Célba érhet a salzburgi csapatépítés

Célba érhet a salzburgi csapatépítés

Egy forduló után még nem lehet tudni, mi lesz a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek végkimenetele, de a keddi játéknap legalább magyar szempontból szép sikereket hozott. A Red Bull által támogatott Salzburg és Leipzig is győzelemmel kezdett, Szoboszlai Dominik gólt szerzett, és úgy tűnik, egyik klubot sem szabad leírni a továbbjutásért folytatott harcban.

A jelenlegi BL-mezőnyben nincsen olyan csapat, amely annyira örülne a csoportkörnek, mint a Salzburg, amely évek óta azért küzdött, hogy ott lehessen a legjobbak között. A 13-szoros osztrák bajnok sportigazgatója, Christoph Freund már csak nevet az elmúlt évek botladozásán, amely annak idején elég fájdalmasan érintett mindenkit, akik kedvelték a klubot.

A csapat ugyanis 2006 óta próbálkozott lankadatlanul, de fájdalmas pofonokat kapott. 2009-ben a Maccabi Haifa, egy évvel később egy másik izraeli csapat, a Hapoel Tel-Aviv búcsúztatta. 2012-ben jött a mélypont, a luxemburgi Du­delange elleni kiesés kínosan érintette a szponzorokat is. 2014-ben és 2015-ben a svéd Malmö FF jelentette a végállomást, majd jött két horvát pofon a Dinamo Zagrebtől és a Rijekától, tavaly pedig a szerb Crvena zvezda állította meg a playoffban.

Kudarcokból építkezve

Ki tudja, meddig folytatódott volna ez a szerencsétlenkedés, ha nem jön egy váratlan segítség Angliából: azzal, hogy a Liverpool és a Tottenham jutott be a döntőbe, és mindkét csapat biztosította már a helyét a Premier League-ből is a legrangosabb kupasorozat következő idényére, így eldőlt, egy hely szabaddá válik. Ez pedig az osztrákoké lett, hiszen feljebb lépve a koefficienslistán a bajnok alanyi jogon főtáblás lett.
Mondhatnánk, hogy ez csupán szerencse kérdése, de nem lenne igazunk. A BL-betli ellenére ugyanis a salzburgiak nagyszerűen szerepeltek az Európa-ligában, 2017–18-ban elődöntősök, legutóbb nyolcaddöntősök voltak.
„Nehéz utat tettünk meg, de a kudarcokból is profitáltunk. A bukások sem kényszerítettek arra bennünket, hogy újragondoljunk mindent és radikális változtatásokat csináljunk, inkább tökéletesíteni akartuk a módszereinket és csiszolni a gondolkodásunkat. Éppen azért értük el a célunkat, mert nem változtattunk” – vélte Freund.

Érdekes

Bejáratott a Salzburg-Lipcse útvonal

A Salzburg és a Leipzig között évek óta kifogástalan a kapcsolat, nem véletlen, hogy az osztrák csapat mintegy nevelőklub működik, és passzolja tovább a legjobbakat a német Bundesligába. 2015 óta tíz játékos tette meg ezt az utat, köztük Naby Keita, aki azóta a BL-győztes Liverpool alapembere, illetve Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa.

2015–16
Stefan Ilsanker 3 millió €
Gulácsi Péter 3 millió €
Nils Quaschner ingyen
2016–17
Naby Keita 29,75 millió €
Dayot Upamecano 10 millió €
Bernardo 6 millió €
Benno Schmitz 800 ezer €
2017–18
Konrad Laimer 7 millió €
2018–19
Amadou Haidara 18 millió €
2019–20
Hannes Wolf 12 millió €

Bevált Rangnick terve

A titok Ralf Rangnick elképzeléseiben rejlett, a német szakember 2012-ben érkezett Salzburgba és sportigazgatóként letett egy tervet. Azt mondta, itt nem tiki-takára van szükség, hanem agresszív, gyors, fizikálisan erős labdarúgásra. Az utánpótlásedzőknek ilyen játékosokat kellett képezniük, a scoutoknak ilyen fiatalokra kellett vadászniuk.
„Egy hozzánk hasonló, nem topligában szereplő klub úgy érheti el a legjobb játékosokat, hogy fiatal, tehetséges labdarúgókat talál és nevel, akiknek állandó játéklehetőséget ad. A nagy klubok ezt nem tudják megtenni. De mi igen” – tette hozzá Freund.
És valóban, az egykori salzburgi felfedezettek közül egyre többen játszanak komoly klubban, így került a Lazióba Valon Berisha, a Marseille-be Duje Caleta-Car, illetve a Sevillába Mounas Dabbour. És ne feledkezzünk meg a két friss BL-győztesről, Sadio Manéról és Naby Keitáról, akik december 10-én már a Liverpollal térnek vissza egykori sikereik színhelyére.

Érdekes

Gulácsi Péter: Reális cél lehet a továbbjutás

„A Bajnokok Ligájában szeretnénk továbbjutni a csoportból, de úgy, hogy ne menjen a Bundesliga rovására. Márpedig ez egy trükkös csoport, mind a négy csapat azt érezheti, innen tovább lehet jutni. Ez teszi izgalmassá, itt minden meccs háromesélyes lesz, nem lehet azt mondani, hogy van tuti favorit. Ha nem is elvárás, de reális cél lehet a továbbjutás. Ez óriási lenne nekünk, játékosoknak is” – nyilatkozta Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa.

Jaj, szegény Genk!

De edzőtéren is voltak Rangnick-bébik, azaz fiatal, ígéretes és ismeretlen menedzserek, mint Roger Schmidt, aki később a Bayer Leverkusen edzője lett, Adi Hütter, aki aztán Frankfurtban épített jó csapatot, vagy Marco Rose, aki jelenleg a Mönchengladbach edzője.

„Olyan embereket keresünk, akik futballról alkotott elképzelése hasonlóak a mienkhez. Ugyanúgy fiatal edzőkre vágyunk, mint fiatal játékosokra, akik együtt fejlődhetnek”

– mondta Freund.

A legújabb edző az amerikai Jesse Marsch, aki a New York Red Bulls irányítása után az előző szezonban az RB Leipzignél dolgozott (éppen a már említett Rangnick asszisztenseként), így nem volt nem teljesen meglepő, hogy Salzburgban kötött ki. A 45 éves szakember eddig telitaláltnak bizonyult, kilenc tétmérkőzésén pontot sem veszített csapatával: a Bundesligában hétszer, az Osztrák Kupában és a Bajnokok Ligájában egy-egy alkalommal vezette sikerre tanítványait.

A BL-debütálás nem akármilyen diadalt hozott, a rohanós, technikás futballhoz a belga Genk ideális ellenfélnek bizonyult. Bő félóra után 3–0, a félidőben 5–1 volt a hazaiak javára, a vége 6–2 lett úgy, hogy a norvég Erling Braut Haland triplázott, a dél-koreai Hvang Hi Csan és Andreas Ulmer mellett Szoboszlai Dominik is betalált.Nem véletlenül nyilatkozta Marsch, hogy ezt a játékot várja a folytatásban is, és nem számít, hogy a címvédő Liverpool, vagy éppen az olasz Napoli lesz az ellenfél, a salzburgiak mindig győzni szeretnének.

Haaland, a fenevad

Idén robbant be a nemzetközi futballéletbe Erling Braut Haaland, akinek édesapja is nagyszerű játékos volt, de egy brutális sérülés miatt nem futhatott be komoly pályát. A 34-szeres norvég válogatott védő, Alf-Inge Haaland annak idején szerepelt a Nothingham Forest, a Leeds United, majd a Manchester City csapataiban is.

2001. április 21-én a Manchester United középpályása, Roy Keane (ahogy később önéletrajzi könyvében bevallotta) egy néhány évvel korábbi térdsérülés miatt szó szerint vadászott rá, és úgy szétrúgta a térdét, hogy soha többet nem volt a régi, és 2003-ban vissza is vonult.

Fia akkor még csupán hároméves volt, hamar kiderült, hogy ő sem tehetségtelen. A nagy kiugrásra azonban várnia kellett, 2018-ban Ole Gunnar Solskjear irányítása alatt 25 bajnokin 12 gólt szerzett a Moldéban.

„Amikor a Moldéba került, nem gondoltam volna, hogy ennyire jó lesz. De aztán olyan mértékben fejlődött, amit még életemben nem láttam. Erősebb és sokkal gyorsabb, mint amilyennek látszik. Igazi fenevad!”

– nyilatkozta róla a Nettavisennek korábbi csapattársa, Ruben Gabrielsen.A 6–2-es meccset követően jelenlegi csapattársa, Maximilian Wöber alig tudta visszafogni magát: „Fenomenális. A magassága ellenére hihetetlenül fürge. Edzésen sem lehet ellene játszani, csak ha felrúgod, akkor tudod megállítani. Ismét bebizonyította, hogy miért lesz hamarosan a világ legjobb csatára!”

Érdekes

Újra magyar BL-gólszerző

Szoboszlai Dominik mindössze a tizedik magyar játékos, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája csoportkörében. A salzburgi játékos előtt legutóbb Nikolics Nemanja volt eredményes, még a 2016–2017-es idényben a Legia Warszava színeiben. Rajtuk kívül még Szabics Imre (Stuttgart, 2003–2004) és Juhász Roland (Anderlecht, 2006–2007) szerzett gólt külföldi csapatban, a többi hat labdarúgó közül Vincze Ottó, Nyilas Elek, Lisztes Krisztián, Albert Flórián (mind Ferencváros, 1995–1996) és Rudolf Gergely (DVSC, 2009–2010) kétszer, Czvitkovics Péter (DVSC, 2009–2010) egyszer volt eredményes.

„Hagyom őket, hadd játszanak”

A döntése, hogy Salzburgba szerződik, sok mindenkit meglepett, hiszen a két manchesteri mogul mellett a Juventus és a Bayer Leverkusen is szerződést kínált neki. „A Salzburg akart a legjobban, én pedig azt is megnéztem, melyik klubnál mennyire fontos szerepet játszanék. Itt több esélyem van a szereplésre” – magyarázta a támadó, aki a májusi U20-as világbajnokságon kilenc gólt (!) szerzett Honduras ellen, és jelenleg az osztrák Bundesligában is megállíthatatlan.

„Erling különleges tehetség, és speciális srác. 19 éves kora ellenére hihetetlenül profi – mondta róla edzője. Marsch szerint a tanítványa számára a határ a csillagos ég. – Európában számtalan topklub figyeli, de most még itt van nálunk, és úgy gondolom, készen áll arra, hogy mindenkire a legnagyobb hatást gyakorolja. A BL-ben és a bajnokságban egyaránt.”

Marsch szerint éppen a tehetségben és a zabolátlan lendületben rejlik a csapat ereje.

„Esküszöm, hogy az olyan srácok, mint Szoboszlai Dominik, Erling vagy Max Wober, mind azt gondolják, hogy minden évben a Bajnokok Ligájában kell játszaniuk, és most ott vannak, ahová tartoznak. Ilyen hozzáállással megyünk majd az Anfield Roadra is, hogy agresszívan és magabiztosan futballozzunk. Ez nagyon szórakoztató az edző számára: megadok nekik mindent, hogy sikeresek legyenek, majd hagyom őket, hadd játsszanak. Minden bizonnyal ezért lehetünk idén jó csapat.”

Bravúrral kezdett a Leipzig

Ahogy az idei Bundesliga-előzetesünkben írtuk, a Bayern München nagy kihívója lehet az RB Leipzig, amely a várakozásoknak megfelelően öt forduló után veretlenül áll a német bajnokság élén. Gulácsi Péter nagyszerű formában véd, Willi Orbán a hétvégén Brémában megszerezte idei első gólját, azaz minden megy az előre megtervezett úton.

Még a Bajnokok Ligájában is, ahol – a Salzburggal ellentétben – nincsenek verhetetlennek tűnő ellenfelek: a portugál Benfica, a francia Lyon és az orosz Zenit ellen a kötelező hazai sikerek mellett egy idegenbeli bravúr elég lenne a továbbjutáshoz. Nos, ez a bravúr már meg is van, a csapat egy hete 2–1-re nyert Lisszabonban, így jó hangulatban várhatja a folytatást. Ugyanakkor Julian Nagelsmann edző erre mondta azt a meccset követő sajtótájékoztatón, hogy a következő, Lyon elleni hazai meccset nem sikerül megnyerni, akkor mit sem ér ez a siker, minden kezdődhet elölről.

A német lapok szerint a legtehetségesebbnek tartott szakember, még mindig csupán 32 éves Nagelsmann mellett a legnagyobb fogás Markus Krösche sportigazgató. A 38 éves sportvezető két és fél éve robbant be, 2017 márciusában a harmadosztályú SC Paderborn sportigazgatójának nevezték ki, ő pedig egy merész húzással Steffen Baumgartot tette meg vezetőedzővé. Ugyan a csapat papíron kiesett, de miután az 1860 München nem kapott licencet, maradhatott. A Krösche–Baumgart duó pedig előbb megnyerte a 3. Ligát, majd második lett a Bundesliga II-ben, és idén immáron az élvonalban szerepel.

A kreatív sportigazgató jó szemmel figyelt fel a fiatal tehetségekre, és olyan labdarúgókra, akikben látta a potenciális pénzkereseti lehetőséget. Kiváló példa erre Philipp Klement, akit 2018 januárjában ingyen szerezték meg Mainzból, majd mindössze 18 hónappal később 2,5 millió euróért adták el a Stuttgartnak.

Lipcsében hasonló feladat várt rá: a pénzügyi fair play iránti elkötelezettség, valamint a német liga szigorú szabályai miatt a klubba nem öntheti feneketlenül a pénzt a Red Bull, így 2022. június 30-ig szerződtetett Krösche célja, hogy megfelelő egyensúlyban tartsa az egyenleget.

Miután megérkezett Lipcsébe, gyorsan munkába állt, 15 millió euróért eladta Brumát a PSV Eindhovennek, 4 millió euróért kölcsönadta Jean-Kévin Augustint a Monacónak, és a bejövő pénzből megvásárolták az Evertontól Ademola Lookmant. Rajta kívül csatlakozott a klubhoz: Christopher Nkunku (PSG), Hannes Wolf (Salzburg), Luan Cândido (Palmeiras), Ethan Ampadu (Chelsea) és Patrik Schick (Roma), akikért mindössze 55,5 millió eurót fizetett.

Ha sikerül a továbbjutás, ez a befektetés busásan megtérül.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?