Zűrzavaros aláírásgyűjtés

összefogás
Pozsony |

Zavaros helyzet alakult ki az Összefogás mozgalom aláírásgyűjtése körül. A gyűjtéshez csatlakozott a Csemadok is, melynek országos elnöke, Bárdos Gyula, az MKP országos elnökségének tagja is. Bárdos állítja: semmiféle konfliktus nincs közte és pártja közt. 

Az Összefogás mozgalom az utóbbi két hétben több civil szervezettel egyeztetett, köztük a Csemadokkal, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével (SZMPSZ),valamint a Diákhálózattal is. Az egyeztetés után az Összefogás közölte: a civil szervezetek lehetőségeikhez mérten segítenek a mozgalom szervezésében. Az Összefogásnak legalább 10 ezer aláírásra lenne szüksége, hogy a belügyminisztérium bejegyezhesse a mozgalmat, a jövő évi parlamenti választásig pedig már csak fél év van hátra.

A tárgyalásokat követően a Csemadok intenzíven hozzá is fogott az aláírások gyűjtéséhez, tegnap délután a somorjai alapszervezet ennek érdekében nyilvános rendezvényt tartott. A Csemadok jelenlegi országos elnöke Bárdos Gyula azonban egyben az MKP országos elnökségének tagja is. Mégsem lát problémát abban, hogy az általa irányított szervezet más pártnak gyűjt aláírást.

„A Csemadok már évek óta a tényleges magyar összefogás híve. Az országos elnökség legutóbbi határozata egyértelműen arra kötelez, hogy a jövő évi választás előtt  létrejöjjön a lehető legnagyobb magyar összefogás. A szervezet már négy és nyolc évvel ezelőtt is ezt szorgalmazta”

– mondta Bárdos. Hozzátette: az MKP-val már korábban tudatta, hogy támogatni fogja a mozgalmat. „Az MKP országos elnökségének legutóbbi ülésén kijelentettem, hogy ha megkeres bennünket az Összefogás, a Csemadok mindenképpen melléjük áll” – magyarázta Bárdos.

Menyhárt József, az MKP elnöke elmondta: a párt nem csatlakozik az Összefogás aláírásgyűjtéséhez, helyette folytatják saját elképzeléseiket. „Nem teljes listát állítunk, hanem 75 helyre a járási jelöltjeink kerülnek, a lista másik felét pedig civil aktivistáknak és közéleti személyiségeknek szánjuk. Ha az Összefogás képes új arcokat felsorakoztatni a politikai csatatérre, ám tegye” – közölte lapunkkal a pártelnök. Bárdos Csemadokkal kapcsolatos döntéseit nem kívánta minősíteni.

„Bárdos Gyula a Csemadok elnöke. Ha egy ilyen döntést hoz, azt a Csemadok nevében hozza. Az MKP álláspontja változatlan”

– zárta Menyhárt.

Mózes Szabolcs, az Összefogás tagja a kialakult helyzettel kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy nem szeretne belefolyni a Csemadok és az MKP belső ügyeibe.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke közölte: ők az aláírásgyűjtésbe nem szállnak be, hiszen politikailag függetlenek szeretnének maradni, de az összefogás eszméjét ennek ellenére támogatják. Leczkési Zoltán, a Diákhálózat elnöke úgy fogalmazott, hogy a szervezetből néhányan hozzáfogtak az aláírások gyűjtéséhez, de ők ezt a szervezettől függetlenül teszik, intézményi szinten a Diákhálózat nem gyűjt aláírásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?