A nyomorultak a Nová Scénán Tóbisz Titusszal

sss
Pozsony |

Eddigi legnagyobb szabású bemutatójára készül a Nová Scéna pénteken. A nyomorultak című musical kerül színre a francia Marie Zamora rendezésében, aki annak idején, friss diplomásként Cosette szerepét játszotta a párizsi bemutatón.

Jean Valjeant Tóbisz Titusz alakítja, aki egy ideje operaénekesként arat sikereket – például Othellót énekli Kassán –, és aki 2012-ben a Miskolci Nemzeti Színházban már játszotta ezt a főszerepet. 

A keddi sajtótájékoztatón Marie Zamora elmondta, hogy Broadway-színvonalú előadás létrehozására törekedett, annak ellenére, hogy a Nová Scénán nincs forgószínpad, és egyéb fontos technikai feltételek sem adottak. „Látványban inkább kamarajellegű lesz ez A nyomorultak, de a szereplők teljesítménye remélhetőleg mindenkit kárpótol” – jegyezte meg a rendező, hozzátéve, hogy számára szokatlan volt a kettős szereposztás, az, hogy tulajdonképpen duplán kellett próbálni az egyes jeleneteket. Ilyesmivel eddig csak Japánban találkozott. Az eredeti francia dalszövegek szerzője, Alain Boublil mosolyogva hozzátette, hogy Japánban viszont heti tíz előadást játszottak belőle, nem pedig évi tízet – ezzel nyilván arra célzott, hogy Pozsonyban szeptember folyamán ötször, októberben pedig hatszor lesz látható ez a musical. 

Az érdeklődés hetek óta hatalmas, ami nem csoda, hiszen A nyomorultak a legnépszerűbb musicalek egyike. Eddig 52 országban vitték színre 22 nyelven, és világszerte több mint 70 millió néző látta már. A londoni változat például 1985 óta folyamatosan műsoron van, több mint 13 ezerszer játszották, és 2010-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint minden idők legtöbb bevételt termelő musicalje. A közönség mellett a szakma is nagyra értékeli, ezt bizonyítja a nyolc Tony-díj, a zenei anyagnak odaítélt Grammy-díj és a három Oscar-díj, amelyet az amerikai filmváltozat zsebelt be.

A szlovák dalszövegeket a legendás Ján Štrasser írta, és a Szlovák Rádió huszonöt tagú szimfonikus zenekara kíséri az énekeseket, akik között olyan sztárok is vannak, mint Katarína Hasprová, Peter Makranský vagy Alžbeta Bartošová. Összesen harmincöten szerepelnek az előadásban, kétszáz jelmez készült, és rekord mennyiségű, 49 átszerelés lesz, ami azt jelenti, hogy itt a díszletmunkások is legalább olyan fontos szereplők, mint a művészek, mert ha nem másodpercre pontosan tolnak mindent a megfelelő helyre, leáll az előadás. Egy-egy estén összesen több mint százan dolgoznak a színpadon és a kulisszák mögött, ez is rekordnak számít. 

A próbafolyamat ezúttal háromszor-négyszer hosszabb volt, mint általában, nemcsak a már említett alternációk okán, hanem a rendezőnő szokatlan munkamódszere miatt is. Marie Zamora ugyanis nem jeleneteket kezdett el próbálni a szereplőkkel, hanem alapos elemző beszélgetéseken, workshopokon, mozgásgyakorlatokon készítette fel őket szerepükre, azaz mielőtt egy hangot is énekeltek volna, már hosszú hetek óta együtt voltak. „Szinte észrevétlenül egy nagy családdá formálódtunk, amelynek vannak ugyan féktelenebb, temperamentumosabb tagjai is, így adódtak veszekedések, de összetartunk és együtt képviselünk valamit” – vázolta a viszonyokat Peter Makranský, aki Marius szerepében látható, Dárius Kočival váltásban. 

Jean Valjean szerepét nem alternálták, mivel a rendezőnő nem talált még egy megfelelő embert erre a feladatra. Tehát valamennyi előadáson a rimaszombati származású Tóbisz Titusz játssza a főszerepet, aki Alain Boublil véleménye szerint sokkal közelebb áll a Victor Hugo-regényben ábrázolt karakterhez, mint a híres filmváltozat főszereplője, Jean Gabin.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?