Érsekújvárban két híd javítása miatt elviselhetetlen a kamionforgalom

Érsekújvárban két híd javítása miatt elviselhetetlen a kamionforgalom
Érsekújvár |

Munkanapokon csaknem átjárhatatlanná vált a járási székhely a sűrű kamionforgalom miatt, miután a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC – Slovenká správa ciest) úgy döntött, Gúta, Kamocsa és Érsekújvár irányába tereli el a tizenöt tonnánál nagyobb súlyú teherforgalmat.

A Komáromi Járási Rendőrparancsnokság közlekedésrendészeti osztálya szeptember 20-tól vezette be a forgalomkorlátozást a Vág-hídon.

Négy járás kamionjai terhelik az utakat

A legutóbbi diagnosztikai mérések alapján a komáromi Vág-híd a hetes skálán a hatos, azaz a nagyon rossz állapotú besorolást kapta.

Az Udvard, Nyitra és Vágsellye felől érkező kamionok a Tesco körforgalmától a Nyitrai úton és a Gúg utcán át haladhatnak Komáromba, Kamocsa, Gúta és Keszegfalu érintésével. Klein Ottokár Érsekújvár polgármestere elmondta, a Szlovák Útkezelő Vállalat ugyan tájékoztatta a város vezetését a teherforgalom eltereléséről, de mivel állami utakról van szó, nem sok beleszólásuk van a döntésbe. Az önkormányzat augusztus 13-án levélben is megfogalmazta az aggályait a útkezelő vállalatnak. „Azzal érveltünk, hogy a városunkban teljesen lezárták a Tatárik Emil Strandnál lévő hidat a javítási munkálatok miatt, így az Udvard felől érkező kamionforgalom is lassítja a közlekedést a város központjában” – mondta Klein Ottokár.

A kerülő utak a városon átvezető I/64-es állami útra csatlakoznak, ahol munkanapokon több mint fél órás a várakozási idő a forgalmi dugók miatt.
 

Eredménytelen levélváltás

A város önkormányzati honlapján közzétett állásfoglalásban az áll, hogy az útkezelők által javasolt II/563-as állami úton lévő kerülőútnál családi házak és lakóházak vannak.

Ezen az útszakaszon nagy a kerékpáros és gyalogos forgalom is. Az öreg Nyitrai úton és a kórház közelében két kisebb körforgalom van. A teherautók és kamionok megrongálják a körforgalmaknál az útszegélyeket. A városi hivatal szeptember 11-én kapott választ az aggályaira. Viliam Žák a Szlovák Útkezelő Vállalat befektetési és útkezelő részlegének az igazgatója nem értett egyet a város vezetésével. Más megoldás nem létezik a forgalom elterelésére.

„Az elterelést és a vele járó megnövekedett közúti forgalmat a kerülő útvonalakon a községek kötelesek eltűrni”

– áll a válaszlevélben.

Ezek a tehergépkocsik a Párkány, Bajcs, Érsekújvár, Gúta és Komárom közti szakaszokat használhatják. Lukács Imre Kamocsa polgármestere elmondta, hasonló levélváltásban volt részük, ők is elutasították a teherforgalom Kamocsa felé terelését, de nincs beleszólásuk a folyamatba. „Veszélyezteti a kerékpárosokat és a gyalogosokat is a sűrű teherforgalom. A községházánál lévő kereszteződésnél már korábban megsüppedt az út, így segítséget kértük ezzel kapcsolatban. Gyors megoldásként a harmincas forgalomlassító tábla kihelyezését javasolták, de ezzel se mennénk sokra. A kamocsai lakosok elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Nem tudjuk, meddig kell kitartanunk, meddig tartanak majd a javítási munkálatok a komáromi hídon” – mondta Lukács Imre.
 

Elviselhetetlen közlekedési káosz

„Még nagyon sokáig nem lesz használható a strandnál lévő híd. Tehetetlenek vagyunk, ha majd sorra kerül a gútai híd javítása is, megint csak a mi városunkat terheli majd a forgalom. A jelenlegi áldatlan helyzet talán csak arra jó, hogy rámutassunk az Érsekújvárban uralkodó, már-már elviselhetetlen közlekedési helyzetre. Senki sincs tekintettel arra, hogy iskoláink, fontos középületeink vannak a főút mentén, és rendkívül veszélyessé vált a közlekedés a tanulók számára is”

– hangsúlyozta Klein Ottokár.

A Szlovák Útkezelő Vállalat két alkalommal felajánlotta az önkormányzatnak, hogy saját költségen kiszélesíti négysávosra a Kapisztóry utcai főutat. A képviselő-testület ezt a javaslatot elutasította, mert csak a gyorsforgalmi út megépítését tartaná hatékony megoldásnak. A testületben heves vitát váltott ki az akkori javaslat, amelyet még 2012-ben dolgoztak ki, majd 2014-ben és 2017-ben is elutasították a projektet. A javaslat szerint a meglévő 1/64-es állami utat szélesítették volna ki és egy három méter magas, 350 méter hosszú zajszűrő falat építettek volna mellé.

Nem látták értelmét annak, hogy csak az egyik oldalon emelnének zajszűrő falat, a másikon nem. Ha úgy döntenének a tervezők, hogy a Béke mozit, valamint az ottani lakótelepet is ilyen fallal válasszák el az úttól, akkor egyfajta alagútban közlekednének a gépkocsivezetők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?