Gömörhorka, az otthont teremtő falu

gmr

Északi végén modern gyár, a délin zsírkőbánya, nyugat felől meredek mészkőszirtek, keleti irányból vasút és a Sajó folyó keretezik Gömörhorka (Gemerská Hôrka) települést. Ápolt közterületek, erős járműforgalom, kedves emberek, nyilvánvaló fejlődés jelei fogadják az itt járót.

A második választási időszak elején

Gömörhorka polgármestere, Balázs Tibor a második megbízatási időszakát tölti, 2014 óta áll a község élén. Azelőtt három választási időszakon át alpolgármesterként dolgozott a jelenleg 1281 lélekszámú falujáért. Mint beruházási és gazdasági szakember középvezetőként három hónap híján húsz évet dolgozott le a gömörhorkai cellulóz- és papírgyárban, ott szerzett tapasztalatait most a faluért végzett munkában tudja kamatoztatni. Amikor 2017 májusában a Vasárnap oldalain bemutattuk Gömörhorkát az eredmények és akkori gondok tükrében, éppen azt várta, hogy megnyíljanak a pályázási lehetőségek. Ma szerencsére már befejezés előtt álló vagy kész projektekről tud számot adni. „A fiatal családok megtartása, az otthonteremtés kiemelten fontos számunkra. Sikerült felépíteni a tizenegy lakásos lakótömböt, szinte a gyár szomszédságában. Ha még három ilyet építenénk, az is mind megtelne, hiszen a tizenegy lakásra harmincnégy helybeli nyújtotta be igényét! Ez 560 ezer euró értéket meghaladó beruházás, és átadás előtt van. A Melléte felé vezető úton a két meglévő alacsonyabb komfortfokozatú szociális lakótömb mellé egy ötlakásos lakóház építési tervei várják készen a pályázati kiírást, igény arra is volna. A falu lakosságának száma 1280 körül állapodott meg, elvándorlás ha van is, minimális, az eladó ház kevés, és ez jó jel.

Galéria

Nő a foglalkoztatottság

A demográfiai mutatók most kicsivel kevesebb gyerek születését mutatják, de egy-két éven belül ismét létszámgyarapodásban reménykedhetünk” – mondja a polgármester, aki szerint lényegesen javult a foglalkoztatottság, Kassa megye legnagyobb munkáltatójánál, az Essity papíripari cégnél például bő hétszáz saját alkalmazott és további hétszáz bedolgozó tud megélhetést találni. Hogy van-e elég munkaalkalom helyben, az mindig kihat az óvoda és az iskolák gyermeklétszámára. Jelenleg 28 óvodásuk van, 23-an járnak a szlovák oktatási nyelvű iskolába, és 22-en a magyarba. „Két-három éven belül létszámnövekedés várható mindkét iskolánkban, ahol osztott osztályokban folyik az oktatás. Azt gondolom, van jövője a két iskolának, és mindent megteszünk a lehető legjobb körülmények fenntartásáért. Nemrég fedett teraszokat építettünk az iskolák mellé, a szlováknak az épületén tetőcserét is végeztünk, s az udvarára hamarosan többfunkciós pálya épül, szintén pályázati forrásból. Kimondottan jó az együttműködés az oktatási intézmények igazgatóival, Drenko Ildikóval, Halčin Ildikóval és Nagy Krisztinával, akik mindenben segítenek” – fűzte hozzá. A gyerekek környezettudatos nevelést kapnak, s maga a falu is jó példával jár elöl. Zöld szigetek, kis parkok létesültek korábban elhanyagolt területeken, jó hír, hogy hosszas tárgyalások után sikerült megvásárolni az Állami Földalaptól a leendő hulladékudvar területét, hamarosan elkezdődhet majd az építése is.

Javul a közbiztonság

Ahogy végre biztonságosabbá tehető lesz néhány olyan rész is, ahol eddig nem volt gyalogjáró. Az árkokat befedik, az esővíz-elvezetés föld alatti csövekbe kerül, megépülhetnek a járdák, biztonságos lesz a közlekedés. „A közbiztonság növelésére roma polgárőrséget alakítottunk; négy polgárőr felszerelésére és bérére kaptunk támogatást. Ők látják el a szolgálatot, két évre 98 ezer eurót kaptunk erre a célra. A képviselő-testület arról is döntött, hogy térfigyelő kamerarendszer telepítésére is pályázunk. Erre részben a közbiztonság, részben pedig a megnövekedett járműforgalom miatt van szükség. Bár néhányan sérelmezik a kamerák telepítését, mindenkit biztosíthatok, hogy senkinek a magánéletébe nem akarunk belenézni! Vigyázni kell arra, ami a falué. Jelenleg például a községháza környékén folyik közterület-felújítás, maga az épület is hamarosan megújul, energetikai, komoly megtakarítást hozó korszerűsítést tervezünk. A MAS Kras településszövetségtől kilencszemélyes kisbusz vásárlására nyertünk pénzt, és a tájházra is ebből a forrásból tudunk majd fordítani hatezer eurót. Úgy gondolom, a 2018-ban megújult képviselő-testület komolyan veszi a feladatát, és valóban gyarapítani akarja s tudja a falu vagyonát. Egyféle generáció- és szemléletváltás történt 2018-ban.” Balázs Tibor változatlanul kiemelten kezeli a helyi kultúra és művelődés ügyét. Két éve még várták a művelődési ház felújítására nyert 410 ezer eurós támogatást, ma már teljes pompájában szolgálja a helyieket az intézmény, s egyben a községi vállalat székhelye is. Gömörhorkán minden nemzetiség és korosztály számára igyekeznek tartalmas időtöltést lehetővé tenni. Giczei Annamária ottjártunkkor éppen az idei színházi évadot egyeztette a polgármesterrel. Élő a falu honlapja, a közösségi oldalon lévő profilja, ahogy élő az új szabadtéri színpad is a művelődési ház északi oldalán, gyakran felléptek rajta a Napsugár táncegyüttes tagjai, akik most közel negyvenen dolgoznak együtt. A foci sem maradt abba, igaz, alacsonyabb osztályban folytatják a játékot, mint két évvel ezelőtt, de él a fociöröm, és a támogatás továbbra is biztosított. Tűztől, árvíztől a helyi önkéntes tűzoltók óvják a falut, felújított és teljesen felszerelt szertáruk minden szakmai igényt kielégít. Az önkormányzat és az egyház viszonya kiemelten jó, a település közepén álló református templom messziről hirdeti: itt élet, megélhetés, közösség létezik. Gömörhorka 2019-ben ilyen.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 38. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?