Nem egyéjszakás kalandra készülnek

ddA
Pozsony |

Idén vélhetően megússzuk a tömegnyomort és a dugókat a fővárosban a Fehér éjszakán, mivel már három napra lehet tervezni. A nemzetközi multimediális látványorgia szervezői minden eddiginél színesebb programot ígérnek péntektől vasárnapig. 

Az események péntek délben kezdődnek és vasárnap éjfélig tartanak a művészeti fesztiválon, amely a drónfelvételek és az eladott karszalagok alapján tavaly százezer érdeklődőt vonzott a főváros utcáira, tereire, parkjaiba. A zárt térben kiállított, illetve korlátozott számú látogatót befogadni képes objektek és installációk ismét fizetősek lesznek, a háromnapos bérlet ára 15 euró, de idén vélhetően nem kell hosszú soroktól tartanunk, mert nem mindenki szombat este indul felfedező útra. A 15 évnél fiatalabbak számára a belépés mindenhová ingyenes lesz. Forgalomkorlátozást és útlezárásokat most nem terveznek, a villamosok és városi buszok azonban esténként sűrűbben közlekednek. 
Az idei alkotások három csoportba oszthatóak: a kifejezetten nappali látnivalók déltől tekinthetők meg, a sötétet igénylő művek 19 órától, és lesznek időhöz kötött performance-ok, zenés produkciók, amelyekre pontosan kell érkezni. A tájékozódást és útvonaltervezést egy ügyes mobilapplikáció is segíti, hasonló a tavalyihoz, amelyet 24 ezren töltöttek le, de papír alapú térképeket is osztogatnak majd a szervezők. 
Ez az ötödik Fehér éjszaka Pozsonyban, a nagyobb jubileum egy hét múlva, október 4. és 6. között lesz Kassán, ahol már tizedszer rendezik meg a fesztivált. Az ötletet Párizsból hozta egy ott tanuló fiatal hölgy, Zuzana Pacáková főszervező. Az eddigi gyakorlatot követve idén is lesz egy Duna-parti és egy belvárosi útvonal, amelyek mentén több mint harminc látnivaló várja az érdeklődőket, köztük néhány „világpremier”, azaz olyan alkotás, amelyek eddig nem turnéztak városról városra a Fehér éjszaka projekten belül, hanem Pozsonyban láthatóak először. Egyébként Ausztriától Ausztráliáig, Brazíliától Lengyelországig sok helyről érkeznek művészek és művek, emellett workshopokkal, filmvetítésekkel, élő zenével is készülnek – a kísérőprogramok száma túllépi az ötvenet. 
A látványtervek és korábbi fotók alapján a legizgalmasabb beltéri installációk egyike a tavalyelőtt hatalmas sikert aratott „Hold-lufi” alkotójának új műve lesz. A brit Luke Jerram ezúttal egy hét méter átmérőjű földgömböt költöztet a Comenius Egyetem bölcsészkarának aulájába. Azt szeretné üzenni vele, hogy óvjuk a természetet és vállaljunk felelősséget bolygónk jövőéért. Idén több környezettudatosságra figyelmeztető alkotás is érkezik a fesztiválra, a teret például a francia Plastique Fantastique csoport foglalja el egy hatalmas buborékkal, ők jelenleg a Velencei Biennálén állítják ki egy másik installációjukat. A buborékot hulladékkal tömik meg, majd vasárnap délutánra kitakarítják, hogy a látogatók beléphessenek. Ez az installáció aznap beszélgetések és koncertek helyszíne lesz. 

rrr

A River Parkba egy füstfelhőbe burkolózó űrrakétát telepítenek, a Duna-parti útvonalat egy kicsik és nagyok számára egyaránt izgalmas kötélmászóka is vonzóvá teheti. Kifejezetten gyerekek számára is készülnek alkotások: a Janko Kráľ parknál szörnyecskék emelkednek ki a Dunából, a Prímási-palota udvarán pedig interaktív árnyjáték várja a kicsiket, ahol beöltözhetnek varázslónak, tündérnek, és szerepelhetnek a mesében. A brazil VJ Suave esténként 20 órától sétálgató rajzolt figurákat vetít a belváros épületeire, akiket követni lehet. 
A hazai művészek közül mi leginkább Lucia Luptáková site specific, azaz a helyszín adottságait kihasználó alkotását várjuk, amely a Šafárik téri nyilvános vécében látható majd. Ez az építészeti szempontból is izgalmas, föld alatti objektum fények és ködgép segítségével titokzatos, furcsa hangulatú hellyé változik, és a betérőknek az lesz az érzésük, hogy valami történik a lábuk alatt. 
Bővebb információkat a www. bielanoc.sk honlapon találnak az érdeklődők.

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?