Itt, a hajam között így vérzett...

sd

Az ígyen is, meg vérzetten is van ám hangsúly, ahogy mutatja a kis huncut, hogy a haja között, hogy beverte, mosolyog közben, hogy íígy, de anya majd megpuszilja, bekeni a kencével. Őszinte, felszabadult nevetéssel nézem, annyira tündéri.

Nem, nem valamelyik abszurd álmom, rémálmom vérömlése, nem is ment az agyamra a nyári hőség, csak egy tévéreklám volt. Nem szeretem a reklámokat, hazug, álságos, átverő, bepalizó a legtöbb, de ez valahogy jóvá tette a napjaimat. Hogy így vérzett a hajam között, hogy nevetősen dőlt a vér...

Annyi vérről, fájóan ömlőről hallok, olvasok naponta, nem csoda hát, hogy ez a hajam között elfeledtetett minden rosszat, jókat derülök.

Erről meg hasonló derülések jutnak eszembe. Például a szelektív szemétgyűjtés. Ismerősöm meséli, hogy a munkahelyén kicsi kukákat kaptak, megadott színűt a papírra, az üvegre, a műanyagra satöbbi, szelektálnak is becsülettel, majd a nap végén hová öntik a kukácskákat?, na, hová? A kinti nagy kukába, ami mellett már nincs külön papírra, üvegre, műanyagra... Jó, azért ez nem annyira vicces, de amikor hallottam, hát itt, a hajam között így vérzett, s nincs, aki megpuszilja, ki kencével bekeni.

Apropó, kukák. Lakótelepünk mellett valóságos szobabelsők, fürdőszobák, kredencek és csillárok emelik a táj szépségét. A napokban két heverő, televízió, hűtőszekrény, fotel meg ruhák garmadája volt a kínálat. Spekulálok, hová is tenné a jónép a nagyon hamar megunt bútorait, mert a bazároknak nem kell, ingyen sem kell, ahogy az antikváriumoknak sem kell ingyen sem a könyv. Furfang és nagy utánjárás kell ám hozzá, hogy kelljen, ami meg nem nagyon éri meg. Majd negyedévenként csak elviszik a lerakatokat a városi illetékesek, fő, hogy sok pénzt költünk a… mire is?

Más. Hosszú évek óta söpröget, becsületesen, hosszú évek óta ugyanott. Gyakran látom őt. Nem tudom eldönteni, szánom-e, becsülöm-e, kinevetem-e. Ő volt az egyetlen találkozásom a kommunista párttal. Nem, nem is, hiszen hordtam én kézben a rengeteg csomagot a postára, amikor megjelent a leninösszes következő kötete, minden üzem, minden iskola, minden illetékes kapott belőle eleget, szóval, amikor megjelent az esedékes, meg megannyi ilyen, akkor a könyvesbolti főnöknőm átküldött kettőnket: Zsuzsi, te tudsz köszönni, te meg, mondta a másiknak, a csáboddal eladod az isten köntösét is, hát mentünk a szomszédos pártépületbe, rendeljenek már jó csomót a jelesekből. Ő, a mai söprögető kinyitotta a hűtőszekrényt, hogy mit innánk, Coca-Colát kértünk, meg alig látott mandarint. Visszaemlékezve a majdnem egyetlen találkozásomra a kommunista párttal, most a hajam között így vérzett.

Más. Csodás természetfilmet nézek, egy híres állatkert gondozója mondja, hogy nem kell az állatokat simogatni, ezt nem igénylik. Hogy lehet? Amikor millió hétvégi program hívogat, hogy állatsimogatás is lesz. Valami kificamodott. Bennünk? ... s itt, a hajam között így vérzett.

Más. Hogy kitalálták a műhúst, olvasom. Hogy a kutatók, hogy a laboratóriumok, hogy a tudósok, hogy ez az étrend mentheti meg bolygónkat. Rég halott anyósom meg azt diktálta nekem a recepteskönyvembe, hogy a megpucolt krumplit megfőzöd, majd lisztből, vízből, tojásból gyúrsz egy könnyed tésztát, a megfőtt krumpli levébe jó nagy laffantyúkat szaggatsz, ez a csóréleves. A kedvencem. ... s itt, a hajam között így vérzett, és huncutul nevetek.


 

Amikor az egyik nap kapaszkodik a másikba, amikor már csak megszokásból várja a csütörtököt a szerda után, a hétfőt a VASÁRNAP hozadékaként, amikor elmúlik a varázs.

Ambrus Attila: Haramia

A teljes cikk a Vasárnap 39. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?