Az ellenzék beállt Andrea Kalavská mögé

Andrea Kalavská
Pozsony |

Az ellenzéki pártok közül már az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina is támogatásáról biztosította Andrea Kalavská kórházreformról szóló javaslatát. Az egészségügyi miniszternek jelenleg a legnagyobb gondot saját pártjának, a Smernek a meggyőzése okozza. A Híd támogatja a reformot, az SNS még kivár.

Kalavská már a jövő év elején el szeretné indítani a kórházreformot, azonban a Smer blokkolja az egészségügyi minisztert. Robert Fico pártelnök kijelentette: nem hajlandó egy olyan reformot támogatni a választás előtt, mely kórházak bezáráshoz vezethet. A reformról szóló javaslatot a kormány augusztusban nem is fogadta el. Kalavská az ülés után kijelentette: még egyszer megpróbálja meggyőzni az összes politikai pártot a reform szükségességéről. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta: hosszú távú reform nélkül a szlovák járóbeteg-ellátás össze fog omlani. A tárca vezetője ezen a héten meg is kezdte a tárgyalásokat a politikai pártokkal. Az ellenzéki pártok közül az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina már hivatalosan is beállt a miniszter mögé.

Indokolt bezárások?

Jana Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának tagja tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, ha a javaslat a parlament elé kerül, Kalavská számíthat az SaS szavazataira.

„Abban azonban kételkedem, hogy a javaslat valóban a parlament elé kerülhet. Robert Fico ugyanis ismét megmutatta, hogy neki fontosabbak a politikai szavazatok, mint a betegek állapota”

– mondta az SaS képviselője.

A bezárásokkal kapcsolatban kijelentette: néhány politikusnak problémát okoz a választás előtt elmagyarázni, hogy miért kellene az egyes osztályokat megszüntetni. „Persze, hogy nehéz elmondani az embereknek, hogy például a hozzájuk közel lévő szülészetet be kell zárni, mert ott sokkal több anya és sokkal több gyermek hal meg feleslegesen, mint bárhol máshol, mivel nincs ott megfelelő felszerelés, nincs elég orvos és tapasztalat sem” – tette hozzá Cigániková.

A reform egyik alapvető változtatása az lenne, hogy a minisztérium meghatározná az egyes kórházi osztályok számára, hogy évente legalább hány beavatkozást kell elvégezni (például a szülészetek esetében évi 640 szülést kellene levezetni). Andrea Kalavská szerint erre azért van szükség, hogy az orvosok elegendő tapasztalattal rendelkezzenek a beavatkozások során. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának felmérése szerint évente 2,5-szer több ember hal meg feleslegesen Szlovákiában, mint a nyugat-európai országokban. Az egészségügyi miniszter úgy véli, éppen a hiányzó tapasztalat az, ami növeli az elkerülhető halálesetek számát. Azokkal a kórházakkal az egészségbiztosítók nem lennének kötelesek leszerződni, amelyek nem teljesítenék a tárca által előírt kritériumokat. Az SaS annyiban szigorítana a feltételeken, hogy elvennék a biztosítóktól a döntés jogát, és mindenkinek tilos lenne szerződni az ilyen intézményekkel. Cigániková szerint ez a betegek elsődleges érdeke.

Maximális várakozási idő

Marek Krajčí, a parlament egészségügyi bizottságának tagja tegnap közölte, hogy az OĽaNO szintén támogatja a minisztert, azonban csak egy feltétellel.

„Már a reform előkészítésekor is hiányoltam, hogy a javaslat nem határozná meg a maximális várakozási időt az egyes műtétekre. Örülök, hogy hétfőn a miniszter asszony végre egyetértett a javaslatommal, így a várakozási idő maximális hosszát a törvény határozná meg”

– magyarázta a képviselő.

Ha a páciensnek mégis többet kellene várnia egy beavatkozásra, mint a törvény által előírt maximum, akkor a betegeknek joguk lenne más EU-s tagállamban megműttetniük magukat, és ezt a biztosítóknak kötelező lenne megtéríteni. A várakozási idők hossza egyelőre még kérdéses, a javaslatot maga Krajčí fogja kidolgozni az egészségügyi minisztériummal együttműködve.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke a Kalavskával folytattok tárgyalások után leszögezte: a miniszter asszony magyarázatát megfelelőnek találták. „Kalavská biztosított bennünket, hogy a kórházreform létrehozásakor egyáltalán nem helyzeték előtérbe a Penta pénzügyi csoport érdekeit” – mondta a pártelnök.

Fico továbbra is blokkol

Robert Fico, a Smer elnöke az utóbbi hetekben többször kijelentette: tárgyalni ugyan hajlandó Kalavskával, de a reformot a Smer nem fogja támogatni. Az SNS csak akkor állna be Kalavská mögé, ha a Smeren belül egyezség születne. A Híd korábban többször is hangoztatta, hogy támogatják a reformot. 
Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem pontosította, hogy hogyan zajlottak a koalíciós partnerekkel folytatott tárgyalások. „A tárca jelenleg a tárgyalások eredményeit összegzi. Bármiféle részleges kinyilvánítás kontraproduktív lenne a reform szempontjából” – közölte lapunkkal Zuzana Eliášová, a minisztérium szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?