Az USA-ban is keresettek a hazai rendőrkutyák

rendőrkutya
Dunaszerdahely/ Nékvárkony |

A zuhogó eső sem vette el sem a kutyák, sem vezetőik kedvét hétfőn délelőtt a nyékvárkonyi sportpályán, a nemzetközi kutyakiképző-tábor megnyi-tóján. A kétnapos találkozón négy ország rendőrkutya-vezetői és kiképzett kutyáik vettek részt. 

Dunaszerdahely városi rendőrsége és a magyarországi Rex biztonsági szolgálat közös szervezésében négy ország kutyakiképzői, segédei és természetesen a kutyák találkoztak a kiképzőtáborban, amely hétfőn és kedden zajlott Nyékvárkonyon. „Azért vagyunk itt, hogy tanuljunk egymástól. Ez nem verseny, hanem tapasztalatcsere, hiszen a rendőri intézkedéstechnika minden országban másképpen nyilvánul meg, és különbözőek a kompetenciák” – kezdte a sajtótájékoztatót Csiba Tibor, a városi rendőrség parancsnoka, amelyen valamennyi részt vevő ország képviselője jelen volt. A hazaiak mellett Szerbiából Mirko Dovato belgrádi rendőrkapitány és a speciális antiterrorista K-9 kutyakiképző csoport főnöke csapatával, Lumír Prejda, a csehországi Hlučín rendőrség másodparancsnoka kutyavezetőivel. Magyarországról több csapat érkezett: Zakó Tibor vezetésével a büntetés-végrehajtási osztály tagjai, megfigyelőként Folk Henrik, a rendőrségi oktató- és kiképzőközponttól, továbbá a készenléti rendőrség több tagja. Valamennyiüknek az a véleménye, hogy a hazájukat szolgáló emberek összetartanak, de akik kutyákkal foglalkoznak, azokat összeköti a tudásvágy és az állatszeretet is. Ez a találkozó is példa volt arra, hogyan lehet emberinyelv-tudás nélkül kommunikálni azoknak, akiket összeköt a speciális kutyanyelv.

„Szlovákia, Magyarország és Csehország a három világelső rendőrkutya-kiképzésben. Nem lehet sorrendet felállítani, mert szinte azonos módszerekkel dolgoznak, és mind a három országban kitűnő eredményeket érnek el” – válaszolta Csicsay Csaba, a városi rendőrség tagja arra a kérdésre, kik a legjobbak. Nagy a kereslet a nálunk kiképzett kutyák iránt, akiket eleve arra képeznek ki, amire használni fogják, legyen akár drogkereső, őrző-védő vagy robbanószer-detektáló. „A Szlovákiában és Csehországban kiképzett kutyák értéke nagyon magas. Áruk négyezer eurónál kezdődik a világpiacon. A legnagyobb érdeklődés az USA-ból van, ahol a speciális kommandósok, a helyi rendőrök értékelik a kiváló minőséget, és hajlandók még a szlovák és cseh parancsokat is megtanulni a kutyák irányításához” – nyilatkozta Lumír Prejda, a hlučíni rendőrség másodparancsnoka.

Az engedelmességi és őrző-védő gyakorlatok voltak az első napon a segédek kis segítségével. A kutyakiképzők mellett ők azok a „vattabábuk”, akik a kutyák legfőbb tanítói. A második napon folytak a tömegjelenetek, a randalírozó tüntetők, a futballhuligánok megfékezése.

A tanulás a kutyák egész életét végigkíséri. Az első évek után nyolc évig tart az aktív szolgálat, ezek alatt az évek alatt a kutya maximálisan teljesít. Ezután „nyugdíjba vonul”. Amerikából indult az a kezdeményezés, hogy ne állítsák le egyik napról a másikra a kiképzett kutyát, mert érző lény, a semmittevés letaglózza, egy-két éven belül elpusztul. Ám ha továbbra is részt vehet az akciókon, akár mint csendes megfigyelő fiatalabb, aktív társa mellett, további 5-6 évet is boldogan megél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?