Abortusz, szigorúbb feltételekkel?

mato
Pozsony |

Abortuszellenes civil szervezetek arra kérik a képviselőket és a köztársasági elnököt, hogy állítsák meg az ok nélküli abortuszokat, amelyek az anyákra is veszélyesek. Az OĽaNO a rendszeren változtatna.

A Nemzeti Menet az Életért (Národný pochod za život) mozgalom ma adja le felhívását a parlamenti képviselőknek, amelyben arra kérik őket, hogy támogassák a jelenlegi parlamenti ülésre benyújtott törvényjavaslatokat, amelyek szigorítanák a művi terhességmegszakítást szabályozó törvényt.

A Szövetség a családért (Aliancia za rodinu) és több más kezdeményezés üdvözli az összes olyan javaslatot, amelyek az indoklás nélküli terhesség megszakítás betiltásával foglalkoznak. Úgy vélik, ezeknek véget kellene vetni Szlovákiában.

„Nőként arra kérem az államfőt, hogy támogassa a jelenleg parlament előtt lévő javaslatokat, és hogy elnöki autoritásával védje az anyákat és meg nem született gyermekeiket a művi terhességmegszakítástól”

– mondta Martina Bednáriková, az egyik szervezet képviselője.

Mindeközben az  OĽaNO ún. várandóssági segély bevezetését javasolja, hogy ezzel segítsék azokat a nőket, akik úgy döntenek, megtartják gyermeküket. Igor Matovič pártelnök szerint az elmúlt 30 évben a parlament érdemben nem foglalkozott azokkal a nőkkel, akik úgy döntenek, örökbe adják gyermeküket rögtön a szülés után. Ezért az ún. eltitkolt várandósság intézményét is bevezetnék, amelynek lényege, hogy az anya a terhesség 21. hetétől betegszabadságra mehetne, hogy titokban hordja ki gyermekét. Marek Krajčí (OĽaNO) szerint szeretnék elérni, hogy az örökbefogadó szülők rögtön a születése után elvihessék a kórházból az újszülöttet. Hozzátette azonban, hogy a jelenleg is érvényben lévő hathetes időszakot megtartanák. A biológiai anyának ennyi ideig a továbbiakban is joga lenne meggondolnia magát. A párt ezzel akarja megelőzni, hogy a gyereküket születésük után örökbe adó anyáknak a későbbiekben esetleg szégyenkezniük kelljen azért, mert nem ők nevelik gyereküket.

A jövendőbeli anyák gazdasági helyzetének könnyítésére a párt javasolni fogja, hogy a terhesség 13. hetétől, tehát attól az időponttól, amikortól az anya már nem élhet a művi terhességmegszakítás lehetőségével, 220 eurós várandóssági segélyre legyen jogosult, amennyiben a teherbeesés előtt dolgozott. Ezt a kiegészítést addig kapná, amíg nem válna jogosulttá az anyasági támogatásra. Az OĽaNO ezektől az intézkedésektől azt várja, hogy a jövőben kevesebben döntenek majd az abortusz mellett.

A parlament jelenlegi ülésére még hárman nyújtottak be törvénymódosítást, amelyekkel szigorítanák a terhességmegszakítást. A legradikálisabb javaslat Richard Vašečkáé, aki csak abban az esetben engedélyezné az abortuszt, ha a magzat kihordása az anya életét veszélyezteti vagy komoly egészségügyi kockázatot jelent az anyára, valamint, ha az anya nemi erőszak következtében esett teherbe. A Mi Szlovákiánk Néppárt és a Sme rodina is szigorítana: az előbbi csak a terhesség nyolcadik hetéig, utóbbi a hetedik hétig engedélyezné az abortuszt.

(szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?