Még idén aládúcolnák a Vág-hidat

Komárom
Komárom |

A közlekedési minisztérium és a Szlovák Közútkezelő Vállalat szeretné minél gyorsabban elvégezni a kritikus állapotban levő komáromi híd alátámasztását. Emellett több Komárom környéki, a tervezés különböző fázisában levő közútfejlesztési projekt is terítéken van.

Kedden a komáromi Vág-parton Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter és Roman Žembera, a Szlovák Közútkezelő Vállalat igazgatója tartott terepszemlét és sajtótájékoztatót Bastrnák Tibor, a Híd parlamenti frakcióvezetőjének társaságában. A város környékén több közlekedésügyi kérdés vár megoldásra, amelyek közül a legégetőbb problémát a Vág-híd kritikus állapota jelenti. Érsek Árpád közlése szerint az új Duna-híd 2020 tavaszára tervezett elkészülte után egy ideig még biztosan várni kell a Komáromot északról elkerülő útra, ezért a teherforgalom normalizálása érdekében is minél hamarabb biztosítani kell a Vág-hídon áthaladó folyamatos forgalmat. 


Korábban már lemarták az aszfalt felső részét, és nemrég súlykorlátozást vezettek be a 15 tonnánál nehezebb gépjárművekre, ami felborította a környék teherforgalmát. A város felé eső kisebb híd már alá van dúcolva. A fő híd alátámasztásának összege várhatóan 1 millió 300 ezer euró lesz. A tervek szerint jövő hétre kiderül, hogy melyik cég lesz a kivitelező, amelynek összesen 90 nap áll rendelkezésére, hogy a teljes aládúcolást elvégezze. 
Roman Žembera úgy fogalmazott, ha az időjárás engedi, még idén szeretnénk ezt megcsinálni, legrosszabb esetben pedig tavaszig kerülne sor a munkálatokra. Ezt követően két éven belül ki kellene derülnie, hogy milyen formában valósul majd meg a híd teljes rekonstrukciójára. Jelen pillanatban még az sem zárható ki, hogy egy teljesen új hídra lesz szükség. 

 

Komáromban az elmúlt időszakban két kereszteződés modernizálása több alkalommal is felmerült. Az egykori vám előtt már előrehaladott állapotban van a körforgalom tervezése. 

Új kereszteződés

Bastrnák Tibor (Híd) úgy tudja, az önkormányzat részéről volt olyan igény, hogy először ezt a kereszteződést, s ne az izsait alakítsák át. Utóbbinál még nem lehet tudni, milyen típusú átépítésre kerülne sor, nem biztos ugyanis, hogy egy körforgalom jelentené a megfelelő megoldást. Erről majd a megfelelő közlekedésmérnöki felmérések birtokában hoznak döntést.
Érsek Árpád a helyszínen egyébként utalt a város önkormányzatától kapott levelekre is, amelyekre az elmúlt időszakban Keszegh Béla polgármester is hivatkozott az izsai kereszteződés kapcsán. Érsek szerint Keszegh utolsó levelére még nem válaszolt, de a keddi terepszemlét követően biztosan fog. A polgármesterrel való találkozót jelenleg szükségtelennek tartotta, mivel mint mondta, számára most a feladatok kiosztása és a munkavégzés a fontos.

Négysávos út 

Érsek beszélt arról is, hogy gondolkodnak egy teljes profilú négysávos útban, amely a jövendőbeli komáromi elkerülőúttól kezdődően új nyomvonalon haladna észak felé Nyitra irányába, s ezzel a déli régió számára hozzáférhetővé válna az R1-es gyorsforgalmi út is. Mint fogalmazott, mindez 50-60 évre megoldaná a környék közlekedési gondjait. Ezenfelül beszélt arról is, hogy Érsekújvár irányába folytatódhat az R7-es gyorsforgalmi út építése, amely a miniszter szerint azonban annak is a függvénye, hogy lesz-e erre irányuló politikai akarat. Ha igen, két éven belül el lehet kezdeni dolgozni az R7-es folytatásán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?