Japán nagykövete Komáromban tárgyalt

Japán nagykövete Komáromban tárgyalt
Komárom |

Egynapos látogatásra érkezett Komáromba Jun Shimmi, Japán szlovákiai nagykövete. Elsősorban a gazdasági és oktatási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt.

Jun Shimmi, Japán szlovákiai nagykövete Keszegh Bélával, a város polgármesterével a lehetséges japán befektetésekről egyeztetett.

„Megtudtuk, hogy a polgármester érdeklődik a high-tech technológia és az ún. okosváros (smart city) iránt, tehát tudjuk, hogy hol kezdjük el a munkát. Nagyköveti minőségemben megszólítok olyan japán cégeket, akik ezekkel foglalkoznak, közvetítem nekik ezt az érdeklődést”

– mondta a nagykövet.

A Selye János Egyetem vezetőségével a felsőoktatási kooperáció bővítési lehetőségeiről tárgyalt. Az egyetem Történettudományi Tanszékének egyébként már jól működő kapcsolata van a tokiói Waseda Egyetemmel. A látogatás kiterjedt a kulturális diplomácia területére is. 2020-ban lesz 100 éve annak, hogy létrejöttek a diplomáciai kapcsolatok Japán és Szlovákia között, amelynek köszönhetően országszerte különféle programokat szervez a nagykövetség. Shimmi szerint Komáromba is szeretnének elhozni néhány rendezvényt. A nagykövet látogatását Bastrnák Tibor (Híd) szervezte, aki a szlovák parlament Japán Baráti Csoportjának elnöke.

Komárom, az összekötő

Jun Shimmi fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Komárom sajátos szerepet tölt be a japán–szlovák kapcsolatok rendszerében. Megemlítette, hogy a helyi kajakosok részt vesznek majd a 2020-as tokiói olimpiai játékokon. Ezen felül kiemelte, hogy az idei szlovákiai országos japán nyelvi versenyt Ema Kristína Sokolová, a Ľudovít Jaroslav Šulek Gimnázium tanulója nyerte. Végül elmondta azt is, hogy országában rendkívül népszerű a komáromi író, Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről c. könyve, amely azt jelenti, hogy talán ez a Duna menti kis város az egyik legismertebb szlovákiai település Japánban.

Japán–szlovák kapcsolat

Szlovákiában jelenleg 70 japán cég van működik, de Komáromban még egyikük sem fektetett be. A 2017-es év adatai szerint Japán csaknem 189 millió euró értékben exportált Szlovákiába, amely főként audiovizuális technológiát, tudományos optikai felszerelést, akkumulátorokat és járműveket jelent. Szlovákiából pedig több mint 205 millió euró értékben hozott be motoros járműveket, illetve ezek alkatrészeit, elektromos gépeket, pumpákat és centrifugákat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?