„Nepela neve nem merülhet feledésbe”

Jozef Beständig
Pozsony |

Pénteken és szombaton kiváló műkorcsolyázók érkeznek Pozsonyba az Ondrej Nepela Memorialra. A rendezvényről Jozef Beständiggel, a Szlovák Műkorcsolya-szövetség elnökével beszélgettünk.

A szövetség elnökeként és főszervezőként mit vár a leginkább a hétvégi Nepela Memorialon?

Nagyon örülök, hogy igazi nagyágyúkat is láthatunk a jégen. A férfimezőnyben például ott lesz az orosz Koljada és Szamarin, valamint az olasz Matteo Rizzo. A női mezőnyben a japán Szakamotótól tripla axelt várhatunk, az orosz junior-világbajnok Truszova pedig több négyfordulatost is ugorhat. Kiváló programokra van kilátás, már alig várom, hogy a legjobbakat láthassam a jégen.

Eredetileg a legjobb szlovák női versenyző, Nicole Rajičová is szerepelt a rajtlistán, most viszont már nincs a neve a résztvevők között. Mi történt?

Bár egyre többen műkorcsolyáznak Szlovákiában, gyarapodik a klubok száma, és egyre több a jégpálya is, nem tudunk egyelőre olyan versenyzőket kinevelni, akik a világ élvonalával felvennék a versenyt. Nicole a 2018-as olimpia után sokat gondolkozott azon, hogy a sportpályafutását vagy a szakmai karrierjét részesítse-e előnyben. Végül munka mellett folytatta a korcsolyázást, most is kellett volna indulnia a Nepela Memorialon, de a munkahelyéről hosszabb időre külföldre küldték. Ott is fog edzeni, és igyekszik felkészülni a következő Európa-bajnokságra.

Ön versenyzőként a testvérével párosozott. A korábbi években ez a kategória is a Nepela Memorial része volt, még ha nem is túl sok résztvevővel. Idén azonban a párosok hiányoznak a mezőnyből. Mi ennek az oka?

Sajnálom, hogy éppen az a kategória nincs jelen a versenyünkön, amelyben én magam is versenyeztem, de ennek két oka van. Az első, hogy a Nepela Memorial a nemzetközi szövetség úgynevezett Challenger-sorozatának a része, és ahhoz, hogy a versenyzők az eredményeikért világranglistapontokat szerezzenek, bizonyos kritériumoknak kell teljesülni, ami a versenyzők és a résztvevő országok számát illeti. Ezzel mindig gondjaink voltak, és mivel sokszor nem sikerült eleget tenni ezeknek a kvótáknak, így a párosok eredményei nem számítódtak bele a világranglistába, s emiatt a versenyzők motivációja is csökkent. A másik ok pedig pénzügyi jellegű: az Ondrej Nepela Jégcsarnok bérleti díja tavalyhoz képest jelentősen nőtt, és azzal, hogy két napra rövidült a verseny, spórolni is tudunk. Így több pénz marad a saját versenyzőinkre.

Ondrej Nepela neve a nemzetközi műkorcsolyavilágban még mindig nagyon jól cseng, ezt az is mutatja, hogy idén beválasztották a Hírességek Csarnokába Colorado Springsben.

Ondrej Nepela fantasztikus eredményeket ért el, olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, ötszörös Európa-bajnok volt. Ilyen eredményekkel nem sok szlovák sportoló büszkélkedhet, a műkorcsolyában pedig nem volt más hozzá fogható versenyzőnk. Teljes joggal választották Szlovákiában a 20. század legjobb sportolójának. Hogy nemzetközi szinten is mennyire tisztelik, azt az is jelzi, hogy idén a műkorcsolya legnagyobbjai közé is bekerült. Mi a szlovák szövetségben is azon dolgozunk, hogy ne merüljön feledésbe a neve, ezért is szervezzük meg már 27. éve a Nepela Memorialt. Szeretnénk, ha évről évre emelkedne a színvonal, és köszönet illet mindenkit, aki segít a szervezésben és a rendezvény népszerűsítésében.

Az Új Szó a rendezvény médiapartnere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?