Több hétig tünetmentesen élhet az ekcémás beteg

ek

Gyógyíthatatlan, de kezelhető betegség az atópiás dermatitisz, vagyis atópiás ekcéma. E krónikus betegség tünetei jól láthatók a bőrön, így nemcsak a páciens, hanem a család életminőségét is jelentősen befolyásolja. Sok mítosz kötődik az ekcémához, és a bőrön kívül az ember lelkét is megtámadja. A szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy tanúsítson nagyobb megértést az ekcémások iránt.

Fontos tudni: az atópiás ekcéma krónikus autoimmun gyulladásos, nem fertőző betegség, a jó, a tünetmentes és rossz, a beteg állapota romlásának időszakai váltják egymást. Nem a szappan vagy a mosópor váltja ki, és nem a méz a legjobb gyógyszer ellene. Vakcina nincs ellene, és a kókuszolaj sem gyógyítja meg – ezek a leggyakoribb tévhitek, amelyek a betegek között terjednek.

Sokkal több, mint a bőr állapota

Az ekcémát a szervezet természetes védekező rendszerének túlzott aktivitása váltja ki. Immunológiai betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy a nagyon érzékeny immunrendszer a legkisebb allergénre vagy ingerlő anyagra is reagál, s ez indítja el a gyulladásos folyamatot. Tehát a bőr felszínén kialakuló leletek csupán a mélyben kialakult gyulladásos betegség látható tünetei. Az immunrendszer egyensúlyának felbomlásán kívül kürnyezeti tényezők is szerepet játszanak kialakulásában.

Az atópiás ekcéma legyakrabban a térden, a könyökön, a nyakon, a tenyéren vagy az arcon jelenik meg. Mindenkinél máshol, de bármelyik testrészen előfordulhat. Vannak időszakok, amikor a bőr tiszta, nyugalomban van, nem viszket, de a bőrfelszín alatt jelen van a gyulladás, és csak idő kérdése, mikor jelennek meg a kellemetlen tünetek. Ez a magyarázata annak, hogy az atópiás ekcéma esetében miért váltják egymást a jobb és a rosszabb időszakok

– mondta Dr. Mária Šimaljaková dermatovenerológus főorvos.

A fellángolás erőssége, gyakorisága és nagysága minden betegnél más. A közepesen súlyos és súlyos ekcémás betegek 72 százalékánál más betegségek is jelen vannak, mint például asztma, ételallergia, allergiás nátha, orrpolip, krónikus melléküreg-gyulladás.

A közepesen súlyos vagy súlyos ekcémára jellemző, hogy a test nagy felületén vagy érzékeny részein fájdalmas leletek jelennek meg, akár a test 50 százalékát is érinthetik. Leggyakoribb tünet az erős és tartós viszketés, bőrszárazság, bőrrepedezés, kivörösödés, sebképződés, nedvesedés. A beteg bőrfelületek szüntelen vakarása felsértheti a bőrt, és megnövelheti a fertőzés veszélyét

– mondta Dr. Dušan Buchvald, a Szlovák Dermatovenerológiai Társaság elnöke.

Véget nem érő viszketés

A krónikus betegség azt jelenti, hogy rendszerint nem lehet tőle néhány nap vagy hét alatt megszabadulni. Javulhat, de romolhat is a beteg állapota, és a tünetek rendszeresen visszatérhetnek. A világ népességének 2–10 százalékát érinti az ekcéma. Becslések szerint az ekcémás gyerekek 10– 40 százaléka a betegség közepesen súlyos formájával küzd. A fent említett tüneteken kívül kiütések is megjelenhetnek, mégpedig a test nagy részén. Minél jobban vakaródzik a beteg, a tünetek annál inkább felerősödnek. Az ekcéma oka jelenleg ismeretlen, de a tudósok azt állítják, hogy a genetika és egyéb tényezők kombinációja a felelős érte. Ha a szülő ekcémás, asztmája vagy szénanáthája van, 50 százalék a valószínűsége annak, hogy a gyerek is az említett betegség valamelyikében fog szenvedni. „Az ekcéma jellege és krónikus lefolyása annyit jelent, hogy a betegnek egész életében gondosan ápolnia kell a bőrét, a beteg-orvos kapcsolatot, és türelemre és fegyelemre van szüksége” – emelte ki Dr. Jana Nemšovská dermatoallergológus.

A beteg lelke is szenved

Mivel a tüneteket a környezet is látja, a betegek gyakran kerülik a társaságot. A serdülők 40, a gyerekek 25 százaléka arról számolt be, hogy betegségük miatt hátrányos helyzetbe kerültek, 50 százalékuk pedig boldogtalannak érezte magát. „Az ekcéma nemcsak a beteg, hanem a család számára is súlyos diagnózis. Amit az egészségesek tehetnek: legyenek megértőek és támogassák a beteget” – hangsúlyozta Silvia Schmidtmayerová pszichológus.

A kezelés új lehetősége

Első lépés az úgynevezett külső, helyi kezelés különféle készítményekkel. A közepesen súlyos és súlyos ekcéma esetében azonban ez már nem elég. Az orvosok úgynevezett szisztémás, belső kezelést, esetleg fototerápiát ajánlanak. A szisztémás kezeléshez az antihisztaminikumok, antibiotikumok és immunomodulátorok tartoznak. E gyógyszerek nagy része azonban csak a súlyos tünetek kezelésére szolgál, és sok mellékhatásuk miatt szedésük időben korlátozott. Közben új szisztémás gyógyszerek születtek, amelyek célirányosan avatkoznak be a gyulladásos folyamatba. Közülük az első a biológiai kezelés. Hatására már a harmadik napon jelentősen csökken a viszketés. Utána több mint 52 hétig nincsenek tünetek. Mind érzelmi, mind fizikális, mind lelki téren jelentősen javítja az életminőséget, és biztonságos. Erről a kezelésről – hatásáról, biztonságosságáról, elérhetőségéről – az ekcémában szenvedő betegek a bőrgyógyászuknál érdeklődhetnek. Nagy segítséget jelent a betegeknek, ha kicserélhetik tapasztalataikat hasonló problémákkal küzdő társaikkal. Szlovákiában két ilyen lehetőség, vagyis betegszervezet van: a Pikkelysömörben és Ekcémában Szenvedők Társasága és a Bodkáčik polgári társulás.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?