Nemesócsán ismét polgármestert választanak szombaton

Nemesócsai községi hivatal
Nemesócsa |

Időközi választás lesz Nemesócsán szeptember 21-én. A posztra ismét hárman pályáznak.

A község tavaly novemberben megválasztott új polgármestere, Magyarics Dezső egészségi okokra hivatkozva még áprilisban lemondott hivataláról. Alig néhány hónapot követően tehát újra aktuálissá vált a kérdés, ki vezeti a több mint 2300 fős csallóközi falut. Összegeztük a három független jelölt terveit, meglátásait.


Folytatni, ami elkezdődött


Válek Iván jelenlegi alpolgármester Magyarics Dezső lemondása óta látja el a falu első emberének teendőit. Kampányígéreteiben a kultúrház és az egészségügyi központ épületeinek rendbetételét, valamint a csatornahálózat kiépítését helyezte előtérbe. Rövid távon a tájház tetejének felújítását, valamint egy vasútállomás melletti zárható kerékpártároló megépítését valósítaná meg. Mindezek mellett, mint mondja, az iskolaépületek fűtésének korszerűsítését, a fő vízvezeték cseréjét is kiemelt jelentőségű projektként kezelné, ha ő győzne. Mivel Nemesócsának sok gondot okoz a tranzitforgalom, ezért hosszabb távon a lehetséges elkerülő út ötletével is foglalkozna, amelyet meglátása szerint össze lehetne kötni új építési telkek kijelölésével. A faluban uralkodó közhangulatot tekintve úgy látja, elmérgesedett a viszony az egyes jelöltek pártolói közt: „Próbálom kimondani az igazságot, de nem támadok senkit, fáj, hogy vannak hamis, ellenem irányuló támadások”. Mindenesetre bízik benne, hogy a választás után megnyugszanak a kedélyek. 


Nem adósodott el a falu


Magyarics Gusztáv 2012 és 2018 között már vezette a községet, az akkori eredményeire szeretne alapozni. Állítja, pozitív kampányra törekedett, ugyanakkor nem hagyja említés nélkül az ellene felhozott vádakat sem: „Határozottan elutasítom, hogy a falu el volna adósodva, s hogy rossz kondícióban van”– jelentette ki Magyarics. Egyebek mellett arra a főellenőri jelentésre hivatkozik, amelyet a tavalyi távozása után készítettek. Állítja, 2012-től kezdve fokozatosan stabilizálta az önkormányzat helyzetét, felszámolta az adósságokat, újra hitelképessé tette a falut. Folytatná a félbemaradt korábbi munkát, továbbra is ki szeretne használni minden lehetséges pályázatot. Válekhez némileg hasonlóan ő is a szennyvíztisztító és a csatornahálózat kiépítését, az egészségügyi központ, valamint a kultúrház és az iskola épületeinek és szolgáltatási körének végleges rendbetételét tartja. Kampányígéretei nem mentesek az önkritikától sem. Úgy érzi, korábbi működésének egyik legnagyobb hibája az volt, hogy nem tájékoztatta megfelelően a lakosokat az önkormányzat munkájáról. Háromhavonta például községi közlönyt adna ki, ezenfelül rendszeres fogadóórákon személyesen fogadná a helyieket.


Máshogy csinálni


Szalay Zoltán korábban négy évig volt képviselő Magyarics Gusztáv polgármestersége alatt. „A futó projekteket be kellene fejezni, ami nem lesz egyszerű, mert a falu gazdasági helyzete nem néz ki jól” – mondta Szalay, s a kultúrház, illetve a egészségügyi központ épületeit említette. Egyúttal úgy látja, a helyieknek nem adott át minden lényeges információt a 2018 előtti faluvezetés arról, hogy a szennyvíztisztító mekkora pluszkiadásokkal fog járni egy főre vetítve. Meglátása szerint egyre rosszabb a közlekedésbiztonság is, amelyet új táblák kihelyezésével és a sebességhatár csökkentésével mérsékelne. Fontosnak tartja azt is, hogy a polgármester ócsai születésű és a faluban életvitelszerűen lakó személy legyen. 


Ki az esélyes?
Az előzetes esélylatolgatások – akár falun belül, akár azon kívül – szerint a választás Magyarics Gusztáv és Válek között dől el. Szalay számít a kevésbé esélyesnek. 2018-ban Magyarics Gusztáv 439, Szalay Zoltán 75 voksot kapott, míg az akkori nyertesnek, Magyarics Dezsőnek 676-an szavaztak bizalmat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?