Felavatták Bodolló városrész címerét

Szepsi
Szepsi, Bodolló |

Négy éven át tartó heves képviselő-testületi viták után augusztusban végre pont került a Szepsihez tartozó Bodolló városrész címer- és zászlótervezetének végére, miután a Szlovák Köztársaság Heraldikai Bizottsága hivatalosan is bejegyezte nyilvántartásába. 

A bodollói címer „modern kori” sorsával nagyjából öt évvel ezelőtt kezdett foglalkozni Kováč Imre helyi lakos, aki akkoriban még középiskolai tanulmányai mellett kezdte kutatni a városrész címerének eredetét és történetét. Először csak egy weboldalt akart létrehozni a városrésznek, de közben érdekes történelmi adatokra bukkant. A fiatalembernek Ikrényi Imre önkormányzati képviselő mutatta meg a település egyik régi pecsétjét, és ez volt az, ami igazán nagy lökést adott a kutatáshoz. „Kutatásaimat Kassán, az Állami Archívumban kezdtem, a későbbiekben Egerben, a Heves Megyei Levéltárban, majd Budapesten, a ma már nem létező bodollói kastély utolsó tulajdonosainál kerestem válaszokat a kérdéseimre. Az utóbbi öt évben egyebek mellett Kis- és Nagybodolló templomairól, temetőiről, címereiről vagy az egykori bodollói kastély tulajdonosairól találtam érdekes információkat, de egy olyan dokumentumot is felfedeztem, amely a település első írásos említését tartalmazza” – magyarázta Kováč. 

Bodolló fénykora 

Kováč Imre kutatásaiból kiderül, Bodolló akkor élte virágkorát, amikor még két különálló település volt, vagyis az 1400-as évektől az 1800-as évek végéig. Kulturális fellendülése a 19. század második felére tehető. „Miután 1986-ban Bodollót Szepsihez csatolták, a község múltja feledésbe merült. Sajnos a város 28 éven át nem helyezett kellő hangsúlyt a városrész fejlődésére és kultúrájának ápolására, ezért a bodollói közösség lassacskán széthullott. Úgy gondolom, ha a lakosokat újra megismertetem múltjukkal, visszaadhatom nekik az elveszett identitásukat. Örülök, hogy már egyenrangú partnerként kezeli a város Bodollót, és az is kiváló hír, hogy településünkbe végre újra élet költözött” – magyarázta Kováč Imre.

Helyére került a címer

Öt évvel az első kutatások után a Szlovák Köztársaság Heraldikai Bizottsága hivatalosan is bejegyezte nyilvántartásába a címert, így azonnal megkezdődtek az előkészületek az immár hivatalossá vált szimbólumok ünnepélyes felavatására. Az eseményre a közelmúltban került sor, ahol ünnepélyes menettel egybekötve felavatták Bodolló címerét és zászlaját. 
Arról is megemlékeztek, hogy idén ünnepli két elődközsége, Kis- és Nagy-Bodolló 130 évvel ezelőtti egyesülését. Az ünnepség a városrész központjában kezdődött, ahol egy díszszekér kíséretében a megjelentek egészen a kultúrházig vonultak. Itt helyezték el Szepsi és Bodolló címerét, Borovský Slavomír, Szepsi polgármestere, Kováč Imre és Bodnár Béla, a város képviselőjének köszöntőjét követően. Közreműködött a Búzakalász asszonykórus. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?