Veszélyben az iparban dolgozók állása

Pozsony |

Szlovákiában az elmúlt években az iparban jött létre a legtöbb új munkahely, így e tekintetben rekordernek számítunk. Ez lehet azonban a vesztünk is: a legfrissebb felmérések szerint az ipari megrendelések a legutóbbi válság óta nem estek vissza olyan drasztikus mértékben, mint most.

A Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) az idei második negyedévben már csak 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amire 2013 óta nem volt példa. Ezzel párhuzamosan egyre több mérvadó intézmény ront a gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzésein, a hétfőn közzétett friss felmérések pedig azt bizonyítják, hogy az eurózóna gazdasági helyzete a vártnál gyorsabban romlik, ami összefügg a kereskedelmi háború hatásaival, a brexit körüli bizonytalansággal és a német autóipar gyengélkedésével.

Miután ezek a problémák a következő hónapokban is fennmaradnak, az elemzők szerint nem várható, hogy az eurózóna gazdasága magára találna. Épp ellenkezőleg, Pavel Bureš, a Patria Finance elemzője elmondta:

az ipari megrendelések a 2008-as gazdasági válság kirobbanása óta nem látott ütemben csökkentek, az elkövetkező időszak egyik legnagyobb vesztese így az ipar lehet.

E tekintetben a legveszélyeztetettebb uniós tagországoknak Szlovákia és szomszédjai számítanak. Az iparban dolgozók aránya az összes alkalmazotthoz képest Csehországban eléri a 36,5, Szlovákiában a 33, Lengyelországban pedig a 31 százalékot, míg az uniós átlag 20 százalék körül mozog. Bureš szerint a munkanélküliség ugyan még mindig történelmi mélyponton van, az iparvállalatok problémái azonban már a statisztikai adatokon is meglátszanak, hiszen a korábbiakhoz képest jóval kevesebb új munkahely jön létre, miközben egyre több cég jelez elbocsátásokat. Ezt támasztják alá a Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai is, amelyek szerint az elmúlt egy évben a tizedével csökkent a szabad álláshelyek száma, a leglátványosabb visszaesést pedig épp az iparban mérték.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?