A többség egyetért a melegek párkapcsolatával

azonos neműek házassága
Pozsony |

 Az ország lakosságának 57%-a támogatja az azonos nemű párok élettársi párkapcsolatait – derül ki egy friss felmérésből. A megkérdezett szlovákiai magyarok körében 49,5% a támogatók aránya.

A szlovákiai lakosok pusztán 36%-a nem támogatja, hogy az azonos nemű pároknak lehetőségük legyen egy bejegyzett, hivatalos kapcsolatban élni – olvasható az AKO ügynökség reprezentatív felmérésében, mely a szivárványos felvonulások szervezőinek megrendelésére készült. 


Növekvő toleranciaszint
A kutatás egyebek mellett azt bizonyítja, hogy az elmúlt négy évben nőtt azok száma, akik támogatják a párok együttélését: egy 2015-ös, az Iniciatíva Inakosť megrendelésére készült Focus-felmérés szerint a lakosság fele támogatta a párok élettársi kapcsolatát, igaz, akkor nem konkretizálták, hogy a kérdés az azonos nemű párokra is vonatkozik. A friss felmérésben azonban megjelent, hogy a homoszexuális párokra is vonatkozik a kérdés. „Az eredmények azt mutatják, hogy az élettársi kapcsolat támogatottsága az ellenkampány és a politikai tétlenség ellenére is évről évre emelkedik” – kommentálta a felmérés eredményeit Martin Macko, az Iniciatíva Inakosť vezetője, hozzátéve: a Szlovákiában élő azonos nemű párok már régóta várakoznak. „Ellentétben a gazdasági és szociális problémákkal, a LGBTI-párok gondjait nagyon egyszerűen meg lehet oldani: egy törvény elfogadásával” – tette hozzá Macko. 


A pozsonyi Pride elnöke, Diana Pruchnerovičová továbbá felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években a politikusok megoldás keresés helyett csak visszaéltek az LBGTI-közösségbe tartozó emberek jogainak témájával, és eszközként használták arra, hogy megosszák a társadalmat.


A magyarok is mellette
Az eredmények megyék szerinti eloszlása érdekes képet fest az országról. Három olyan kerület is van, amelyben az azonos neműek hivatalos együttélését a megkérdezettek legalább 60%-a támogatja. A Pozsonyiban a válaszadók 68,6%-a, a Besztercebányaiban 60,4%-a a Nagyszombatiban pedig 60%-uk viszonyul pozitívan a kérdéshez. Az Eperjesi kerület az egyetlen, ahol többségben voltak azok, akik nem támogatják a párok együttélését. A megkérdezettek 46,6%-a értett egyet azzal, hogy engedélyezni kellene a hivatalos együttélést a hazai pároknak, beleértve az azonos nemű párokat is, míg 47,9%-uk ellenezte ezeket az igényeket.


Korcsoportok alapján a legnagyobb mértékben a 18 és 33 év közöttiek viszonyulnak pozitívan ehhez a témához, 61,5%-uk támogatja a párok együttélését. Az eredmények alapján az egyetemet végzett válaszadók 67,7%-a ért egyet azzal, hogy az azonos nemű párok is hivatalosan együtt élhessenek.
A felmérésben magyarokat is kérdeztek. A magukat magyar nemzetiségűnek valló válaszadók 49,5%-a mondja, egyetért azzal, hogy lehetőséget kellene adni a párok hivatalos együttélésére, és csak 37,7%-uk ellenzi azt.


Veszély: a drága lakhatás
A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy mi jelenti a legnagyobb veszélyt a családokra nézve Szlovákiában. Az eredmények alapján a legtöbb válaszadó a lakhatással kapcsolatos túl magas költségeket tartja a legnagyobb veszélynek, ami fenyegeti a hazai családokat. A második helyen a munkanélküliség, a harmadik helyen pedig a szülők munka miatti ingázása végzett. A felsorolt lehetőségek között szerepelt a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetése is. Ez összesítésben az utolsó helyen végzett: a megkérdezettek majdnem 60%-a sorolta a legutolsó helyre a lehetőségek közül, és az ezer válaszadóból csupán 71 gondolta úgy, hogy a megadott opciók közül ez jelenti a legnagyobb veszélyt a családokra.


Utolsók között
Szlovákián kívül már csak öt olyan uniós ország van (Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Bulgária), amely az azonos nemű párok semmilyen módon nem élhetnek együtt hivatalosan. Tizenegy állam teszi lehetővé számukra a házasságot, nyolc pedig a bejegyzett élettársi viszonyt. Európai viszonylatban azonban más a helyzet. 


27 európai országban lehetséges az azonos nemű párok hivatalos együttélése valamilyen módon, míg 22 államban ez nem lehetséges. Ez egy képzeletbeli vertikális tengely mentén ossza ketté a kontinenst: az első csoportba főleg a nyugat-európai országok tartoznak, míg a másodikba a közép- és kelet-európaiak. A szomszédos országok közül Magyarország és Csehország is engedélyezi az azonos nemű párok bejegyzett élettársi viszonyát, Ausztriában pedig a házasságkötésük is megengedett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?