Pénztárcabarát utazások az őszi hónapokra, tippekkel

akciós utazások

Az őszi/téli idény az egyik legjobb arra, hogy útnak induljunk, felfedezzük Európa és a világ nagyvárosait, a népszerű turistacélpontokat. Mindegy, hogy a közelbe utazunk vonattal, vagy repülővel valamelyik európai nagyvárosba, esetleg egy távolabbi célállomásra, szinte mindenhova találunk nagyon kedvező árakat, így most olcsón, és a legnagyobb turistatömeget elkerülve fedezhetjük fel a kiszemelt helyet. Nagyon sok a rendkívül kedvező ár-érték arányú jegy. 

Mikor utazzunk?
Az őszi idényben gyakorlatilag mindegy, mikor utazunk, hiszen már vége a csúcsidénynek, így mind a szállásárak, mind pedig a repülőjegyárak csökkentek. Igaz, előfordulhat, hogy hétvégén kicsit drágább a szállás vagy a repülőjegy, mint hétköznap, de nem olyan nagy a különbség, hogy azért megérné több szabadságot kivenni a munkahelyről. Fontos ugyanakkor, hogy mielőtt foglalunk, előtte mindenképpen ellenőrizzük le az interneten, hogy az adott városban nincs-e valamilyen nagyobb konferencia, nemzeti ünnep, esetleg nagy nemzetközi sportesemény, mert ezeken a napokon sokszor nemhogy duplájára növelik a hotelek a szobaárakat, de előfordul, hogy éjszakánként akár ötszörös, tízszeres vagy akár még ennél is drágább az szobaár. Értelemszerűen a karácsonyi és újévi időszak mindenhol feláras (mind a szállás-, mind a repülőjegyárakat tekintve), így ilyenkor csak az utazzon, aki egy távoli helyen szeretne karácsonyozni, szilveszterezni, és megéri neki kifizetni ennek felárát.

Vonatos kirándulások
Az egyik legegyszerűbben megszervezhető kirándulás egy vonatos vagy buszos utazás a közeli városok egyikébe. Ilyen lehet Budapest, Bécs, Prága, Salzburg, de akár még München, Varsó vagy Krakkó is (15–50 euróért már szinte bármelyik felsorolt városba foglalhatunk retúrjegyet). A jegyek nem kerülnek sokba, és a helyi szállodakínálatban is mindig találni olyat, amely megfizethető áron kínálja a szobát. Ez egy európai négycsillagos hotelnél 30–50 euró éjszakánként és személyenként, amely már tartalmazza az adókat és a svédasztalos reggelit. Szállásfoglalásnál mindig ellenőrizzük le előzetesen a hotel minőségét az interneten, nehogy egy katasztrofális szálloda elrontsa az élményt.

Minőségi wellness a közelben
De nemcsak városlátogatásra, hanem egy jó kis őszi wellnessre is érdemes elutazni a közeli városokba. Erre nagyon sok lehetőség van, Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában is. Ha ilyen utazást szervezünk, akkor is figyeljünk a jó minőségre. A wellness-szállodáknál ez kétszeresen is megtérül, hiszen – a városlátogatós kirándulásokkal ellentétben – itt egész nap a szállodában vagyunk, így még fontosabb a minőség. A legjobb választás a négy- és ötcsillagos kategória, a luxust is érdemes megfontolni.

Szervezés
Az őszi utazásokat megszervezhetjük egyénileg, választhatunk az utazási irodák kínálatából, vagy szavazhatunk az online oldalak által összeállított repülőjegy+szállás kombinációk egyikére. Az egyéni szervezés előnye, hogy nagyobb a rugalmasság, úgy rakjuk össze a kirándulásunkat, ahogy szeretnénk, és szempont lehet a repülőjárat menetrendje is. Ez utóbbi akár marginális kérdésnek tűnhet, pedig nem az: ha egy reggeli géppel indulunk, és estivel érkezünk vissza (ezt olyan célállomásoknál lehet a leginkább összehozni, ahova napi több járat is indul), akkor azzal gyakorlatilag plusz egy napot is nyerhetünk, ami nem elhanyagolható tény egy hétvégi városlátogatásnál. Ugyanez igaz a szállásra is, jobban személyre tudjuk szabni.

Csomagajánlatok
Az utazási irodák és az online oldalak csomagajánlatait is érdemes megfontolni, mivel azok árban nagyon kedvezők, hiszen az irodák a legolcsóbb szállásajánlatokat kapják, így jobb áron tudunk utazni – de foglalás előtt azért a menetrendre figyeljünk, hiszen egy esti indulás és reggeli visszautazás esetén a 3 nap/2 éjszaka címen meghirdetett utazás gyakorlatilag csak egy teljes nap lesz.
A táblázatban látjuk, hogy 100–200 euró közötti áron nagyon sok városba tudunk utazni, szinte nincs olyan népszerű európai célállomás, amely ebbe a sávba ne férne bele. Van köztük Párizs, London, Amszterdam, Athén, Velence, Riga, Milánó, Lisszabon stb. A legolcsóbb repülős utazás csak 109 euró, ezért az árért egy velencei kirándulást kapunk. De az athéni 129 eurós ár is nagyon kedvező, ugyanez mondható el Londonról (159 euró), Párizsról (159 euró), Rigáról (139 euró), Bolognáról (129 euró) és Rómáról is (129 euró). A szállások pedig helyi háromcsillagos hotelekben, de sok esetben nagynevű nemzetközi láncok – köztük a Hilton, a Radisson, a Mercure, a Novotel, az Ibis – szállodáiban vannak. Az árak pedig már tartalmazzák a repülőjegyet, a szállást – három- vagy négycsillagos hotelekben –, a reggelit is, és némely esetben a reptéri transzfert is. Mindig olyan hotelt foglaljunk, amely ára tartalmazza a reggelit, egy városlátogatós túrán ez nagyon fontos, hiszen így nem kell időt pazarolni azzal, hogy keressünk olyan helyet, ahol reggelit kínálnak, a másik szempont, hogy még ha találunk is, biztosan többe kerül, mint ha a szállodai foglalásunk része a reggeli.


Olcsó repülőjegyek Európán belül
A repülőjegyes táblázatunkra pillantva láthatjuk, hogy az őszi hónapokban rendkívül kedvező áron tudunk jegyet foglalni az öreg kontinensen belüli járatokra. Gyakorlatilag alig van olyan város, ahova ne találnánk jegyet 17–50 euró között, és az árak csökkenő tendenciát mutatnak. London, Párizs, Brüsszel, Athén, Róma, Milánó, Madrid, Barcelona, Lisszabon, Dublin – és még folytathatnánk a sort. Szintén nagyon kedvező árnak számít a jordániai Ammán (51 euró), de a reykjavíki 66 eurós és az amszterdami 69 eurós ár is utazásra késztet.

Utazások távolabbi, egzotikus célállomásokra
Ha az őszi idényben egy távolabbi célállomásra utaznánk, akkor is nagyon sok jó ár-érték arányú jegy és célállomás közül választhatunk. Elrepülhetünk New Yorkba (279 euró), üdülhetünk Miamiban (309 euró), de (Délkelet-) Ázsia népszerű nagyvárosait, tengerparti üdülőhelyeit is felkereshetjük, hiszen ebbe a régióba már 349–539 euró közötti áron találunk retúrjegyeket. Kiemelkedően jó áron repülhetünk Bangkokba (399 euró), Balira (519 euró), Szingapúrba (419 euró) és
Tokióba (439 euró), de akár
a Maldív-szigetekre is, ez utóbbi célállomásra a korábbiakkal összehasonlítva sokkal kedvezőbb a jegyár, már csak 459 euró. Szintén jelentősen csökkentek a jegyek Kubába (499 euró), Fokvárosba (519 euró), Új-Zélandra (699 euró), a Hawaii-szigetekre (749 euró) és Ausztráliába is (769 euró).

Ebből is látható, hogy a kínálat óriási, az árak minden eddiginél kedvezőbbek, így már csak rajtunk múlik, mennyit szeretnénk költeni, illetve milyen utazásra indulunk az őszi, téli hónapokban. Akár közeli, akár távolabbi célállomás mellett döntünk, biztosan nagyszerű utazásban lesz részünk. Előttünk a világ!

 


 

Érdekes

Mit tartalmaz a repülőjegyár?

Mindegy, hogy egyénileg vagy irodával utazunk, a légitársaságok szabályai ettől függetlenül mindenkire vonatkoznak. Az európai utazásoknál szinte már mindegyik fuvarozó csak kézipoggyászt kínál az alapjegyárban, a feladott csomagért fizetni kell. A fapadosoknál nagyon szigorúan veszik a méreteket és a súlykeretet is, a kis kézicsomag is csak nagyon pici lehet, amit az utas az előtte lévő szék alá tud helyezni – aki pedig klasszikus kézipoggyásszal utazna, annak felárat kell fizetnie. És ami a legrosszabb, hogy a méretek minden légitársaságnál eltérnek, így az a bőrönd, amit felvihetünk az egyikre, már túlméretezettnek számít a másikon. Ezt a fapadosok még azzal is tetézik, hogy félévente változtatják a méretet. A fedélzeti ellátás Európán belül már szinte minden esetben fizetős, csak néhány olyan légitársaság van, amely még ingyen adja az szendvicset, a kávét/teát, és az üdítőket (ilyen a KLM, az Air France, a Lufthansa, a Turkish Airlines és a görög Aegean Airlines is). A többieknél is lehet enni a gépen, de ezért fizetni kell. Ha távolabbi célállomásra utazunk, fontos szempont lehet a feladott poggyász is, hiszen egy hétre már nehezebb egy kis kézitáskába pakolni. E szempontból minden légitársaságnál más szabályok vannak, sőt, olyan is van, amely a hibrid megoldást választotta, például az alapjegy az USA felé feladott poggyászt nem tartalmaz, de ha Ázsia felé repülünk ugyanazzal a céggel, akkor már nem kell külön fizetni a csomagért. A csomag súlykerete változó, 20–30 kg között mozog. A hosszú távú járatokon a fedélzeti ellátás ingyenes, ezeken az utazásokon meleg ételt is adnak, akár kétszer is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?