Államok és népek sorsát meghatározó határok

Államok és népek sorsát meghatározó határok
Komárom |

Kétnapos társadalomtudományi tanácskozás kezdődött szerdán Komáromban, amelyen 10 országból 19 előadó vesz részt a Selye János Egyetem (SJE) konferenciaközpontjában. 

Az első világháborút követően kialakuló államhatárok nem egyszerűen átalakították a Kárpátmedence és Közép-Európa államait, átformálva ezzel milliók mindennapjait is, hanem például mind a mai napig fontos hivatkozási pontok a különböző politikai, ideológiai és etnikai vitákban. Ezt az összetett témakört tették „Az új államhatárok (1918/1920) következményei a Kárpát-medencében” című konferencia tárgyává a szervezők a legkülönfélébb kérdésekben: a szlovákiai magyarok társadalmának kérdései ugyanúgy jelen vannak az előadásokban, mint a különböző kárpátaljai vagy vajdasági témák.

A konferenciát követően az előadók és a hallgatóság egy csoportja részt vesz egy tanulmányúton, amelyen Dél-, illetve Kelet-Szlovákia, valamint Kárpátalja egyes régióit járják be. Meinolf Arens, az egyik társszervező intézmény, a müncheni Nemzetiségi Jogok és Regionalizmus Nemzetközi Intézet (INTEREG) vezetője, különösen fontosnak tartja mind a konferencia komáromi helyszínét, mind a tanácskozást követő tanulmányutat: „Kell, hogy lássuk a valóságot is. Hogy ne Budapestre vagy Pozsonyba menjünk, hanem ide, »vidékre«. Nemcsak a fővárosokat kell látni, amelyeket a nyugatiak általában felkeresnek, hanem az ország más részeit is.”

A konferencia széles körű nemzetközi együttműködés eredménye, hiszen az INTEREG, a SJE, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja és a beregszászi Rákóczi Ferenc Főiskola szervezésében valósul meg. Tegnap este a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében Franz Metz Lehár Ferenc(ről szóló előadására is sor került.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?