Tüntetőket vettek őrizetbe Kazahsztánban

rendőrség illusztráció

Egy betiltott ellenzéki szervezet által engedély nélkül rendezett, a növekvő kínai gazdasági befolyás ellen irányuló tiltakozás 57 résztvevőjét vették őrizetbe a hatóságok Kazahsztán két legnagyobb városában szombaton.

Almatiban, a közép-ázsiai ország legnagyobb városában az AFP tudósítója szemtanúja volt, amint a rendőrség több tucat tüntetőt őrizetbe vett és egy rendőrségi járművel elszállított a tiltakozás helyszínéről. Hasonló letartóztatások történtek a kazah fővárosban, Nur-Szultanban is az ottani tüntetésen. Rendőrségi közlés szerint összesen 57 embert vettek őrizetbe a két városban.

A megmozdulást a Kazahsztáni Demokratikus Választás nevű szervezet kezdeményezte, melyet a kormányzat szélsőségesnek bélyegzett és betiltott. A tömörülés vezetője a Franciaországban élő, szökésben lévő milliárdos, Muhtar Abljazov, akit hazája mellett Oroszországban és Ukrajnában is köröznek 5 milliárd dollár elsikkasztásával összefüggésben. Abljazov az első kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev éles bírálója. Nazarbajev márciusban mondott le, miután csaknem harminc évig irányította a kőolajban gazdag volt szovjetköztársaságot. Lemondása ellenére továbbra is meghatározó szerepe van a kazah biztonsági tanács és a kormányzó Nur Otan párt elnökeként.

A közösségi médiában megosztott felvételek tanúsága szerint a megmozduláson kevesen, alig néhány százan vettek részt, és több volt a rendőr, mint a tiltakozó. A videók alapján az őrizetbe vételek teljesen véletlenszerűek lehettek. Az egyik felvételen az látszik, hogy egy megállóba igyekvő nőt fognak el három gyerekével együtt.

Kazahsztánnak van a legerősebb gazdasága a közép-ázsiai köztársaságok között, de az ország megsínyli az olajáresést és első számú kereskedelmi partnere, Oroszország gazdaságának lassulását. Az elmúlt években a szomszédos Kína lett Kazahsztán legnagyobb befektetője, de egy sor kínai nagyüzem és gyár megtelepedése tiltakozásokat váltott ki a lakosság körében, amely a hazai ipart félti a növekvő kínai befolyástól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?