Szlovákia a visegrádi négyek közül a legoroszbarátabb

Time: Vlagyimir Putyin a világ legbefolyásosabb embere
Pozsony |

Nem bízunk az amerikai erőkben, egy esetleges konfliktusban inkább az oroszok mellé állnánk. Az Oroszország elleni szankciókat is túl keménynek találjuk.

 Az Európai Unió Külügyek Tanácsának nemrég publikált felmérése 14 országban vizsgálta a lakosság külpolitikai nézeteit. Az eredményekből egyebek mellett kiderül, hogy a hazai lakosság 48%-a bízik az Európai Unió erejében, a megkérdezettek csupán 3%-a válaszolta, hogy jobban bízik az USA erejében mint, az EU-éban. A felmérés szerint a lakosság 40%a egyikben sem bízik.

Leginkább a görögöket jellemzi a bizalmatlanság, a válaszadók több mint fele azt válaszolta, hogy egyik hatalomban sem bízik. Az EU-ba vetett bizalom Dániában a legnagyobb, ott a megkérdezettek 60%-a bízik inkább az Unióban, míg az USA-ban csak 6%-uk. Az Egyesült Államokkal szemben főleg Ausztriában bizalmatlanok, csak 3%-uk bízik jobban Donald Trump országában, mint az Unióban, utóbbival 60%-uk szimpatizál. Magyarországon is inkább az Unióban bíznak, nem az USA-ban. A megkérdezettek 39%-a az EU-ban bízik, 14%-a pedig az Egyesült Államokban.

Az oroszok mellett

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy egy esetleges orosz–amerikai konfliktusban az országnak kit kellene támogatnia. Szlovákia lakosságának 65%-a azt válaszolta, hogy ilyen esetben inkább semlegesnek kellene maradnia az országnak, míg 20%-a szerint az oroszokat, 6% szerint pedig az amerikaiakat kellene támogatni. Magyarországon azonban fordított a helyzet: a válaszadók 13%-a gondolja, hogy egy ilyen konfliktusban az ország az Egyesült Államok pártját fogná, míg 6% az oroszok mellé állna. A magyarok 71%-a véli úgy, inkább semlegesnek kellene maradni.

Az eredményekből kiderül, hogy a 14 vizsgált ország közül Szlovákiában szimpatizálnának legtöbben az oroszokkal, és Svédországban a legkevesebben.

„Már évek óta a különböző felmérések azt bizonyítják, hogy a V4 országai közül Szlovákia a leginkább oroszbarát, legyen szó bármilyen jellegű kérdésről” – véli Feledy Botond külpolitikai szakértő.

„Lassan a szakértők között egy kiindulási pont, hogy a szlovákiai szlovákok táplálják a legmélyebben a pánszláv érzést a csehekhez és a lengyelekhez képest”

– nyilatkozta lapunknak Feledy.„Azt is láthattuk az elmúlt pár évben, hogy a kifejezetten a szlovákiai közönségnek szánt, és oroszok által inspirált, hozzájuk kötődő dezinformációs oldalak, információs kampányok kifejezetten erre az érzésre játszanak rá” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok mellé legnagyobb arányban Lengyelországban állnának, a válaszadók 33%-a inkább őket támogatná egy konfliktusban, míg az oroszokat csupán 6%-uk. Semlegesek leginkább az osztrákok és a görögök lennének, mindkét ország válaszadóinak több mint 80%-a maradna ki egy USA–Oroszország konfliktusból.

Szigorú szankciók

Arra is kíváncsiak voltak a kutatás végzői, hogyan vélekednek az emberek az Oroszországgal szembeni szankciókról. Az eredmények alapján a szlovákiai lakosság bő negyede (28%) úgy gondolja, a szigorítások túl kemények, míg 19% szerint túl gyengék. Magyarországon ezzel kapcsolatban is fordított eredmények születtek: a válaszadók 29%-a gondolja, hogy a szankciók nem elég kemények, és csak 16% szerint túl szigorúak. Leginkább a lengyelek elégedetlenek, a megkérdezettek több mint fele úgy véli, hogy a szankciók nem eléggé kemények Oroszországgal szemben.

Ugyanezt a kérdést a kormánypártok szavazóinak is feltették. Szlovákiában az eredmények szerint a Smer szimpatizánsok csupán 6%-a gondolja, hogy az Oroszországgal szembeni a szigorítások nem eléggé kemények, 39%-uk pedig úgy véli, hogy túlságosan is azok. Magyarországon a Fidesz szavazóinak 23%-a gondolja, hogy túl kemények a szankciók, és 22% szerint nem elég szigorúak.

EU-hadseregre költenének

A kormányzó pártok szavazói arra is válaszoltak, hogy az Unió vagy a NATO hadseregére kellene költeni: a Smer szavazóinak 49%-a szerint inkább az uniós haderőre, míg 14% szerint a NATO hadseregére. A Fidesz választóinak azonban 36%-a inkább a NATO haderejét növelné, és 27%-a az Unióét. Ezzel kapcsolatban Feledy megjegyezte, hogy az Uniónak egyelőre nincs hadserege, és mind Szlovákia, mind Magyarország NATO-tag. „Nem lenne választási lehetőség. Egy ilyen konfliktusban Pozsonynak és Budapestnek is kötelessége lenne segíteni a szövetségeseket” – mondja a szakember.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?