” is éppen 35 százalékos, míg kihívóját 52 százalék tartja alkalmatlannak. (A még induló Berki Krisztián és Puzsér Róbert számai elenyészően alacsonyak.)

Szoros állás

A legutóbbi, a Republikon intézet tegnap megjelent felmérése szerint Tarlós 35, Karácsony 34 százalékon áll. A budapesti választók több mint kétharmada, 68 százaléka tervez részt venni az önkormányzati választáson, mindössze 19 százalék tervez távol maradni, a válaszadók további 13 százaléka még nem tudja, elmenjen-e. A Republikon hozzáteszi, a részvétel egy különösen nehezen mérhető és megjósolható arány, de valószínűsítik, hogy a tényleges részvételi arány alacsonyabb lesz, mint a kutatás eredményeiben látott 68 százalék. A médiában viszonylag gyakran szereplő másik két jelölt, Puzsér Róbert és Berki Krisztián 5 illetve 1 százalékon áll.

Abszurd esetek vidéken Bár Budapesten is több botrányos esemény történt a választási kampányban, a vidéki településekről is sorra érkeznek a hírek az ellenzék ellehetetlenítésére tett abszurd kísérletekről. Baján az önkormányzat lapja, a Bácskai Napló úgy jelentette meg az ellenzéki összefogás jelöltjeinek fotóit, hogy eltorzította azokat: volt akinek az orrát nagyobbították meg, másnak az arcbőrét sötétítették be, akadt, akinek a nyakából „vágtak le” egy darabot. Az Index megkeresésére a lap csak annyit közölt, hogy ők nem hamisítottak, nem torzítottak, hanem „csak kivettek bizonyos szövegdobozokat” a képekből, ez okozta a „változásokat”. Szekszárdon a helyi jegyző „véletlenül” rossz főosztályhoz továbbította a polgármesteri hivatalban az ellenzék utcai plakátolási kérelmét, emiatt újra be kellett nyújtaniuk a kérvényt, majd közölték velük, hogy pontosan jelöljék meg, a város villanyoszlopai közül hova akarnak plakátot kitenni. Az ügy most ott tart, hogy a hivatali ügyintézési időt figyelembe véve a szekszárdi ellenzék már csak az október 13.-i választás után teheti majd ki legálisan a város közterületeire a plakátokat.

(ksa,hvg.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?