Az MKP-val tárgyalt a Magyar Fórum és az Összefogás is

dgf

Az MKP meghívására programegyeztető találkozót tartott Pozsonyban több magyar párt és mozgalom. Az egyes szervezetek megnemtámadási megállapodást kötöttek.

A házigazda MKP-n kívül jelen voltak még a Magyar Fórum, az MKDSZ, az Összefogás mozgalom, az Új Egység mozgalom, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok és a Via Nova képviselői. A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón azonban csak az MKP vezetői szólaltak fel, a többiek, közös megállapodás szerint, nem nyilatkoztak.

Menyhárt József, az MKP elnöke az egyeztetés után elmondta, a mai egy tárgyalássorozat kezdete volt. Hozzátette, az esetleges közös induláshoz a technikai feltételeket még nem tisztázták. "Több lehetőség is játszik" – mondta Menyhárt.

Az MKP vezetője arról is tájékoztatott, a megjelent szervezetek közös programalkotásban érdekeltek és megnemtámadási megállapodást kötöttek.

Megegyeztünk abban, hogy mindazon erők, amelyek a közös érdekképviselet meg akarják teremteni, nem támadják egymást, nem tesznek olyan kijelentéseket, amelyek ennek az egységnek a kárára lennének

– magyarázta Menyhárt.

Hozzátette, az MKDSZ a találkozón közölte, egy szóbeli megállapodást kötöttek a Híddal az együttműködésről, de a magyar szervezetekkel közös programalkotásban részt vesz. MKDSZ képviselői még a tárgyalás vége előtt távoztak. "De várjuk őket vissza az egységes magyar képviselet megteremtésére" – tette hozzá az MKP elnöke.

A pártok előtt néhány együttműködési lehetőség áll nyitva. Daniel Kerekes választási szakértő szerint az egyik ilyen alternatíva, hogy valamelyik politikai szubjektum választási párttá alakul, megváltoztatja a nevét. Az új megnevezést pedig közösen alakíthatják ki.

Berényi József, az MKP elnökségi tagja, aki egyben Nagyszombat megye alelnöke, elképzelhetőnek tarja, hogy bizonyos keretek között a pártja a közös lista érdekében akár a nevének és struktúrájának a módosítására is hajlandó lenne. Berényi szerint azonban fontos, hogy egy ilyen új brand tartalmazza a „Magyar Közösség” szókapcsolatot. Elvben a választási koalíció lehetősége is nyitva áll, ebben az esetben azonban legalább 7%-os eredményt kellene az együtt induló pártoknak elérniük, hogy a parlamentbe jussanak.

A tárgyalássorozatot várhatóan jövő héten kedden a Magyar Fórum szervezésében folytatják.

A tárgyalássorozatra a Hidat nem hívták meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?